Nie masz pracy - otwórz bank
Sylwester Cacek, prezes zarządu Dominet SA (następcy Cuprum Banku SA), wyjaśnia Gazecie Prawnej, że kwota inwestycji nie jest wygórowana. Trzeba mieć tyle pieniędzy, ile na własny, nieduży biznes. Natomiast ryzyko, że się nie uda, jest mniejsze, bo bank udostępnia własną "receptę" na prowadzenie działalności.
Wymagane jest wyższe wykształcenie, może być nawet humanistyczne. Kandydat na bankiera i tak zostanie odpowiednio przeszkolony. Musi poznać wszystkie aspekty funkcjonowania instytucji finansowej, procedury i standardy działania. Pożądane cechy to przedsiębiorczość, inicjatywa, znajomość lokalnego rynku, wysoka komunikatywność, ustabilizowana sytuacja rodzinna. Mile widziane jest doświadczenie w sprzedaży innych produktów.
Jeszcze przed ogłoszeniem naboru do banku zgłosiło się 200 osób, które chcą prowadzić własne oddziały. Kandydat na bankiera musi przejść pierwszą selekcję, czyli zaprezentować się w rozmowach z przedstawicielami Dominet Banku. Po wstępnym wyselekcjonowaniu kandydatów następuje cykl długich szkoleń. Na koniec przewidziana jest praktyka w działającej już placówce. Pomyślne przejście tych wszystkich szczebli daje możliwość zostania bankierem.
Franczyza w Polsce stosowana jest często w innych branżach. Poza gastronomią z najpopularniejszym McDonald`sem, siecią cukierni Bliklego, niewielkie przedsiębiorstwa w tym systemie sprzedają kawę i herbatę oraz artykuły drogeryjne. Według raportu o franchisingu firmy Profit system na naszym rynku działa już ponad 120 takich sieci. Jednak dotychczas franczyza nie trafia na polski rynek bankowy. Dominet Bank jest prekursorem w tej dziedzinie. Prezes Sylwester Cacek mówi dla Gazety Prawnej, że w innych krajach franczyza na rynku usług finansowych stosowana jest od lat. – Pomysł łatwo było podejrzeć na świecie, natomiast zastosowanie go w Polsce to jest już nasze dzieło – podkreśla.
Taki system prowadzenia banków jest zresztą zgodny z filozofią marketingową Dominet Banku. – Chcemy rywalizować na rynku nie ceną, lecz znajomością klienta, rozumieniem jego potrzeb, traktowaniem go jako partnera w biznesie. To pozwala na proponowanie godziwie opłaconego depozytu i przyzwoicie oprocentowanego kredytu – tłumaczy Gazecie Prawnej S. Cacek.
W jego opinii lokalni przedsiębiorcy lepiej rozumieją potrzeby i oczekiwania małych przedsiębiorstw. Mając wsparcie dużej instytucji firmującej działalność, w zakresie promocji, szkoleń i rozwiązań organizacyjnych, tym łatwiej powinni pokusić się o sukces. Dominet liczy więc na to, że prowadzonym w tym systemie oddziałom banku łatwiej będzie osiągnąć duże dochody.
Więcej:Maria Bobińska, Gazeta Prawna, 27 stycznia 2003PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
McDonald’s w Polsce to 550 restauracji, które w ponad 90 proc. są prowadzone przez lokalnych przedsiębiorców.
Styczniowy numer miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" już w sprzedaży!
– Nasza strategia na lata 2024-26 zakłada zwiększenie liczby otwieranych restauracji. Większość z nich będzie franczyzowa – mówi Marek Mikusek z McDonald’s Polska.
Jaki biznes ma dziś przed sobą najlepsze perspektywy? Zamiast wróżyć z fusów, lepiej sprawdzić, którym konceptom franczyzowym dobrze się wiedzie. Kto może otworzyć restaurację McDonald's? Sprawdź w miesięczniku "Własny Biznes FRANCHISING".
Dwudziesta pierwsza edycja Targów Franczyza w Pałacu Kultury i Nauki przyciąga coraz więcej interesujących wystawców. Targi najlepszych pomysłów na biznes startują 19 października i potrwają trzy dni.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
W ubiegłorocznym sezonie Lodolandia pobiła rekordy sprzedaży. Wśród franczyzobiorców marki jest dużo kobiet, które bardzo dobrze radzą sobie w biznesie.
Franczyzodawca Sayuri Sushi zapewnia, że restauracje pod tym szyldem są rentowne od pierwszego miesiąca działalności.
Już w serialu „Czterdziestolatek” Janusz Gajos żartował, że w Złotym Linie trzeba uważać na Rolexy, bo można zatracić się w zabawie. Tajniki tego sukcesu zdradza właściciel Złotego Lina, Jakub Olszewski.
Franczyza pojawiła się na polskim rynku wraz z upadkiem komunizmu, a dziś jest fundamentem rozwoju małej i średniej przedsiębiorczości. W 2023 roku chętni do założenia firmy mają do wyboru 1350 konceptów franczyzowych.
POPULARNE NA FORUM
Planuję założyć własną działalność - od czego zacząć?
Najlepiej zacząć od kupna gotowej spółki . Zakup gotowej spółki daje pewność, że firma istnieje i ma już zarejestrowany kapitał zakładowy, co może być ważne z...
Oszukani przez franczyzodawcę
Wspolpraca z firma Ship Center jako franczyzobiorca??? ODRADZAM SPRAWDZ ICH UMOWE U SWOJEGO PRAWNIKA, jest ona jednostronna i ukierunkowana na kary umowne ktore sobie sami...
Czy na odzieży można jeszcze zarobic?
Ja kupuję na hurtowni stradimoda.pl od jakiegoś roku nie zawiodłam się doradzą zawsze dobrze dbają o klienta a uwierzcie mi jest dużo hurtowni które chcą tylko...
piszę pracę na temat franchisingu :)
hej, tez poszukuję danych, znalazłaś coś może oprócz ilości placówek i marek franczyzowych?
Sukcesja w Intermarché i Bricomarché
przeciez to złodzieje
piszę pracę na temat franchisingu :)
Szukam szcegółowego raporty na temat franczyzy w latach przed pandemią i po. Rozumiem że osttani raport opublikowany był za rok 2010 ale niestety jego również nię mogę...
Praca magisterska - licencjacka o franchisingu
Witam, Jestem studentką III roku Finansów i Rachunkowości na Uczelni Łazarskiego w Warszawie. Obecnie prowadzę badania w ramach seminarium dyplomowego. Poniższa ankieta...
Hodowla psów: Trudne życie hodowcy
Znam osoby gdzie rocznie zarabiają 300 tys złotych prosze nie łżeć że hodowla się nie opłaca.