VAT przed trybunał
Od 2011 roku obowiązuje w gastronomii 5-procentowa stawka podatku VAT. Dotyczy ona dostawy gotowych posiłków i dań. Jednocześnie mamy też jednak stawkę 8-procentową, która – według przepisów – jest właściwa dla usług gastronomicznych. Fast foody – w tym McDonald's korzystały przez lata z pięcioprocentowego VAT-u. Miały w tym zresztą wsparcie nawet ze strony urzędów skarbowych, które wydawały w tej sprawie indywidualne interpretacje, w większości zezwalając na stosowanie obniżonego podatku. W podobnym tonie wypowiadało się także Ministerstwo Finansów. Aż do 2016 roku, kiedy to została wydana ogólna interpretacja, w której ministerstwo stwierdziło, że fast foody nie wydają gotowych posiłków, w związku z czym powinny płacić 8-procentowy VAT. Co więcej, urzędy skarbowe zaczęły domagać się zwrotu różnicy w podatku za poprzednie lata. Co oczywiste, franczyzobiorcy nie godzili się na to, kierując sprawy do sądów. Jak informuje McDonald’s Polska, obecnie toczy się łącznie ok. 300 postępowań związanych z żądaniami zwrotu zaległego VAT-u. Sprawy są na bardzo różnym etapie, część wciąż w izbach skarbowych, część w sądach.
Jedna z nich, dotycząca śląskiego franczyzobiorcy marki, miała się rozstrzygnąć w ubiegłym tygodniu przed Naczelnym Sądem Administracyjnym. Ale wyrok nie zapadł, a sąd postanowił, że zasięgnie opinii Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej. Dlaczego? Otóż od 2016 roku obowiązuje unijna dyrektywa w sprawie podatku od wartości dodanej, regulująca możliwe wysokości podstawowych, obniżonych i specjalnych stawek VAT-u. W połowie maja Wojewódzki Sąd Administracyjny we Wrocławiu, rozpatrując sprawę innego przedsiębiorcy uznał, że właśnie z powodu błędnego wdrożenia tej dyrektywy i niewłaściwej interpretacji przepisów fiskus bezpodstawnie nęka teraz fast foodową gastronomię, bo sprzedaż posiłków na wynos powinna być obciążona 5-proc. VAT-em. Teraz NSA postanowił sprawdzić u źródła, czyli w samej unii, jaka jest ta właściwa interpretacja. W pytaniu do Trybunału Sprawiedliwości sędzia prosi m.in. o ustalenie niezbędnych elementów usługi restauracyjnej, objętej 8-proc. VAT-em (np. odpowiednia infrastruktura, obsługa kelnerska) oraz czym ta usługa różni się od zwykłej sprzedaży żywności, objętej 5-proc. stawką.
Łączna kwota VAT-u, jakiej fiskus domaga się od wszystkich franczyzobiorców McDonald’s, to 130 mln zł. Plus odsetki, naliczane od 2011 roku, więc ostateczna kwota jest o wiele wyższa.
– Jesteśmy zaniepokojeni sytuacją, w której znaleźli się nasi franczyzobiorcy – komentuje Anna Borys-Karwacka, rzecznik prasowy McDonald’s Polska. – Są to mali i średni przedsiębiorcy, którzy działali w dobrej wierze na podstawie indywidualnych interpretacji wydanych przez Ministerstwo Finansów i utrwalonej praktyki rynkowej. Po latach akceptowania tej praktyki wymaga się od nich zapłaty rzekomo niezapłaconych kwot za kilka lat wstecz. Są to często te same kwoty, wraz z odsetkami, które zostały uprzednio zwrócone przez urzędy skarbowe, jako nadpłata podatku VAT. Ta sytuacja zmusiła naszych franczyzobiorców do zaciągnięcia nieplanowanych wcześniej kredytów, ograniczyła ich możliwości rozwoju, a przede wszystkim podważyła ich zaufanie do organów skarbowych.
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Styczniowy numer miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" już w sprzedaży!
– Nasza strategia na lata 2024-26 zakłada zwiększenie liczby otwieranych restauracji. Większość z nich będzie franczyzowa – mówi Marek Mikusek z McDonald’s Polska.
Jaki biznes ma dziś przed sobą najlepsze perspektywy? Zamiast wróżyć z fusów, lepiej sprawdzić, którym konceptom franczyzowym dobrze się wiedzie. Kto może otworzyć restaurację McDonald's? Sprawdź w miesięczniku "Własny Biznes FRANCHISING".
Dwudziesta pierwsza edycja Targów Franczyza w Pałacu Kultury i Nauki przyciąga coraz więcej interesujących wystawców. Targi najlepszych pomysłów na biznes startują 19 października i potrwają trzy dni.
Patrycja Niedźwiecki prowadzi z mężem już trzy restauracje pod złotymi łukami. Jak wygląda franczyza Maka „od kuchni”?
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Od 300 do nawet 1,5 tys. sztuk – tyle pączków dziennie sprzedaje się w punktach Dobrej Pączkarni. Czy w takim razie pączki to opłacalny biznes?
Franczyzodawca Sayuri Sushi zapewnia, że restauracje pod tym szyldem są rentowne od pierwszego miesiąca działalności.
Już w serialu „Czterdziestolatek” Janusz Gajos żartował, że w Złotym Linie trzeba uważać na Rolexy, bo można zatracić się w zabawie. Tajniki tego sukcesu zdradza właściciel Złotego Lina, Jakub Olszewski.
Franczyza pojawiła się na polskim rynku wraz z upadkiem komunizmu, a dziś jest fundamentem rozwoju małej i średniej przedsiębiorczości. W 2023 roku chętni do założenia firmy mają do wyboru 1350 konceptów franczyzowych.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali