Owoce poprawią wizerunek
McDonald`s wprowadzi w swoich restauracjach świeże owoce jako alternatywę dla smażeliny, pisze ECU Marketing News. Plasterki świeżych owoców i torebki winogron po raz pierwszy pojawią się w ofercie w kwietniu. Pierwszym krajem, w którym menu zostanie w ten sposób wzbogacone, będzie Anglia. Nie wiadomo na razie, czy Polska pójdzie jej śladem.
McDonald`s twierdzi, że decyzja o dołączeniu owoców to część wysiłku na rzecz zaoferowania klientom „jeszcze większego wyboru”.
Ruch ten pojawia się w obliczu ponownej fali krytyku wartości odżywczych posiłków produkowanych przez firmy fast food. Pytanie tylko, jaka jest prawdziwa funkcja owocowej oferty: czy klienci rzeczywiście pragną owoców i będą je kupować, czy też udostępnienie zdrowej żywności to kwestia PR i próba zahamowania krytyki ze strony organizacji zdrowotnych. Komentatorzy w branży doszli jednak do wniosku, że McDonald`s doprowadził dojrzały rynek do punktu nasycenia i klienci znudzili się już oferowanym przez niego jedzeniem i otoczeniem. Owoce mogą być próbą ponownego ulokowania się na właściwej pozycji i początkiem nowej ery, jednakże wątpliwe jest, czy stara sprawdzona formuła może kiedykolwiek zostać przebita. Wygląda na to, że McDonald`s wywarł wpływ na cykl życia produktu.
Więcej: ECU Marketing News, marzec 2003
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Styczniowy numer miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" już w sprzedaży!
– Nasza strategia na lata 2024-26 zakłada zwiększenie liczby otwieranych restauracji. Większość z nich będzie franczyzowa – mówi Marek Mikusek z McDonald’s Polska.
Jaki biznes ma dziś przed sobą najlepsze perspektywy? Zamiast wróżyć z fusów, lepiej sprawdzić, którym konceptom franczyzowym dobrze się wiedzie. Kto może otworzyć restaurację McDonald's? Sprawdź w miesięczniku "Własny Biznes FRANCHISING".
Dwudziesta pierwsza edycja Targów Franczyza w Pałacu Kultury i Nauki przyciąga coraz więcej interesujących wystawców. Targi najlepszych pomysłów na biznes startują 19 października i potrwają trzy dni.
Patrycja Niedźwiecki prowadzi z mężem już trzy restauracje pod złotymi łukami. Jak wygląda franczyza Maka „od kuchni”?
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
W ubiegłorocznym sezonie Lodolandia pobiła rekordy sprzedaży. Wśród franczyzobiorców marki jest dużo kobiet, które bardzo dobrze radzą sobie w biznesie.
Franczyzodawca Sayuri Sushi zapewnia, że restauracje pod tym szyldem są rentowne od pierwszego miesiąca działalności.
Już w serialu „Czterdziestolatek” Janusz Gajos żartował, że w Złotym Linie trzeba uważać na Rolexy, bo można zatracić się w zabawie. Tajniki tego sukcesu zdradza właściciel Złotego Lina, Jakub Olszewski.
Franczyza pojawiła się na polskim rynku wraz z upadkiem komunizmu, a dziś jest fundamentem rozwoju małej i średniej przedsiębiorczości. W 2023 roku chętni do założenia firmy mają do wyboru 1350 konceptów franczyzowych.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali