28.01.2003

Polskie wypieki rodem z Australii

Bracia Robert i Mirosław Konopaccy, wraz z ich matką Józefą Konopacką założyli pierwszy sklep z sernikami 11 lat temu. Dzisiaj ich sieć liczy 250 lokali.

-W Polsce rozwojem sieci Mamuśka The Chesecake Shop zajmuje się spółka Tatuś z siedzibą w Warszawie. Pierwszy sklep został otwarty w stolicy w 1998 roku. Potem sieć się rozrosła do 14 sklepów- powiedział Profitowi Adam Baczyński, dyrektor generalny spółki Tatuś.

Pierwsza cukiernia franchisowa w Australii ruszyła w Sydney w roku 1993. Trzy lata później było ich już 140. Najpierw w sieć wchodzili polscy emigranci, potem także Australijczycy. Przepis na ciasta jest pilnie strzeżoną tajemnicą. Konopaccy wprowadzili na rynek Australijski serniki, jakich jeszcze nie znano.

Osoby prowadzące sklepy Mamuśka The Chesecake Shop nie muszą się znać na cukiernictwie. Wystarczy kupić od Konopackich licencję, by otrzymać „biznes pod klucz”, czyli w pełni wyposażony sklep oraz gotowe receptury ciast. Można się obyć bez zawodowych piekarzy i cukierników.

Więcej: Bogdan Możdżyński, Profit, luty 2003, str. 18

Udostępnij artykuł

Komentarze na forum

0