McDonald`s stawia na outsourcing

Czwartek
03.07.2003
Jakość i punktualność dostaw jest dla McDonald`sa jedną z najważniejszych działalności. Puls Biznesu postanowił sprawdzić jak firma radzi sobie z organizacją łańcucha dostaw.
 

Logistyką na zlecenie McDonald's Polska zajmuje się firma Logpol, która wchodzi w skład koncernu Alpha Group. Koncern ten jest wyłącznym dystrybutorem McDonald'sa w większości krajów europejskich. Spółka Logpol powstała specjalnie po to, aby obsługiwać McDonald'sa - poza tą siecią restauracji nie ma innych klientów.

Cały asortyment produktów spożywczych dostarczanych do restauracji pochodzi od krajowych producentów. Towar jest przyjmowany do magazynów Logpolu w Warszawie i Leszczynach. Tam następuje kompletacja zamówień dla poszczególnych restauracji, paletowanie i etykietowanie towaru oraz ponowny załadunek na ciężarówki, które dostarczają towar bezpośrednio do restauracji McDonald'sa.

Restauracje są zaopatrywane z reguły 2 razy w tygodniu.

Jak powiedział Pulsowi Biznesu Dragoą Pavičevič, rola sprawnego operatora w łańcuchu logistycznym jest bardzo istotna.

Firma Logpol organizuje całość dostaw sieci restauracji. Ze strony McDonald's Polska działalność tę monitoruje kierownik działu zakupów McDonald's Polska.

- Rozwiązania logistyczne zastosowane w Logpolu to wypadkowa doświadczeń Alpha Group i wymagań firmy McDonald's. Realizacja w 100 proc. leży po stronie Logpolu. McDonald's nie jest zainteresowany samodzielnym organizowaniem łańcucha logistycznego. Domeną działalności tej firmy jest prowadzenie restauracji - powiedział Pulsowi Biznesu Dragoą Pavičevič. Według niego, najtrudniejszym elementem całego łańcucha dostaw jest dbałość o jakość i bezpieczeństwo produktu.

Podstawowym dla McDonald'sa miernikiem określającym poziom serwisu logistycznego jest punktualność dostaw.

- Dostawa musi odbywać się w wyznaczonym czasie i uważana jest za punktualną, jeżeli ciężarówka przybędzie o wyznaczonym czasie przy czym uwzględniamy 30-minutową tolerancję. Wedle procedury, w restauracji McDonald'sa towar przyjmuje jej kierownik, bądź kierownik zmiany, który sprawdza zgodność dostawy z zamówieniem, daty przydatności do spożycia i temperatury produktów. Po zakończeniu procedury przyjęcia towar zostaje umieszczony w chłodni i magazynie. Kierowcy Logpolu przed odjazdem zabierają tzw. zwroty, czyli puste palety i pojemniki po syropach - wyjaśnia Pulsowi Biznesu Dragoą Pavičevič - Podstawowymi wymaganiami, jakie stawiamy firmie logistycznej, są: wysoki zasób wiedzy logistycznej, odpowiednie zaplecze techniczne, wystarczające środki transportu oraz możliwość przechowywania i przewożenia produktów w trzech zakresach temperatur - od minus 20, przez 2, aż do 22 stopni Celsjusza. Nie bez znaczenia oczywiście są mierniki kosztowe - dodaje dla Pulsu Biznesu Dragoą Pavičevič.

Więcej: Marcin Bołtryk, Puls Biznesu, 3 lipiec 2003
Puls Biznesu

POPULARNE NA FORUM

Planuję założyć własną działalność - od czego zacząć?

Najlepiej zacząć od kupna gotowej spółki . Zakup gotowej spółki daje pewność, że firma istnieje i ma już zarejestrowany kapitał zakładowy, co może być ważne z...

33 wypowiedzi
ostatnia 08.01.2024
Oszukani przez franczyzodawcę

Wspolpraca z firma Ship Center jako franczyzobiorca??? ODRADZAM SPRAWDZ ICH UMOWE U SWOJEGO PRAWNIKA, jest ona jednostronna i ukierunkowana na kary umowne ktore sobie sami...

48 wypowiedzi
ostatnia 22.09.2023
Czy na odzieży można jeszcze zarobic?

Ja kupuję na hurtowni stradimoda.pl od jakiegoś roku nie zawiodłam się doradzą zawsze dobrze dbają o klienta a uwierzcie mi jest dużo hurtowni które chcą tylko...

40 wypowiedzi
ostatnia 22.09.2023
piszę pracę na temat franchisingu :)

hej, tez poszukuję danych, znalazłaś coś może oprócz ilości placówek i marek franczyzowych?

14 wypowiedzi
ostatnia 24.05.2023
Sukcesja w Intermarché i Bricomarché

przeciez to złodzieje

1 wypowiedzi
ostatnia 04.05.2023
piszę pracę na temat franchisingu :)

Szukam szcegółowego raporty na temat franczyzy w latach przed pandemią i po. Rozumiem że osttani raport opublikowany był za rok 2010 ale niestety jego również nię mogę...

14 wypowiedzi
ostatnia 23.04.2023
Praca magisterska - licencjacka o franchisingu

Witam, Jestem studentką III roku Finansów i Rachunkowości na Uczelni Łazarskiego w Warszawie. Obecnie prowadzę badania w ramach seminarium dyplomowego. Poniższa ankieta...

211 wypowiedzi
ostatnia 13.03.2023
Hodowla psów: Trudne życie hodowcy

Znam osoby gdzie rocznie zarabiają 300 tys złotych prosze nie łżeć że hodowla się nie opłaca.

4 wypowiedzi
ostatnia 10.02.2023