Franczyza od McDonald’s

Franczyzobiorcy McDonald’s muszą wykazać się m.in. doświadczeniem biznesowym albo w prowadzeniu własnej firmy, albo w zarządzaniu w dużej firmie. Ważny jest warunek finansowy – by rozpocząć współpracę z McDonald’s, trzeba dysponować wkładem własnym w wysokości minimum 1,2 mln zł.
Czwartek
28.12.2017
Rok 2017 McDonald’s Polska zamknął liczbą 400 restauracji. Jakie trzeba spełnić warunki, żeby zostać franczyzobiorcą marki?
 

Większość z 400 restauracji McDonlad’s (około trzech czwartych) jest prowadzona przez franczyzobiorców. Marka ma w Polsce 62 partnerów franczyzowych, każdy prowadzi więc kilka restauracji. – Rozwijamy się głównie w oparciu o bazę istniejących biorców – przyznaje Monika Dąbrowska, franchising menedżer w MC Donald’s Polska. – Ale prowadzimy również rekrutację nowych partnerów.

Weryfikacja kandydatów odbywa się bardzo starannie. Muszą wykazać się m.in. doświadczeniem biznesowym albo w prowadzeniu własnej firmy, albo w zarządzaniu w dużej firmie. Ważny jest warunek finansowy – by rozpocząć współpracę z McDonald’s, trzeba dysponować wkładem własnym w wysokości minimum 1,2 mln zł. Pełna inwestycja jest jednak większa, w zależności od konkretnego lokalu wynosi od 2 do 4,5 mln zł. To koszt lokalu „pod klucz”, z pełnym wyposażeniem, infrastrukturą, parkingiem itd. Różnicę między tym 1,2 mln zł a ostatecznym kosztem inwestycji franczyzobiorca może pokryć z kredytu.

Opłata licencyjna, płatna jednorazowo od każdego lokalu, to równowartość 45 tys. dolarów. Opłaty miesięczne naliczane są w procentach od obrotu. Opłata franczyzowa wynosi 5 proc., a marketingowa 4,4 proc. Do tego franczyzobiorca płaci też co miesiąc czynsz za korzystanie z obiektu, który pozostaje własnością firmy. Jego wysokość jest ustalana indywidualnie.

Franczyzobiorca może przejąć już funkcjonujący lokal własny „Złotych Łuków” albo zdecydować się na inwestycję w nowy obiekt. O lokalizacji decyduje McDonald’s, kierując się preferencjami franczyzobiorcy co do rejonu. Lokale z logo „Złotych Łuków” najczęściej powstają jako wolnostojące obiekty, z opcją McDrive. Inne formaty to punkt w food courcie galerii handlowej albo lokal instore, np. w ciągu handlowym, z wejściem od ulicy. Licencjodawca zapewnia partnerom kompleksowe szkolenia, które trwają nawet kilkanaście miesięcy. Franczyzobiorcy korzystają też m.in. ze źródeł zaopatrzenia, sprawdzonych i kontrolowanych przez McDonald’s. Mają też dostęp do sieci firm serwisowych i innych usługodawców.


POPULARNE NA FORUM

Subway podsumowuje rok

Szczerze Państwu współczuje, dziękuję za informacje i życzę zdrowia

2 wypowiedzi
ostatnia 19.04.2018
Wynajem kelnerów

Witam Co myślą Państwo o biznesie "wynajem kelnerów" do różnych lokali gastronomicznych (głównie myślę tutaj o hotelach gdzie ciągle potrzebują pracowników do...

1 wypowiedzi
ostatnia 19.04.2018
Jedzenie na zamówienie

Warto mieć na uwadze firmę, która trudni się produkcja jak i sprzedażą warzyw świeżych, jak również przetworzonych. My do firmy zamawiamy do tej- www.intermaxphu.pl ....

19 wypowiedzi
ostatnia 19.04.2018
Jedzenie na zamówienie

Jeśli chodzi o pizzę nic nigdy nie przebije pizzerii Amar! Ich pizza na dowóz w Bydgoszczy to najlepszy fast food w mieście. Lubię spotkać się ze znajomymi i zjeść...

19 wypowiedzi
ostatnia 18.04.2018
Subway podsumowuje rok

Zdecydowanie odradzam SUBWAY jako sposób na biznes. Apeluję - omijajcie tę firmę z daleka! Zainwestowaliśmy wraz z mężem w działający lokal, który okazał się...

2 wypowiedzi
ostatnia 16.04.2018
Subway - kanapki

Zdecydowanie odradzam SUBWAY jako sposób na biznes. Apeluję - omijajcie tę firmę z daleka! Zainwestowaliśmy wraz z mężem w działający lokal, który okazał się...

45 wypowiedzi
ostatnia 16.04.2018
Catering dietetyczny Na Zdrowie - opłacalna inwestycja?

Jak można sobie pozwolić na taką opcję to dlaczego nie? Po zmianie pracy nie miałam kompletnie czasu na gotowanie bo ilosć obowiązków mnie przytłoczyła, ale chciałam...

52 wypowiedzi
ostatnia 15.04.2018
Strona internetowe dla gastronomii i cateringu

Ciekawe propozycje daliście na temat asortymentu gastronomicznego. Nie jest to łatwy dział i są dość spore różnice cenowe i jakościowe. Według mnie w tej branży...

39 wypowiedzi
ostatnia 12.04.2018
zobacz więcej na forum