Felix Chicken chce przyspieszyć
Felix Chicken istnieje od 2001 roku, a od 2013 rozwija sieć poprzez franczyzę.
– W 2018 r otworzyliśmy się na rynki zagraniczne i wtedy powstały lokale na Malcie i Litwie. W tym roku zamierzamy wejść na rynek hiszpański – zapowiada Łukasz Pyszczak, franczyzodawca Felix Chicken. – W Polsce mamy obecnie dwa lokale. W najbliższych miesiącach otwieramy kolejne, w województwie świętokrzyskim. Ostatnie lata poświęciliśmy na rozwój rynków międzynarodowych, a w tym roku przeszliśmy rebranding, wprowadziliśmy koncepcję Felix Chicken Express, w odpowiedzi na zapotrzebowanie rynku. Teraz planujemy mocną ekspansję na rynek polski.
W zgodzie z trendami
Specjalność Felix Chicken to kurczak w panierce. W ofercie można znaleźć m.in. burgery, kubełki, sałatki oraz dodatki, takie jak ziemniaczki, pieczarki, krążki cebulowe czy frytki. Ale marka stara się też nadążać za zmieniającymi się gustami klientów.
– Obserwujemy zmiany w zachowaniach klientów, takie jak rosnące zainteresowanie zdrowym odżywianiem i preferencje dotyczące szybkiej obsługi. Dostosowujemy naszą ofertę, aby odpowiadać na te trendy i zapewnić klientom produkty najwyższej jakości oraz systemy zwiększające sprzedaż tj. kioski samoobsługowe – informuje Łukasz Pyszczak. -–Podobnie jeśli chodzi o menu. Ostatnio wprowadziliśmy do oferty Fit Tao Chicken, danie z ryżem i chrupiącymi polędwiczkami, z warzywami przygotowywanymi na parze.
Standard lub ekspres
Koncept chce się rozwijać i w dużych, i w mniejszych miastach. Na tych ostatnich rynkach – według franczyzodawcy – sprawdzi się zwłaszcza format Felix Chicken Express, prowadzony w kontenerze lub przyczepie gastronomicznej. Takie przyczepy i kontenery franczyzodawca dostarcza w pełni wyposażone i gotowe do pracy. Koszt przyczepy to min. 300 tys. zł, kontenera min. 350 tys. zł. Format Felix Chicken Express działa tylko w modelu take away (latem można wystawić kilka stolików dla gości). Ma nieco uproszczone menu, w porównaniu ze standardowym formatem Felix Chicken.
W formacie standardowym Felix Chicken można otworzyć lokal stacjonarny lub modułowy. Ten ostatni jest zbudowany z kontenerów, dostarczanych przez franczyzodawcę. Może stanąć w miejscu, gdzie nie ma możliwości wynajęcia lokalu stacjonarnego. Jego koszt to min. 400 tys. zł, już z pełnym wyposażeniem.
– Natomiast w przypadku tradycyjnego lokalu stacjonarnego kwota inwestycji zaczyna się od 16 tys. zł (w przypadku leasingu) lub 160 tys. zł (bez leasingu) i obejmuje kompleksowe wyposażenie kuchni, w tym maszyny, meble i akcesoria – dodaje Łukasz Pyszczak.
Wsparcie od franczyzodawcy
Jednorazowa opłata za przystąpienie do sieci wynosi 6 tys. zł. Miesięczna opłata franczyzowa to 850 zł oraz 1,8 proc. od obrotu na marketing.
– Oferujemy wsparcie na każdym etapie: przed, w trakcie i po otwarciu lokalu – zapewnia Łukasz Pyszczak. – Wsparcie obejmuje m.in. dobór konceptu, projekty technologiczne, kalkulacje, systemy zarządzania i sprzedaży, pomoc w uzyskaniu leasingu oraz wybór urządzeń. Franczyzobiorcy otrzymują też pełne know-how, dostęp do sprawdzonych produktów i dostawców oraz indywidualnego opiekuna.
Franczyzodawca podkreśla, że rentowność biznesu zależy od wielu czynników, w tym lokalizacji, zaangażowania franczyzobiorcy oraz skuteczności wdrożenia modelu biznesowego.
– Dzięki naszemu wsparciu i sprawdzonym strategiom, franczyzobiorcy mogą oczekiwać szybkiego osiągnięcia rentowności, zazwyczaj w ciągu pierwszych kilku miesięcy działalności – dodaje Łukasz Pyszczak.
WIZYTÓWKA FELIX CHICKEN
Sieć lokali z kurczakiem w panierce. Istnieje od 2001 roku, od 2013 udostępnia licencję na biznes.
- inwestycja od 160 tys. zł (16 tys. zł przy skorzystaniu z leasingu)
- 2 modele biznesu
- opłata wstępna 6 tys. zł
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Nie potrzeba dużych pieniędzy, aby wejść we franczyzę Sulaiman Kebab. A ile można zarobić?
Gościem specjalnym Forum Edukacyjnego na XV Targach Franczyza będzie Piotr Polk, aktor i właściciel marki meblarskiej „by Polk”.
15. Targi Franczyza za nami. Po nich czas na katowickie targi Pomysł na firmę. Ich kolejna edycja już wiosną.
Odwiedzający Targi Franczyza 2016 mieli szansę w jednym miejscu poznać i porównać oferty 173 marek franczyzowych. Ponad 7 tys. osób skorzystało z tej okazji.
Koncept Felix Chicken ma już pierwsze lokale za granicą, ale nadal jego głównym rynkiem jest Polska.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Pracownie ceramiczne nie narzekają na brak klientów, ponieważ konsumenci szukają oryginalnego, glinianego rękodzieła. Dość wysoki jak na branżę próg wejścia w biznes powstrzymuje wysyp konkurencji.
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie!
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Mail Boxes Etc. oferuje przedsiębiorcom model biznesowy, który umożliwia wejście do skonsolidowanej sieci, składającej się z 3100 centrów rozwiązań biznesowych na świecie.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali