Patronat medialny objęła firma PROFIT system – wydawca portalu franchising.pl i dwumiesięcznika Franchising.
Nie każda franczyza to franchising!
Spotkanie rozpoczęło się charakterystyką rozwoju franchisingu w Polsce, zaprezentowaną przez Andrzeja Krawczyka, Dyrektora Działu Franchisingu PROFIT system. Uczestnicy mieli okazję, aby zapoznać się z definicją, cechami i rodzajami franchisingu oraz dowiedzieć się gdzie spotykamy sieci franchisingowe. Przedstawione zostały: oferta usługowa i aktywne działania firmy konsultigowej, reprezentowanej przez A.Krawczyka. Nie zabrakło również analizy korzyści i ewentualnych niedogodności wynikających z przystąpienia do systemu franchsingowego.
Od hurtowni do sieci franchisingowej
W panelu franchisodawców wzięli udział przedstawiciele krakowskich sieci: „Pożegnanie z Afryką” kawy i kawowe akcesoria z najwyższej półki – Krzysztof Drohomirecki, „House” „wszystko, co młodzi ludzie potrzebują, aby dobrze wyglądać” - Marek Marecik oraz „SNC” największa sieć dyskontów odzieżowych w Polsce - Piotr Beltrani.
Paneliści dokonali prezentacji swoich firm. Opisali historie konceptów – hurtowni, które szukając kanałów dystrybucji dla swoich produktów, rozwinęły sieci franchisingowe. Nawiązując do wypowiedzi A.Krawczyka, scharakteryzowali swoje systemy i relacje z biorcami. Podane zostały także wymagania stawiane przyszłym biorcom i plany związane z rozwojem sieci. Każda z firm wyraźnie podkreśliła specyfikę swojego konceptu – co w przypadku, dwóch reprezentantów tej samej branży okazało się dla słuchaczy bardzo ciekawym doświadczeniem.
Duży może więcej
„Docieranie do serc naszych klientów, a nie do ich pieniędzy jest naszym celem” – A. Blikle.
Właścicielka kawiarni w Krakowie, od roku współpracująca z firmą Blikle opowiedziała o celach i strategii firmy. Przeprowadziła jednocześnie rzeczową analizę plusów i minusów wynikających z przystąpienia do sieci - w zamian za konieczność „wpasowania się w sztywne ramy narzucone przez franczyzodawcę”, zyskuje się możliwość korzystania z renomowanej marki, szerokiego asortymentu produktów, wiedzy i doświadczenia, sieci dostawców, a przede wszystkim trafia się w sprawdzone już „gusta” klientów. O tych gustach przypomniały uczestnikom pyszne pączki ufundowane przez firmę Blikle.
Najpopularniejszy McDonald's
Ostatnim punktem konferencji była prezentacja wyników ankiety dotyczącej franchisingu, przeprowadzonej wśród studentów AE w Krakowie. W badaniach wzięła udział stuosobowa grupa kobiet i mężczyzn, zawierająca przedstawicieli z każdego roku. 92% badanych wiedziało co to jest franchising. Najczęściej kojarzony z franchisingiem był Mc Donald's. Tylko 7% studentów potrafiło poprawnie rozwinąć skrót POF. Nie znalazł się nikt kto by uważał, że franchising nie jest dobrym pomysłem na biznes. Za sukces marketingowy firmy Artman można niewątpliwie uważać 100% rozpoznawalność marki House.
Duże brawa dla organizatorów za profesjonalne przygotowanie imprezy. Trzymamy kciuki za następne przedsięwzięcie.
Natasza Leśniewska, PROFIT system
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
McDonald’s w Polsce to 550 restauracji, które w ponad 90 proc. są prowadzone przez lokalnych przedsiębiorców.
Styczniowy numer miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" już w sprzedaży!
– Nasza strategia na lata 2024-26 zakłada zwiększenie liczby otwieranych restauracji. Większość z nich będzie franczyzowa – mówi Marek Mikusek z McDonald’s Polska.
Jaki biznes ma dziś przed sobą najlepsze perspektywy? Zamiast wróżyć z fusów, lepiej sprawdzić, którym konceptom franczyzowym dobrze się wiedzie. Kto może otworzyć restaurację McDonald's? Sprawdź w miesięczniku "Własny Biznes FRANCHISING".
Dwudziesta pierwsza edycja Targów Franczyza w Pałacu Kultury i Nauki przyciąga coraz więcej interesujących wystawców. Targi najlepszych pomysłów na biznes startują 19 października i potrwają trzy dni.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
W ubiegłorocznym sezonie Lodolandia pobiła rekordy sprzedaży. Wśród franczyzobiorców marki jest dużo kobiet, które bardzo dobrze radzą sobie w biznesie.
Franczyzodawca Sayuri Sushi zapewnia, że restauracje pod tym szyldem są rentowne od pierwszego miesiąca działalności.
Już w serialu „Czterdziestolatek” Janusz Gajos żartował, że w Złotym Linie trzeba uważać na Rolexy, bo można zatracić się w zabawie. Tajniki tego sukcesu zdradza właściciel Złotego Lina, Jakub Olszewski.
Franczyza pojawiła się na polskim rynku wraz z upadkiem komunizmu, a dziś jest fundamentem rozwoju małej i średniej przedsiębiorczości. W 2023 roku chętni do założenia firmy mają do wyboru 1350 konceptów franczyzowych.
POPULARNE NA FORUM
Planuję założyć własną działalność - od czego zacząć?
Najlepiej zacząć od kupna gotowej spółki . Zakup gotowej spółki daje pewność, że firma istnieje i ma już zarejestrowany kapitał zakładowy, co może być ważne z...
Oszukani przez franczyzodawcę
Wspolpraca z firma Ship Center jako franczyzobiorca??? ODRADZAM SPRAWDZ ICH UMOWE U SWOJEGO PRAWNIKA, jest ona jednostronna i ukierunkowana na kary umowne ktore sobie sami...
Czy na odzieży można jeszcze zarobic?
Ja kupuję na hurtowni stradimoda.pl od jakiegoś roku nie zawiodłam się doradzą zawsze dobrze dbają o klienta a uwierzcie mi jest dużo hurtowni które chcą tylko...
piszę pracę na temat franchisingu :)
hej, tez poszukuję danych, znalazłaś coś może oprócz ilości placówek i marek franczyzowych?
Sukcesja w Intermarché i Bricomarché
przeciez to złodzieje
piszę pracę na temat franchisingu :)
Szukam szcegółowego raporty na temat franczyzy w latach przed pandemią i po. Rozumiem że osttani raport opublikowany był za rok 2010 ale niestety jego również nię mogę...
Praca magisterska - licencjacka o franchisingu
Witam, Jestem studentką III roku Finansów i Rachunkowości na Uczelni Łazarskiego w Warszawie. Obecnie prowadzę badania w ramach seminarium dyplomowego. Poniższa ankieta...
Hodowla psów: Trudne życie hodowcy
Znam osoby gdzie rocznie zarabiają 300 tys złotych prosze nie łżeć że hodowla się nie opłaca.