Właśnie pracujemy nad formatem New York Pizza by night. To propozycja dla tych, którzy już prowadzą pizzerię, ale chcą rozszerzyć działalność.
Tomasz Jench, właściciel marki New York Pizza Department
Niedziela
11.12.2016
Właśnie pracujemy nad trzecim formatem franczyzowym – New York Pizza by night – mówi Tomasz Jench, właściciel marki New York Pizza Department.
 

Ile nowych lokali otworzyliście w tym roku?
Jedenaście. Obecnie działa 15 pizzerii z naszym logo, w tym tylko jedna własna. Reszta prowadzona jest przez franczyzobiorców. Mamy podpisane kolejne trzy umowy franczyzowe – trwają właśnie prace nad przygotowaniem tych lokali, otwarcia nastąpią najprawdopodobniej na przełomie stycznia i lutego. Prowadzimy też rozmowy z czterema następnymi osobami, które chciałyby przystąpić do naszej sieci.

Jakie modele współpracy oferujecie franczyzobiorcom?
Większość lokali otwiera się w formacie ekspres, realizującym wyłącznie zamówienia na wynos i w dostawie. Kwota inwestycji w wyposażenie zaczyna się tu od 35 tys. zł. Do tego należy doliczyć koszty remontu i adaptacji pomieszczeń. Pod logo New York Pizza Department można jednak też otworzyć tradycyjną pizzerię, z konsumpcją na miejscu. W tym przypadku inwestycja jest nieco większa. Należy liczyć się z wydatkiem od 55 tys. zł na wyposażenie, plus koszty remontu. W obu przypadkach jednorazowa opłata za przystąpienie do sieci wynosi 5 tys. zł netto, a opłata miesięczna to 1 tys. zł. Nie da się ukryć, że prowadzenie formatu ekspres jest nieco łatwiejsze. Łatwiej znaleźć lokalizację, bo nie jest aż tak wymagająca, jak przy prowadzeniu lokalu z salą konsumpcyjną, wystarczy też mniejszy metraż. Niższe są również koszty działalności i szybciej następuje zwrot z inwestycji.

Zamierzacie wprowadzić jakieś nowości do oferty franczyzowej?
Tak. Właśnie pracujemy nad trzecim formatem – New York Pizza by night. To propozycja dla tych, którzy już prowadzą pizzerię, ale chcą rozszerzyć działalność – a właściwie wydłużyć. Lokal będzie dodatkowo pracować w nocy, a dokładnie w czwartki, piątki i soboty od godz. 23 do 3-4 rano, realizując tylko zamówienia w dostawie. Widzimy zapotrzebowanie na takie usługi w dużych miastach.

New York Pizza Department to koncept właśnie dla dużych miast?
Nie tylko. Z założenia przeznaczony dla miast powyżej 30 tys. mieszkańców. Jednak są odstępstwa od tej reguły. Otworzyliśmy lokal np. w 15-tysięcznym Człuchowie. I radzi sobie bardzo dobrze. Każdą lokalizację rozpatrujemy indywidualnie, analizując m.in. potencjał rynku, konkurencję. Nasze lokale zyskują rentowność w 2-3 miesiącu działalności.

Rozmawiała Monika Wojniak-Żyłowska


POPULARNE NA FORUM

Jedzenie w dobrym miejscu

Jeżeli ktoś szuka fachowców z Wrocławia to polecam https://gastrodesign.pl . Wykonali mi projekt technologiczny - uczciwie, bez naciągania na sprzęty

2 wypowiedzi
ostatnia 23.05.2018
Jedzenie w dobrym miejscu

Projekt technologiczny jest często bagatelizowany a niektórzy nie zdają sobie sprawy z tego, że to przede wszystkim ułatwienie nie tylko dla wykonawców ale dla samego...

2 wypowiedzi
ostatnia 23.05.2018
Jaką gastronomię otworzyć przy trasie szybkiego ruchu?

Szybkie jedzenie, czyli coś z fast foodów. A jeśli decydujesz się na gastronomię przy trasie szybkiego ruchu, to warto postawić na system przywoławczy. W ten sposób...

40 wypowiedzi
ostatnia 22.05.2018
Pożyczki finansowe na poziomie nieba

Uwaga Sky Level Finance oferuje najlepsze opcje pozyczek mozliwych kredytobiorców. Oferujemy pozyczki i mozliwosci finansowe Na calym swiecie Jestesmy jednym z niewielu...

1 wypowiedzi
ostatnia 16.05.2018
zaklep.to - System rezerwacji stolików

Witam, chciał bym wam przedstawić projekt aplikacji do rezerwacji miejsc. Będzie ona wspierała wasze restauracje w odbieraniu rezerwacji o każdej porze. Zapraszam na...

1 wypowiedzi
ostatnia 13.05.2018
Lodziarnie na fali

Everything that is tonic, eco and carefully assembled is on top so nothing interesting. On Write my Essay the off chance that the dessert parade is extremely expected to get...

9 wypowiedzi
ostatnia 12.05.2018
Zdrowo i Zielono

Ja ostatnio zacząłem zdrowo się odżywiać i zakupiłem wiele produktów z Melvitu http://melvit.pl/p_kuskus-perlowy-4-x-80-g_419 Mają tam naprawdę szeroki wybór...

2 wypowiedzi
ostatnia 11.05.2018
McDonalds opinie o franczyzie

Witam, Zastanawiam się nad wysłaniem dokumentów do McDonalda, aby wziąć udział w szkoleniu o ile przyjmą moje dokumenty i przejęciu jednego z lokali. Szukałem trochę...

1 wypowiedzi
ostatnia 27.04.2018