Café NESCAFÉ na Targach On-line
Kawiarek: Jak wygląda sezonowość sprzedaży w Cafe Nescafe? Kiedy najlepiej otworzyć kawiarnię?
Radosław Drabik: Sezonowość jest pojęciem bardzo względnym. W cantrach handlowych sezon trwa cały rok, w centrach miast chłodne miesiące są z pewnością lepsze, dla nowej Cafe NESCAFE w Sopocie sezon rozpoczyna się w lato. Każda lokalizacja ma swoje specyficzne warunki działania. Natomiast bez względu na lokalizację wiemy, jak wspierać sprzedaż w zależnośći od pory roku.
hh: Skoro dla Nestle Cafe NESCAFE to marketing, to czy nie istnieje groĽba, że projekt Cafe NESCAFE zostanie kiedyś zawieszony? Co wtedy stanie się z biorcami?
Radosław Drabik: Decyzja o prowadzeniu konceptu Cafe NESCAFE była decyzją strategiczną, taka działalność nie może być tymczasowa i nie jest to zwykła promocja marki - jest to odzielny biznes.
misia: Która kawusia jest najsmaczniejsza według Pana, Panie Radku?
Radosław Drabik: Dziękuję za tak miłe pytanie. Moją ulubioną kawą z menu Cafe NESCAFE jest Filiżanka Nescafe (na drugim miejscu Latte Amaretto).
rak: Jak pozycjonujecie się na rynku względem konkurencji? Jesteście tańsi czy drożsi?
Radosław Drabik: Cafe NESCAFE jest kawiarnią dla każdego. Ceny podstawowych produktów są niższe niż u kilku konkurentów.
Ania: Czy biorca może urządzać w swojej kawiarni koncerty, wystawy malarstwa, itp., żeby urozmaicić ofertę i zachęcić klientów do przyjścia do kawiarni?
Radosław Drabik: Nigdy nam się to jeszcze nie zdarzyło, ale jeśli w danej kawiarni są warunki, aby zorganizować małą wystawę to nie powinno być przeszkód.
rak: Nie obawiacie się wejścia sieci Starbucks? Jak wejdą, będą na każdym rogu...
Radosław Drabik: Każdy nowy coffee shop (lub sieć coffee shopów) jest kolejnym czynnikiem, który świetnie buduje kulturę spożycia kawy poza domem. Tak więc nie obawiamy się konkurencji, a nawet cieszymy się, że taka istnieje.
Maciej: Czy oczekujecie od potencjalnego biorcy doświadczenia w prowadzeniu lokalu gastronomicznego?
Radosław Drabik: Doświadczenie gastronomiczne nie jest wymagane.
Patrycja: Czy wszystkie sprzedawane w kawiarni produkty (ciastka, kanapki)pochodzą ze Ľródła przez Was wskazanego, czy biorca może sam znaleĽć dla siebie dostawcę?
Radosław Drabik: Kilka produktów takich jak Nescafe, lody Nestle Scholler, napoje zimne, wody mineralne są obligatoryjne. Kanapki, ciastka wybieramy od lokalnych dostawców wspólnie z franchisobiorcami.
Masia: Kiedy powstał pomysł sprzedaży licencji i rozwoju sieci franchisingowej?
Radosław Drabik: W Polsce pomysł powstał w 2000 roku, bazował on na doświadczeniach NESCAFE z innych rynków (przede wszystkim z angielskiego).
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
– Każdy może założyć przedszkole. Trzeba jednak zatrudnić pracowników, którzy mają odpowiednie wykształcenie – mówią właścicielki przedszkola Góra Uczuć.
New York Pizza Department uruchomił w tym roku już 18 lokali, a do majówki ma w planie jeszcze pięć. I myśli o zagranicy.
Sieć sklepów z alkoholem w minionym roku otworzyła znacznie więcej placówek, niż planowała. Dlaczego?
Paweł Kamiński był pierwszym franczyzobiorcą Cofix. Dziś prowadzi już trzy kawiarnie marki i zdobył tytuł TOP Franczyzobiorcy na zeszłorocznych Targach Franczyza.
– Pamiętam, jak koleżanka namawiała mnie kiedyś na kupno działki i budowę domu. I przekonywała, że wcale nie trzeba mieć pieniędzy, bo można wziąć kredyt. To było olśnienie, uwierzyłam, że to możliwe – mówi Grażyna Wolszczak.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie!
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Planujesz zostać franczyzodawcą i chcesz rozwinąć sieć, ale nie wiesz jak? Eksperci od franczyzy podpowiedzą, jak to zrobić.
Kultowy Laska z „Chłopaki nie płaczą”, czyli Tomasz Bajer zjechał pół świata w poszukiwaniu pomysłu na siebie. Wybrał Polskę i własną firmę SzkoleniePDR.pl – gdzie dziś wraz ze wspólnikiem naprawia i szkoli innych, jak usuwać wgniecenia z karoserii samochodów.
POPULARNE NA FORUM
Planuję założyć własną działalność - od czego zacząć?
Najlepiej zacząć od kupna gotowej spółki . Zakup gotowej spółki daje pewność, że firma istnieje i ma już zarejestrowany kapitał zakładowy, co może być ważne z...
Oszukani przez franczyzodawcę
Wspolpraca z firma Ship Center jako franczyzobiorca??? ODRADZAM SPRAWDZ ICH UMOWE U SWOJEGO PRAWNIKA, jest ona jednostronna i ukierunkowana na kary umowne ktore sobie sami...
Czy na odzieży można jeszcze zarobic?
Ja kupuję na hurtowni stradimoda.pl od jakiegoś roku nie zawiodłam się doradzą zawsze dobrze dbają o klienta a uwierzcie mi jest dużo hurtowni które chcą tylko...
piszę pracę na temat franchisingu :)
hej, tez poszukuję danych, znalazłaś coś może oprócz ilości placówek i marek franczyzowych?
Sukcesja w Intermarché i Bricomarché
przeciez to złodzieje
piszę pracę na temat franchisingu :)
Szukam szcegółowego raporty na temat franczyzy w latach przed pandemią i po. Rozumiem że osttani raport opublikowany był za rok 2010 ale niestety jego również nię mogę...
Praca magisterska - licencjacka o franchisingu
Witam, Jestem studentką III roku Finansów i Rachunkowości na Uczelni Łazarskiego w Warszawie. Obecnie prowadzę badania w ramach seminarium dyplomowego. Poniższa ankieta...
Hodowla psów: Trudne życie hodowcy
Znam osoby gdzie rocznie zarabiają 300 tys złotych prosze nie łżeć że hodowla się nie opłaca.