Ministerstwo we franczyzie
Koncept, słynący z serwowanych w przystępnych cenach alkoholi i równie niedrogich zimnych i ciepłych przekąsek, wszedł na rynek w 2011 roku. Wtedy otwarto pierwszy lokal w Gliwicach. Rok później właściciele otwierali już kolejny, w Katowicach.
– Pomyśleliśmy, że skoro mamy zamiar rozbudowywać naszą sieć, to musimy pomyśleć o franczyzie. I tak zrobiliśmy – opowiada Jerzy Penderecki, współwłaściciel Ministerstwa Śledzia i Wódki.
Dziś pod tym szyldem działa już prawie 30 lokali. Wszystkie – oprócz jednego – funkcjonują we franczyzie. Tylko w tym roku otwarte zostało już sześć, a w najbliższych planach są dwa kolejne. Franczyzodawca celuje w miasta liczące powyżej 50 tys. mieszkańców, choć przystaje na wyjątki od tej reguły.
– Otworzyliśmy np. lokal w dwudziestotysięcznym Opocznie. Franczyzobiorcy mieli tam własny lokal, co już na starcie dało oszczędności. Sami zaangażowali się też w prowadzenie pubu, co znów pozwala obniżyć koszty działalności – mówi Jerzy Penderecki.
Lokalizacji na Ministerstwo Śledzia i Wódki trzeba szukać przy miejskich deptakach, rynkach lub przylegających do nich uliczkach. Działające obecnie lokale mają powierzchnię od 60 do 250 m2. Ten największy funkcjonuje w Bydgoszczy i ma dwa poziomy. Koszty inwestycji franczyzodawca szacuje na 1-1,5 tys. zł za metr kwadratowy. Opłata za przystąpienie do sieci wynosi 3 tys. zł netto, a miesięczna opłata franczyzowa 1 tys. zł netto. W zamian franczyzobiorcy mogą liczyć m.in. na pomoc przy wyborze lokalu, projektach technicznych, projekt aranżacji wnętrza, szkolenie z zakresu przygotowania dań oraz obsługi klienta, elementy wystroju i reklamy zewnętrznej, akcje marketingowe, zniżki dla sieci u dostawców na cały asortyment alkoholi oraz napoi bezalkoholowych.
Około 70 proc. lokali Ministerstwa Śledzia i Wódki znajduje się na Śląsku.
– Ale szukamy franczyzobiorców w całej Polski – podkreśla Jerzy Penderecki. – Obecnie zależy nam otwarciu nowych lokali szczególnie w dużych miastach, jak np. Warszawa, Wrocław, Poznań czy Trójmiasto.
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Dwudziesta pierwsza edycja Targów Franczyza w Pałacu Kultury i Nauki przyciąga coraz więcej interesujących wystawców. Targi najlepszych pomysłów na biznes startują 19 października i potrwają trzy dni.
Aż trudno uwierzyć, ile się działo na tegorocznej 20. edycji Targów Franczyza! Przeczytaj i obejrzyj zapis relacji na żywo z trzech dni targowych.
Już 20-22 października po raz 20. odbędą się Targi Franczyza. Sprawdź, którzy przedstawiciele marek franczyzowych zaprezentują wówczas swoje sprawdzone pomysły na biznes.
Sobota 16 października to ostatni dzień Targów Franczyza 2021. Skorzystajcie z okazji, przyjdźcie do Pałacu Kultury i Nauki i wybierzcie biznes dla siebie!
15 października to kolejny dzień Targów Franczyza. Ci, którzy szukają pomysłu na biznes mają okazję spotkać w jednym miejscu przedstawicieli wielu znanych marek franczyzowych.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
– Sukces naszych lokali potwierdza słuszność idei otwierania wine barów, w opozycji do dużych restauracji z kartami win – mówi Piotr Stryszowski z Subtilité Wine&Bar.
Decydując się na własną firmę, mamy do wyboru dwie drogi – zbudować ją od podstaw lub zainwestować w sprawdzony pomysł na biznes. Właśnie nadarza się idealna okazja, żeby skorzystać z drugiego rozwiązania, bowiem 15-16 marca na PGE Narodowym odbędą się Targi Franczyza.
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Bez względu na to czy na inwestycję we własną firmę masz kilka, czy kilkaset tysięcy złotych, na Targach Franczyza znajdziesz biznes na miarę grubości swojego portfela.
Czy zielona energia to moda, ideologia czy szansa na zarobienie dużych pieniędzy? Piotr Markowski z Corab SA wyjaśnia, w które biznesy z branży OZE warto inwestować.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali