Szybki rozwój sieci Groszek
Spółka Groszek, operator sieci sklepów spożywczych Groszek istnieje od września 2000 roku - pisze Supermarket Polska. Od początku, rozwój sieci sklepów odbywał się bardzo szybko. Każdego roku rośnie liczba otwieranych sklepów. Na koniec 2001 roku w skład sieci wchodziło 150 sklepów, a na koniec 2002 roku ich liczba wzrosła do 211, czyli o blisko 40 proc.
Do sieci Groszek mogą należeć sklepy o powierzchni sprzedaży minimum 80 mkw., docelowo powinny być one samoobsługowe i z optymalnie szerokim asortymentem, zaspokajającym potrzeby niemal każdego konsumenta. Oprócz artykułów spożywczych powinna znajdować się w nich prasa, alkohole oraz podstawowe produkty chemii gospodarczej i kosmetyków.
Wśród kryteriów doboru partnerów do sieci bardzo ważna jest również osobowość właściciela sklepu. – Tak naprawdę wszystko zależy od ludzi – mówi dla Supermarket Polska Dariusz Bożek, prezes firmy. – Projekt może być nawet najlepszy, ale jeżeli uczestnik nie ma do niego przekonania, to i tak zakończy się on fiaskiem. Do pozostałych kryteriów zalicza się też dogodną lokalizację, najlepiej na osiedlu, w centrum lub innym punkcie o dużym natężeniu ruchu. – Dobra lokalizacja to przynajmniej połowa sukcesu – mówi.
Wsparcie marketingowe
Warunki, jakie Groszek oferuje swoim partnerom, to poza spójnym systemem identyfikacji wizualnej i korzystnym pakietem warunków handlowych (co oferują niemal wszystkie sieci) także profesjonalne wsparcie marketingowe, szkolenia, doradztwo specjalistyczne, system zarządzania i organizacji sklepów oraz nowoczesny system informatyczny. – Sklepy Groszek niemal połowę wszystkich towarów zamawiają drogą elektroniczną, za pośrednictwem platformy internetowej e–Hurtownia, co obu stronom zaoszczędza sporo czasu i pieniędzy – mówi dla Supermarket Polska prezes Bożek.
Nakłady, jakie sklep musi ponieść, chcąc wejść do sieci, to: koszt dostosowania wizualizacji sklepu wraz z ewentualnym uzupełnieniem wyposażenia, koszt zakupu materiałów eksploatacyjno – reklamowych oraz zryczałtowany koszt rocznej opłaty franczyzowej i miesięcznej opłaty administracyjnej.
W 2002 roku przeciętna wysokość kosztów uczestnictwa w sieci była dwa razy niższa od sumy różnego rodzaju bonusów, które sklepy Groszek otrzymały od spółki. Za co? Na przykład za udział w promocjach gazetkowych. Producenci płacą za uczestnictwo w tych promocjach, a środki te trafiają do sklepów w zależności od zaangażowania i efektów końcowych promocji. - Łącznie wszystkie dodatkowe środki, jakie otrzymują nasze sklepy, przewyższają koszty uczestnictwa. Wygląda to więc tak, jakbyśmy płacili sklepom za uczestnictwo w sieci - powiedział dla Supermarket Polska Dariusz Bożek.
Więcej: Supermarket Polska, luty 2003PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Ukrainoczka dobrze wpisała się w zapotrzebowanie rynku, proponując produkty, które trafiają w gusta obywateli Ukrainy. Jak otworzyć biznes pod jej szyldem?
Od 300 do nawet 1,5 tys. sztuk – tyle pączków dziennie sprzedaje się w punktach Dobrej Pączkarni. Czy w takim razie pączki to opłacalny biznes?
Już w serialu „Czterdziestolatek” Janusz Gajos żartował, że w Złotym Linie trzeba uważać na Rolexy, bo można zatracić się w zabawie. Tajniki tego sukcesu zdradza właściciel Złotego Lina, Jakub Olszewski.
Franczyzodawca Sayuri Sushi zapewnia, że restauracje pod tym szyldem są rentowne od pierwszego miesiąca działalności.
W ubiegłorocznym sezonie Lodolandia pobiła rekordy sprzedaży. Wśród franczyzobiorców marki jest dużo kobiet, które bardzo dobrze radzą sobie w biznesie.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Franczyza pojawiła się na polskim rynku wraz z upadkiem komunizmu, a dziś jest fundamentem rozwoju małej i średniej przedsiębiorczości. W 2023 roku chętni do założenia firmy mają do wyboru 1350 konceptów franczyzowych.
Targi Franczyza w Pałacu Kultury i Nauki to 3 dni spotkań biznesowych, 150 konceptów franczyzowych i kilka tysięcy przedsiębiorców zainteresowanych otwarciem własnej firmy pod znaną marką.
Aby zarobić, trzeba sprzedać rzecz należącą do klienta, którą czasowo przechowujemy, bo nie jest naszą własnością. Lombardy świetnie prosperują, a pożyczki pod zastaw są wysoko oprocentowane.
Nowoczesny sprzedawca musi przełamywać schematy i ciągle zaskakiwać klienta. Tylko wtedy będzie mógł zwiększyć skuteczność swoich działań i pozyskiwać atrakcyjne kontrakty.
POPULARNE NA FORUM
Planuję założyć własną działalność - od czego zacząć?
Najlepiej zacząć od kupna gotowej spółki . Zakup gotowej spółki daje pewność, że firma istnieje i ma już zarejestrowany kapitał zakładowy, co może być ważne z...
Oszukani przez franczyzodawcę
Wspolpraca z firma Ship Center jako franczyzobiorca??? ODRADZAM SPRAWDZ ICH UMOWE U SWOJEGO PRAWNIKA, jest ona jednostronna i ukierunkowana na kary umowne ktore sobie sami...
Czy na odzieży można jeszcze zarobic?
Ja kupuję na hurtowni stradimoda.pl od jakiegoś roku nie zawiodłam się doradzą zawsze dobrze dbają o klienta a uwierzcie mi jest dużo hurtowni które chcą tylko...
piszę pracę na temat franchisingu :)
hej, tez poszukuję danych, znalazłaś coś może oprócz ilości placówek i marek franczyzowych?
Sukcesja w Intermarché i Bricomarché
przeciez to złodzieje
piszę pracę na temat franchisingu :)
Szukam szcegółowego raporty na temat franczyzy w latach przed pandemią i po. Rozumiem że osttani raport opublikowany był za rok 2010 ale niestety jego również nię mogę...
Praca magisterska - licencjacka o franchisingu
Witam, Jestem studentką III roku Finansów i Rachunkowości na Uczelni Łazarskiego w Warszawie. Obecnie prowadzę badania w ramach seminarium dyplomowego. Poniższa ankieta...
Hodowla psów: Trudne życie hodowcy
Znam osoby gdzie rocznie zarabiają 300 tys złotych prosze nie łżeć że hodowla się nie opłaca.