Hamburger się nie dał?

Środa
07.03.2001
BSE i pryszczyca nie zniechęciły Polaków do fastfoodów
 

Choroba szalonych krów i pryszczyca wystraszyły zachodnich konsumentów, którzy jedzą mniej hamburgerów. Jak zapewniają w McDonaldzie, Polacy wcale z nich nie rezygnują.

Mimo że renomowane sieci fast foodów uspokajają konsumentów, że znają źródła pochodzenia mięsa, z którego robią hamburgery i dlatego są one bezpieczne - to ich sprzedaż w Europie i tak maleje - pisze Gazeta Wyborcza.

Jak podała agencja Bloomberg, w następstwie zwierzęcych epidemii tylko w berlińskich restauracjach McDonald'sa liczba klientów spadła aż o 30 proc. Panika konsumentów mocno uderzyła amerykańską firmę po kieszeni. Według Reutersa w ubiegłym roku dochody McDonald'sa w Europie spadły aż o 17 proc. i wyniosły 267,3 mln dol. Aby powstrzymać odpływ konsumentów, McDonald's wprowadza do stałego menu swoich restauracji na całym świecie nowe potrawy - wszystkie to produkty niewołowe - z drobiu, ryb i wieprzowiny.

- Te dane wydają mi się znacznie przesadzone - komentuje dla Gazety Krzysztof Kłapa, rzecznik prasowy McDonald's Polska. - Owszem odnotowano w Europie spadek sprzedaży, ale w granicach 14 proc. W Polsce jednak nie zaobserwowaliśmy spadku zainteresowania hamburgerami, choć przyznam, że pojawiła się nowa grupa klientów preferująca wyroby z drobiu.

Również i w Polsce McDonald's wprowadził nowe potrawy - oczywiście bez wołowiny - WieprzMaca i Chicken Burgera.

- Ich wprowadzenie nie było bezpośrednio związane z chorobą szalonych krów i spadkiem zainteresowania mięsem wołowym - mówi Gazecie Krzysztof Kłapa. - Od roku przygotowywaliśmy się do ich wprowadzenia. Testowaliśmy gusty Polaków i okazało się, że podstawą ich mięsnych potraw jest wieprzowina. Stąd pomysł na spolszczonego WieprzMaca, czyli cieszącego się ogromną popularnością w wielu krajach hamburgera McPork. Pojawiłby się wcześniej, gdyby nie problem wysokich ceny wieprzowiny. Jego wprowadzenie zupełnie przypadkowo zbiegło się z paniką wokół BSE na zachodnich rynkach - podkreśla.

O tym, że polskiemu konsumentowi niestraszne BSE i pryszczyca, poinformowała Gazetę Wyborczą też działająca na polskim rynku sieć American Restaurants (restauracje KFC i Pizza Hut)

- Na szczęście nie odczuliśmy skutków wywołanych BSE - mówi Małgorzata Hamera, rzecznik prasowy American Restaurants.

- Głównie dlatego, że podstawą naszych produktów jest z drób, którego przecież BSE i pryszczyca nie dotyczą. Wołowinę dodajemy jednak do pizzy. Mimo to w żadnej z naszych restauracji nie odnotowaliśmy spadku sprzedaży.

Od niedawna McDolnald's reklamuje się w telewizji, pokazując konsumenta jedzącego same frytki. Czy to nowa odgórna strategia reklamowa firmy, odwracająca uwagę od mięsnego problemu? Rzecznik McDonald'sa temu zaprzecza: - Nic podobnego. Mieliśmy do wyboru kilka filmowych reklam. Jednak ta "frytkowa" wydała nam się najciekawsza. I nie chodzi w niej o reklamę samych frytek, ale o wizerunek firmy - mówi Krzysztof Kłapa.

Sieć Mc Donald's ma obecnie w Polsce 183 restauracje, które dziennie odwiedza kilkaset tysięcy konsumentów. Na całym świecie u Mcdonald'sa stołuje się ich ok. 45 mln (w 28 tys. resturacjach w 120 krajach).

Więcej: Iza Estko, Gazeta Wyborcza, 7 marca 2001, str. 25


Gazeta Wyborcza

POPULARNE NA FORUM

Planuję założyć własną działalność - od czego zacząć?

Najlepiej zacząć od kupna gotowej spółki . Zakup gotowej spółki daje pewność, że firma istnieje i ma już zarejestrowany kapitał zakładowy, co może być ważne z...

33 wypowiedzi
ostatnia 08.01.2024
Oszukani przez franczyzodawcę

Wspolpraca z firma Ship Center jako franczyzobiorca??? ODRADZAM SPRAWDZ ICH UMOWE U SWOJEGO PRAWNIKA, jest ona jednostronna i ukierunkowana na kary umowne ktore sobie sami...

48 wypowiedzi
ostatnia 22.09.2023
Czy na odzieży można jeszcze zarobic?

Ja kupuję na hurtowni stradimoda.pl od jakiegoś roku nie zawiodłam się doradzą zawsze dobrze dbają o klienta a uwierzcie mi jest dużo hurtowni które chcą tylko...

40 wypowiedzi
ostatnia 22.09.2023
piszę pracę na temat franchisingu :)

hej, tez poszukuję danych, znalazłaś coś może oprócz ilości placówek i marek franczyzowych?

14 wypowiedzi
ostatnia 24.05.2023
Sukcesja w Intermarché i Bricomarché

przeciez to złodzieje

1 wypowiedzi
ostatnia 04.05.2023
piszę pracę na temat franchisingu :)

Szukam szcegółowego raporty na temat franczyzy w latach przed pandemią i po. Rozumiem że osttani raport opublikowany był za rok 2010 ale niestety jego również nię mogę...

14 wypowiedzi
ostatnia 23.04.2023
Praca magisterska - licencjacka o franchisingu

Witam, Jestem studentką III roku Finansów i Rachunkowości na Uczelni Łazarskiego w Warszawie. Obecnie prowadzę badania w ramach seminarium dyplomowego. Poniższa ankieta...

211 wypowiedzi
ostatnia 13.03.2023
Hodowla psów: Trudne życie hodowcy

Znam osoby gdzie rocznie zarabiają 300 tys złotych prosze nie łżeć że hodowla się nie opłaca.

4 wypowiedzi
ostatnia 10.02.2023