Pan American Pizza: 150 restauracji do końca 2004 roku

Piątek
19.03.2004
Nowości Gastronomiczne informują o strategii rozwoju pizzerii Pan Amerikan Pizza w mniejszych miejscowościach. Według opinii Pawła Hływy, współwłaściciela sieci, w małych miastach jest mniej klientów, ale za to szybciej przywiązują się do marki. Być moze spowodowane jest to brakiem możliwości innego wyboru.
 

W Polsce jest ok. 45 tys. całorocznych punktów gastronomicznych. Ciągle o prawie połowę mniej niż w krajach Europy Zachodniej. Nie mogą dziwić plany małych sieci gastronomicznych, które chcą wykorzystać potencjał naszego rynku gastronomicznego. Właśnie na uruchomieniu sieci pizzerii zależy Pawłowi Hływie.

Dobry marketing za milion – klucz do sukcesu

Strategia rozwoju oparta jest na wnikliwej analizie rynku, do której zatrudnia ona niemal sztab marketingowy. Wszędzie specjaliści os marketingu współpracują z opiekunami regionalnymi, którzy oceniają miejscowość, a nawet lokalizacje poszczególnych lokali, m.in. pod kątem atrakcyjnego położenia. Franczyzobiorców poszukują poprzez ogłoszenia w prasie codziennej i za pomocą stron www.

- Po paru ogłoszeniach w dodatkach do lokalnej prasy tylko przez dwa dni zgłosiło się do nas trzydziestu potencjalnych franczyzobiorców z centrum Polski. Spora grupa osób, które chcą podpisać z nami umowę mieszka w Warszawie lub w okolicach miasta. Współpracujemy także z biurami nieruchomości, które przygotowują nam listę lokali gastronomicznych na terenie całej Polski. Wybraliśmy już 80 miejsc i obiektów, które ewentualnie mogłyby spełniać nasze wymagania. Czekają na właścicieli. - powiedziała Nowościom Gastronomicznym druga właścicielka sieci Amelia Krzemień.

Pizza dla miast i wsi

Wszystkie pizzerie współpracują z Pan American Pizza na zasadzie franczyzy. Wstępna umowa związana z przystąpieniem do sieci to wydatek 6 tys. zł. Dodatkowe koszty to adaptacja lokalu, uruchomienie sprzedaży i poniesione nakłady na reklamę lokalu.

- Wszystkie wydatki wchodzą w skład pakietów inwestycyjnych w wys. 20, 40 i 60 tys. zł. W zależności od sumy, jaką dysponuje franczyzobiorca, proponujemy mu odpowiedni pakiet – powiedziała Nowościom Gastronomicznym Sandra Kin z Biura Centralnego Pan American w Pile.- O wszystkich posunięciach decyduje sam odbiorca. My podpowiadamy jedynie, w jaki sposób analizować koszty. W zamian za podpisanie umowy, sieć tworzy plan marketingowy, szkoli pracowników, udziela wskazówek dotyczących skutecznej reklamy i zarządzania, a także udostępniania receptury dań obiadowych, sałatkowych i pizzy oraz zapewnia niezbędny sprzęt: piece, frytkownice, zamrażarki. - powiedziała Nowościom Gastronomicznym Sandra Kin.

Firma nie ma radykalnych wymogów dotyczących lokalu. Pizzeria musi spełniać wymogi Sanepidu i działać w mieście powyżej 10 tys. mieszkańców. Istniejąca od dwóch lat na polskim rynku firma Pan American Pizza udzieliła 30 licencji na prowadzenie punktów gastronomicznych.

Źródło: Aneta Wieczorek, Nowości Gastronomiczne, marzec 2004
Nowości Gastronomiczne

POPULARNE NA FORUM

Planuję założyć własną działalność - od czego zacząć?

Najlepiej zacząć od kupna gotowej spółki . Zakup gotowej spółki daje pewność, że firma istnieje i ma już zarejestrowany kapitał zakładowy, co może być ważne z...

33 wypowiedzi
ostatnia 08.01.2024
Oszukani przez franczyzodawcę

Wspolpraca z firma Ship Center jako franczyzobiorca??? ODRADZAM SPRAWDZ ICH UMOWE U SWOJEGO PRAWNIKA, jest ona jednostronna i ukierunkowana na kary umowne ktore sobie sami...

48 wypowiedzi
ostatnia 22.09.2023
Czy na odzieży można jeszcze zarobic?

Ja kupuję na hurtowni stradimoda.pl od jakiegoś roku nie zawiodłam się doradzą zawsze dobrze dbają o klienta a uwierzcie mi jest dużo hurtowni które chcą tylko...

40 wypowiedzi
ostatnia 22.09.2023
piszę pracę na temat franchisingu :)

hej, tez poszukuję danych, znalazłaś coś może oprócz ilości placówek i marek franczyzowych?

14 wypowiedzi
ostatnia 24.05.2023
Sukcesja w Intermarché i Bricomarché

przeciez to złodzieje

1 wypowiedzi
ostatnia 04.05.2023
piszę pracę na temat franchisingu :)

Szukam szcegółowego raporty na temat franczyzy w latach przed pandemią i po. Rozumiem że osttani raport opublikowany był za rok 2010 ale niestety jego również nię mogę...

14 wypowiedzi
ostatnia 23.04.2023
Praca magisterska - licencjacka o franchisingu

Witam, Jestem studentką III roku Finansów i Rachunkowości na Uczelni Łazarskiego w Warszawie. Obecnie prowadzę badania w ramach seminarium dyplomowego. Poniższa ankieta...

211 wypowiedzi
ostatnia 13.03.2023
Hodowla psów: Trudne życie hodowcy

Znam osoby gdzie rocznie zarabiają 300 tys złotych prosze nie łżeć że hodowla się nie opłaca.

4 wypowiedzi
ostatnia 10.02.2023