Ekspansja sieci Mr Hamburger
W południowej Polsce działa 40 barów Mr Hamburger, z których 13 jest własnością firmy Pakt (założyciela sieci), reszta, po połowie, należy do franczyzo- i licencjobiorców. - Na obecnym etapie rozwoju chcemy, aby nasze lokale powstawały w odległości do 100 km od Katowic. Docelowo jednak myślimy o rozwinięciu sieci w całym kraju. Niedługo otwieramy lokal w Kielcach, ale nie nastawiamy się tylko na duże miasta, chcemy także działać w miejscowościach poniżej 20-30 tys. mieszkańców. Uważam, że na rynku jest miejsce dla nawet 300 naszych placówek i do takiej liczby będziemy dążyć - deklaruje Marek Papierniak, współwłaściciel Mr Hamburgera. Sieć chce przyciągnąć partnerów niskimi kosztami otwierania lokali. Aranżacja wnętrza kosztuje 5-7 tys. zł, wyposażenie ok. 15 tys. zł.
Franczyza coraz ważniejsza
Firma przyjęła dwie metody przyciągania partnerów do współpracy: udzielenie franczyzy i licencji. - W coraz większym stopniu stawiamy na pierwsze rozwiązanie. Franczyza różni się u nas od licencji większym przywiązaniem naszych partnerów do sieci - mówi Papierniak. Opłata wejściowa wynosi 8 tys. zł. Oprócz tego każdy bar odprowadza określony procent obrotu (jest to każdorazowo negocjowane) do kasy sieci.
Bary Mr Hamburger są zlokalizowane przede wszystkim w pieszych ciągach komunikacyjnych (centra miast), przy głównych drogach (np. stacje benzynowe) oraz w centrach handlowych. Mają one powierzchnię od 30 do 50 m2 (przynajmniej 8-10 miejsc siedzących). Nie istnieje konieczność jednakowego wyposażania placówek, chociaż np. w kolorystyce dominują barwy pastelowe.
Detal, hurt i produkcja
Pierwszy lokal uruchomiony został w grudniu 1990 r. w Chorzowie. W roku 2002 obroty sieci wyniosły 12 mln zł (właściciele nie chcą ujawnić zysku). Szefowie Mr Hamburgera uważają, że główną konkurencją dla ich sieci są zachodnie sieci, takie jak McDonald’s czy KFC. - Znajdujemy się jednak w zupełnie innej półce cenowej. Ceny hamburgerów zaczynają się od 2,4 zł, zestawy od 6,3 zł - mówi Papierniak. Menu jest wspólne dla wszystkich lokali (m.in. flaki, bogracz, szaszłyki). Możliwe jest niekiedy wprowadzenie własnych potraw, cieszących się regionalnym popytem (np. pierogów).
Oprócz działalności handlowej (także hurtownie Mr Hamburger) rozwijana jest również sfera produkcyjna. Głównym produktem jest sos do hamburgerów pod nazwą handlową Mr Hamburger.
Więcej: Nowości Gastronomiczne, Puls Gastronomii, nr 8, sierpień 2003PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Chętnych do otwierania punktów pod szyldem Furgonetka przybywa. Co firma oferuje partnerom?
Coraz więcej osób nosi okulary, bo w dobie komputerów i smartfonów wzrok jest nadwyrężony. Dlatego też przybywa salonów optycznych, a skoro popyt nakręca sprzedaż, chętnych do wejścia w ten biznes nie brakuje.
– Każdy może założyć przedszkole. Trzeba jednak zatrudnić pracowników, którzy mają odpowiednie wykształcenie – mówią właścicielki przedszkola Góra Uczuć.
New York Pizza Department uruchomił w tym roku już 18 lokali, a do majówki ma w planie jeszcze pięć. I myśli o zagranicy.
Sieć sklepów z alkoholem w minionym roku otworzyła znacznie więcej placówek, niż planowała. Dlaczego?
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
McDonald’s w Polsce to 550 restauracji, które w ponad 90 proc. są prowadzone przez lokalnych przedsiębiorców.
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie!
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Z wykształcenia nawigator statku, z zawodu pilot samolotu. Konrad Hanc godzi pracę na etacie z prowadzeniem własnego biznesu. Od roku jest franczyzobiorcą sieci Fresh Bike.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
POPULARNE NA FORUM
Planuję założyć własną działalność - od czego zacząć?
Najlepiej zacząć od kupna gotowej spółki . Zakup gotowej spółki daje pewność, że firma istnieje i ma już zarejestrowany kapitał zakładowy, co może być ważne z...
Oszukani przez franczyzodawcę
Wspolpraca z firma Ship Center jako franczyzobiorca??? ODRADZAM SPRAWDZ ICH UMOWE U SWOJEGO PRAWNIKA, jest ona jednostronna i ukierunkowana na kary umowne ktore sobie sami...
Czy na odzieży można jeszcze zarobic?
Ja kupuję na hurtowni stradimoda.pl od jakiegoś roku nie zawiodłam się doradzą zawsze dobrze dbają o klienta a uwierzcie mi jest dużo hurtowni które chcą tylko...
piszę pracę na temat franchisingu :)
hej, tez poszukuję danych, znalazłaś coś może oprócz ilości placówek i marek franczyzowych?
Sukcesja w Intermarché i Bricomarché
przeciez to złodzieje
piszę pracę na temat franchisingu :)
Szukam szcegółowego raporty na temat franczyzy w latach przed pandemią i po. Rozumiem że osttani raport opublikowany był za rok 2010 ale niestety jego również nię mogę...
Praca magisterska - licencjacka o franchisingu
Witam, Jestem studentką III roku Finansów i Rachunkowości na Uczelni Łazarskiego w Warszawie. Obecnie prowadzę badania w ramach seminarium dyplomowego. Poniższa ankieta...
Hodowla psów: Trudne życie hodowcy
Znam osoby gdzie rocznie zarabiają 300 tys złotych prosze nie łżeć że hodowla się nie opłaca.