Obecnie szukamy lokalizacji dla partnerów, którzy chcą otworzyć lokale Zdrowej Krowy w Rybniku i Krakowie. To ostatnie miasto jest naszym priorytetem na ten rok.
Robert Kuc, franczyzodawca Zdrowej Krowy
Niedziela
30.04.2017
Polacy coraz bardziej dbają o zdrowie i sylwetkę, a dzięki temu rośnie liczba klientów naszych burgerowni – mówi Robert Kuc, franczyzodawca Zdrowej Krowy.
 

Czy zdrowe burgery to coś, na czym można zarobić?
Zdecydowanie tak. Z miesiąca na miesiąc widzimy, jak rośnie liczba naszych gości, a co za tym idzie także obroty naszych lokali. Polacy są coraz bardziej aktywni fizycznie, ale też coraz bardziej zwracają uwagę na sposób życia i odżywiania się. A my proponujemy im właśnie wartościowe i zdrowe posiłki. Obserwuję, że coraz więcej naszych stałych klientów to sportowcy, ludzie regularnie trenujący, dbający o sylwetkę.

Ile lokali działa obecnie pod szyldem Zdrowej Krowy?
Mamy dwa lokale własne oraz jeden franczyzowy w Katowicach. Od maja ten sam franczyzobiorca uruchamia także food trucka. Wprawdzie nie mamy w ofercie franczyzowej food trucków, ale w tym przypadku robimy wyjątek. Mobilne punkty gastronomiczne są trudne do kontrolowania, istnieje duże ryzyko obniżenia w nich standardów, dlatego niechętnie widzimy je w swojej sieci. Jednak tego franczyzobiorcę już znamy, wiemy, że można mu ufać. Poza tym food truck będzie stał tylko w jednym konkretnym miejscu, przy lotnisku w Pyrzowicach. Obecnie szukamy też lokalizacji dla partnerów, którzy chcą otworzyć lokale Zdrowej Krowy w Rybniku i Krakowie. To ostatnie miasto jest naszym priorytetem na ten rok. W Krakowie zdecydowanie jest miejsce na więcej niż jedną burgerownię. Lokal wcale nie musi znajdować się w centrum miasta, czy np. na popularnym Kazimierzu. Inne dzielnice też mają duży potencjał, a zwykle niższe czynsze. Dobrym przykładem jest nasz franczyzowy lokal w Katowicach, który mieści się poza centrum, a obroty ma lepsze, niż burgerownie zlokalizowane w śródmieściu. Ważne, by w okolicy było dużo klubów fitness, siłowni, biur – bo tam właśnie są nasi potencjalni klienci. Trzeba też przeanalizować, jaka jest średnia wieku okolicznych mieszkańców, jaki jest ich poziom życia. Generalnie chcemy rozwijać sieć w miastach liczących od 100 tys. mieszkańców. Choć interesującym rynkiem są też skupiska mniejszych miast, zlokalizowanych blisko siebie.

Ile pieniędzy trzeba przeznaczyć na inwestycję?
Na kompletne wyposażenie lokalu, klimatyzację, wentylację należy przeznaczyć ok. 100 tys. zł. Do tego trzeba doliczyć wydatki na remont i adaptację, które zależą od stanu technicznego pomieszczeń. Jeśli uda nam się znaleźć lokal, który już jest przystosowany do potrzeb gastronomii, koszty będą niższe. Wstępna opłata licencyjna wynosi 15 tys. zł. Miesięczna opłata franczyzowa to 6 proc. od obrotu. Zwrot z inwestycji powinien nastąpić po roku.

Rozmawiała Monika Wojniak-Żyłowska


POPULARNE NA FORUM

Hand Roll Tsuru Sushi co myślicie ?

Witam czy ktoś miał styczności z tym konceptem ?Ktos prowadzi taki punkt ?Lub posiada jakieś spostrzeżenia po spotkaniu z przedstawicielami tego konceptu ?

1 wypowiedzi
ostatnia 21.06.2018
Catering się opłata?

Słyszałem że catering okolicznościowy poznań jest rozwiązaniem niezwykle wygodnym, w sam raz dla zabieganych - nie trzeba robić zakupów ani gotować, otrzymujemy...

3 wypowiedzi
ostatnia 14.06.2018
Catering się opłata?

Pewnie że opłaca się prowadzić firmę cateringową, Mam znajomego który prowadzi, firmę Nelson - Catering & Events i mają bardzo dużo zamówień , na co dzień jak i...

3 wypowiedzi
ostatnia 13.06.2018
Jedzenie w dobrym miejscu

Lokalizacja jest bardzo ważna moim zdaniem, często widać że restauracje czy trucki z jedzeniem gdy stoją w słabym miejscu to mają mały ruch. Ostatnio w centrum...

3 wypowiedzi
ostatnia 13.06.2018
Jedzenie na zamówienie

Sprawdź sobie Pure&Fresh - catering dietetyczny, diety pudełkowe, dieta na życzenie. No ogólnie są świetni, jedzenie jest wręcz przepyszne. Biorę od nich pełną dietę...

21 wypowiedzi
ostatnia 11.06.2018
Catering się opłata?

Witam serdecznie. Od pewnego czasu już pracuję jako kucharz w firmie cateringowej Weranda - catering poznań . Rozmyślam nad założeniem własnej działalności właśnie w...

3 wypowiedzi
ostatnia 11.06.2018
McDonalds opinie o franczyzie

McDonald robi bardzo dobrą kawę. To im trzeba przyznać. ______________________ Praca licencjacka z marketingu

2 wypowiedzi
ostatnia 08.06.2018
Wynajem kelnerów

To może być bardzo dobra opcja biznesowa. _______________ Marketing

3 wypowiedzi
ostatnia 08.06.2018