Karnawał daje zarobić
Końcowka roku jest świetnym okresem dla sprzedawców wysokoprocentowych trunków. W świąteczno-sylwestrowym czasie alkohole znikają z półek sklepowych w szczególnie szybkim tempie. Wyższą niż zwykle popularnością cieszą się duże butelki mocnych alkoholi, wódki i whisky. Bardzo dobrze „schodzą” również wina musujące. W niektórych kategoriach okres karnawałowy odpowiada aż za 40 proc. całkowitej rocznej sprzedaży.
Wśród beneficjentów grudniowych zwyżek są m.in. franczyzodawca i franczyzobiorcy sieci Al. Capone, oferujących alkohol ze średniej i wyższej półki cenowej. W przypadku tej marki powodem do zadowolenia są również nowe otwarcia. W listopadzie koncept powiększył się o punkt w Gorlicach, a tuż przed świętami Bożego Narodzenia udało się otworzyć jeszcze jedną placówkę – tym razem w Bochni. Oba sklepy prowadzone są na zasadzie franczyzy.
– Co więcej, w obu przypadkach zostały otwarte przez znajomych, którzy postanowili wspólnie prowadzić swój biznes pod szyldem Al. Capone. Zarówno w przypadku franczyzobiorców z Gorlic, jak i partnerów z Bochni, otwarcie sklepu było biznesowym debiutem – mówi Marek Łabuz, dyrektor ds. rozwoju rynku Al. Capone. – W Gorlicach nasz sklep mieści się w Galerii Rondo, ma jednak osobne wejście, dzięki czemu może być czynny całą dobę. W Bochni lokal znajduje się blisko głównego rynku.
Pod szyldem Al. Capone działa 15 sklepów własnych i 12 franczyzowych. W tym roku sieć powiększyła się o pięć punktów na licencji w Jarosławiu, Łańcucie, Busko Zdroju, a także wspomnianych Gorlicach i Bochni. Na początku 2018 roku franczyzodawca spodziewa się trzech kolejnych otwarć. Przyznaje przy tym, że niestraszne mu prohibicyjne zakusy rządu, który rozważa nadanie gminom większych uprawnień w zakresie ograniczania sprzedaży alkoholu.
– Czekamy cierpliwie, aby wiedzieć, jakie decyzje zostaną ostatecznie podjęte. Wówczas będziemy się dostosowywać. Jesteśmy specyficzną siecią, ponieważ mamy bardzo szeroki wybór asortymentu i specjalistów za ladami. Duży nacisk kładziemy na profesjonalną obsługę, wspomagamy naszych franczyzobiorców licznymi szkoleniami z obsługi klienta. Zależy nam, aby nasi sprzedawcy nie mówili, że „czytali, że ten alkohol w taki sposób smakuje”, tylko „drogi kliencie, próbowałem i wiem, jak to smakuje". Dodatkowo najlepszych sprzedawców zabieramy na wycieczki szkoleniowe. W ostatnich latach wybrali się oni m.in. do Grecji, Hiszpanii, Gruzji czy Bułgarii – tłumaczy Marek Łabuz.
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Typowi mężczyźni mają smykałkę do sportu, majsterkowania, motoryzacji i alkoholu. Prezentujemy kilka pomysłów na biznes właśnie dla nich.
Styczniowy numer miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" już w sprzedaży!
– Dojrzałe sklepy osiągają zyski od kilkunastu do kilkudziesięciu tysięczny miesięcznie – mówi Marcin Górski, właściciel sieci Al. Capone.
Spożycie alkoholu w Polsce rośnie rok do roku. Wygląda na to, że sklepom monopolowym nie powinno brakować klientów. Jak otworzyć taki biznes?
Nowy numer miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" już w sprzedaży! Sprawdź, jakie pomysły na biznes przeanalizowaliśmy w marcowym wydaniu magazynu.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
„Iksy”, „igreki”, „zetki” – brzmi jak równanie z trzema niewiadomymi. Po pokoleniu X i Y wiadomo czego się spodziewać. „Zetki” są ciągle tajemnicą. Także dla samych siebie, gdyż nie do końca wiedzą, jak poradzą sobie w biznesie.
– Sukces naszych lokali potwierdza słuszność idei otwierania wine barów, w opozycji do dużych restauracji z kartami win – mówi Piotr Stryszowski z Subtilité Wine&Bar.
Decydując się na własną firmę, mamy do wyboru dwie drogi – zbudować ją od podstaw lub zainwestować w sprawdzony pomysł na biznes. Właśnie nadarza się idealna okazja, żeby skorzystać z drugiego rozwiązania, bowiem 15-16 marca na PGE Narodowym odbędą się Targi Franczyza.
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
15-16 marca na Targach Franczyza na PGE Narodowym będzie można poznać sprawdzone pomysły na biznes, a także skorzystać z doświadczeń praktyków biznesu i ekspertów.
POPULARNE NA FORUM
Franczyza Odido w nowym wydaniu: Odido Elevator
Witam, Czy ktoś może zdecydował się na współpracę z zOdido w ramach Odido Elevator i może podzielić się doświadczeniami? Chodzi o twardszą franczyzę / wyposażenie...
Nagrodzeni franczyzobiorcy
Należałoby zostawić sobie te nagrodę na spłatę powstających lawinowo długów franczyzobiorców, którzy przez kanibalizacje lokalizacji padają po kilku miesiącach....
sklepy spożywcze
Polecam Franczyzę sklepów Cortez szybko rozwijająca się marka.
Jubileuszowy sklep
Pani Julito proszę uciekać z sieci póki jeszcze dług nie urósł do niebotycznych rozmiarów
Nowe warunki współpracy dla franczyzobiorców
Widzę ,że przestępczość zorganizowana od nowego roku w natarciu na Franchising.pl:)
Franczyza, która daje niezależność
No no i tutaj polecę jutrzejszy program Anity Gargas. Redakcjo opamiętajcie się i przestańcie promować reklama i tekstami natywnymi przestępczość zorganizowana....
Poznaj franczyzę Intermarché
Wow Szanowna Redakcja zdaję się kontynuować wspieranie przestępczości zorganizowanej. Polecam jutrzejszy program Anity Gargas. Jakie będzie stanowisko POF? Mydlenie oczu...
Empik - jakieś doświadczenia?
Czy ktoś ma aktualną wiedzę w temacie prowadzenia salonu partnerskiego Empiku ?