Kebab i kołacz przez cały rok
Lodolandia funkcjonuje na rynku od 2013 roku. W ubiegłym sezonie sieć liczyła 250 punktów franczyzowych. Wykorzystując dotychczasowe doświadczenie, jej właściciele postanowili wprowadzić na rynek dwa nowe koncepty – oba umożliwiające prowadzenie biznesu przez cały rok i oba oparte na sprzedaży z przyczep gastronomicznych: Kołacz na Okrągło i Bafra Kebab.
– Street food w Polsce bardzo prężnie się rozwija. Obecnie bardzo modne są zloty food trucków, jarmarki, festyny, targi śniadaniowe, Nocny market w Warszawie, który cieszy się niesłychanym powodzeniem. Wykorzystujemy ten trend – mówi Marcin Olesiak, właściciel wszystkich trzech systemów. – Z racji prowadzenia Lodolandii, mamy ogromne doświadczenie w produkcji przyczep gastronomicznych. Współpracujemy też z licznymi sieciami handlowymi i galeriami na terenie całego kraju, dzięki czemu dysponujemy wieloma lokalizacjami, które możemy zaproponować franczyzobiorcom. Nasze doświadczenie chcemy wykorzystać przy tworzeniu nowych konceptów.
Kołacz na Okrągło, jak sama nazwa wskazuje, to sprzedaż węgierskich kołaczy.
– Na Węgrzech, Słowacji i w Czechach bardzo popularna jest sprzedaż kołaczy z ulicznych budek. To właśnie zainspirowało nas do wprowadzenia tego konceptu na polskim rynku – dodaje Marcin Olesiak.
W pełni wyposażona przyczepa, przeznaczona do sprzedaży kołaczy, kosztuje ok. 49 tys. zł. Nie ma opłat licencyjnych za przystąpienie do sieci. Miesięczna opłata franczyzowa wynosi 200 zł. Natomiast Bafra Kebab wykorzystuje popularność kebabów wśród polskich konsumentów. W tym przypadku gotowa do pracy przyczepa to wydatek ok. 79 tys. zł. Miesięczna opłata franczyzowa wynosi 500 zł. W żadnym z konceptów nie ma opłat licencyjnych.
Licencjodawca dostarcza przyczepy we wskazane miejsce i uruchamia wspólnie z franczyzobiorcą. Franczyzobiorcy na początku przechodzą zarówno teoretyczne, jak i praktyczne szkolenia, które pozwalają im poznać specyfikę biznesu, tajniki produkcji i receptury, obsługę urządzeń itp.
W tej chwili działa już 20 punktów franczyzowych Kołacza na Okrągło oraz osiem z logo Bafra Kebab.
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
– Przy rzemieślniczej produkcji nie da się konkurować cenowo z lodami przemysłowymi. Jednak jakość przyciąga, nawet jeśli cena jest wyższa – mówi Dariusz Stykowski, współwłaściciel Autorskich Lodów Piccolo.
Tommy Żelazny, franczyzobiorca Stopiątki pokazuje, że czasem aby odnaleźć swoje miejsce, trzeba wrócić do korzeni.
Od 300 do nawet 1,5 tys. sztuk – tyle pączków dziennie sprzedaje się w punktach Dobrej Pączkarni. Czy w takim razie pączki to opłacalny biznes?
Felix Chicken nastawia się na mocną ekspansję. Franczyzobiorcom proponuje kilka formatów lokali.
Paweł Kamiński był pierwszym franczyzobiorcą Cofix. Dziś prowadzi już trzy kawiarnie marki i zdobył tytuł TOP Franczyzobiorcy na zeszłorocznych Targach Franczyza.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Kultowy Laska z „Chłopaki nie płaczą”, czyli Tomasz Bajer zjechał pół świata w poszukiwaniu pomysłu na siebie. Wybrał Polskę i własną firmę SzkoleniePDR.pl – gdzie dziś wraz ze wspólnikiem naprawia i szkoli innych, jak usuwać wgniecenia z karoserii samochodów.
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie!
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Z wykształcenia nawigator statku, z zawodu pilot samolotu. Konrad Hanc godzi pracę na etacie z prowadzeniem własnego biznesu. Od roku jest franczyzobiorcą sieci Fresh Bike.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali