Pączki osłodzą kryzys
Kroki podjęte w wielu krajach w walce z koronawirusem zaskoczyły niemal wszystkich właścicieli lokali gastronomicznych. Z dnia na dzień zamknięto restauracje, kawiarnie, uniemożliwiając im zarobek. Część restauratorów zamiast załamywać ręce, szybko wprowadziła usługę sprzedaży wraz z dostawą, i dzięki temu umożliwiła zachowanie choć części dotychczasowych przychodów. Tak postąpił m.in. franczyzodawca czeskiej sieci cukierni La Donuteria.
– Klienci nas nie zawiedli i zamawiali ochoczo nasze ciastka. Dzięki temu obecnie notujemy sprzedaż na zbliżonym poziomie co przed pandemią – mówi Peter Straňák, właściciel La Donuteria. Twierdzi też, że nieustanie pracuje nad rozbudową sieci. W ciągu dwunastu miesięcy chce, żeby liczyła ona 50 oddziałów.
Kupnem masterlicencji La Donuteria są obecnie zainteresowani franczyzobiorcy z Niemiec, Holandii, Skandynawii i Rosji. Właściciel marki chciałby także nazwiązać współpracę z licencjobiorcami z krajów z Europy Wschodniej, a także ze Słowakami mieszkającymi w Europie Zachodniej lub Północnej, którzy chcieliby tam zbudować sieć pączkarni La Donuteria. Według Petera Straňáka to świetna okazja, bo w tych regionach nasycenie pączkarniami jest na razie niewielkie. Franczyzodawca planuje rozwijać sieć również w Polsce.
Pomocna dłoń
Właściciel marki La Donuteria stworzył własny system dostaw online, aby zapobiec sytuacji, w której franczyzobiorcy musieliby płacić stosunkowo wysokie prowizje firmom dystrybucyjnym za dostawę pączków do klientów. Jednocześnie zarząd sieci obniżył opłatę franczyzową o 50 proc, aby nie obciążać dodatkowo licencjobiorców. Centrala pomaga także partnerom w analizie umów najmu lokali oraz doradza, jak negocjować z ich właścicielami tymczasowe obniżenie czynszu.
Ale na tym nie koniec. – Wraz z naszymi franczyzobiorcami co tydzień przekazujemy darmowe pączki osobom walczącym w pierwszej linii z koronowariusem, czyli m.in. lekarzom i pielęgniarkom – ujawnia Peter Straňák. W akcji mogą brać udział również klienci La Donuteria, przekazując pieniądze, które zostaną przeznaczone na produkcję pączków dla pracowników służby zdrowia.
Korzyści z pandemii
Według Petra Straňáka kryzys zasadniczo sprzyja franchisingowi. Niektórzy pracownicy korporacji stracą pracę i zaczną myśleć o otwarciu własnej firmy. A nie każdy będzie miał pomysł na intratny biznes, wówczas franczyza przyjdzie z pomocą. Poza tym Straňáka spodziewa się większej dostępności lokali przyulicznych, również tych nadających się na pączkarnie, które przed pandemią było trudno wynająć.
– Sprzedajemy produkt, który jest niedrogi, a kojarzy się z przyjemnością, więc ludzie będą chcieli sobie i bliskim osłodzić tę trudną rzeczywistość, z którą przyszło nam obecnie się zmierzyć. Dlatego nie obawiam się spadków sprzedaży – dodaje Peter Straňák.
Pieniądze na start
Inwestycja w cukiernię La Donuteria wynosi od 85 do 150 tys. zł. Oprócz niezbędnego know-how, w tym szkolenia w zakresie pieczenia donutów i sprzedaży, kwota obejmuje koszty adaptacji i wyposażenia lokalu oraz kuchni. Zawiera się w niej także opłata wstępna i zatowarowanie na pierwszy miesiąc działalności.
Oprócz donutów cukiernie La Donuteria serwują także świeżo paloną kawę, domowe lemoniady, napoje importowane ze Stanów Zjednoczonych, Meksyku, Tajlandii, a także wina, cydr, prosecco.
– Poza prowadzeniem cukierni franczyzobiorcy mają także inne możliwości zarobku. Na przykład sprzedając produkty klientom korporacyjnym, uczestnicząc w imprezach ulicznych, muzycznych i sportowych lub współpracując z agencjami gastronomicznymi, ślubnymi czy eventowymi – dodaje Straňák.
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Nie potrzeba dużych pieniędzy, aby wejść we franczyzę Sulaiman Kebab. A ile można zarobić?
Coraz więcej franczyzobiorców Stopiątki po dwóch latach współpracy otwiera kolejną pizzerię. Ile trzeba mieć pieniędzy na inwestycję w lokal marki?
Anna Bachowska przez długie lata pracowała w korporacji. Od kilku lat czerpie satysfakcję z biznesu, dzięki któremu zarabia pieniądze i ma czas dla rodziny.
New York Pizza Department uruchomił w tym roku już 18 lokali, a do majówki ma w planie jeszcze pięć. I myśli o zagranicy.
Paweł Kamiński był pierwszym franczyzobiorcą Cofix. Dziś prowadzi już trzy kawiarnie marki i zdobył tytuł TOP Franczyzobiorcy na zeszłorocznych Targach Franczyza.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Pracownie ceramiczne nie narzekają na brak klientów, ponieważ konsumenci szukają oryginalnego, glinianego rękodzieła. Dość wysoki jak na branżę próg wejścia w biznes powstrzymuje wysyp konkurencji.
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie!
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Mail Boxes Etc. oferuje przedsiębiorcom model biznesowy, który umożliwia wejście do skonsolidowanej sieci, składającej się z 3100 centrów rozwiązań biznesowych na świecie.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali