Czat z Telepizzą
Redakcja: Witamy, w czwartek, 14 października 2004r., o godz. 11.00 rozpocznie się spotkanie z Jackiem Cabajem z firmy Telepizza Poland. Prosimy o zadawanie swoich pytań.
Jacek Cabaj: Witam serdecznie wszystkich zainteresowanych tematem franchisingu w Telepizzy
spinka: Dlaczego licencja TelePizzy jest taka droga? 200 tys. to kupa kasy a inwestycja zwraca się podobno dopiero po ok. 5 latach.
Jacek Cabaj: Rzeczywiście inwestycja w Telepizzy nie jest niska, ale trzeba wziąć pod uwagę co Telepizza daje w zamian: wyłączność terytorialna na miasto, know how, znajomość marki na poziomie 80%. Poważną część tej inwestycji stanowią urządzenia od których zależna jest jakość produktu. A to jest najważniejsze dla naszego klienta
Marian: Prowadzę w małym mieście (ok. 50 tys. mieszkańców) restaurację i chiałbym zawiesić na niej szyld TelePizzy. Czy koszt inwestycji jest mniejszy jeśli restauracja już funkcjonuje?
Jacek Cabaj: Tak. Koszt inwestycji jest zdecydowanie mniejszy. W takich przypadkach możliwe jest współfinansowanie przez Telepizzę projektu zmiany Pana lokalu na lokal Telepizzy. Wszystko zależy od rozmów indywidualnych. W razie zainteresowania proszę o kontakt emailowy: jacek.cabaj@telepizza.pl.
Pawełek: Czy zamierzacie dalej rozwijać swoją ofertę i wprowadzać nowe dania do swoich restauracji?
Jacek Cabaj: Tak, każdego roku Telepizza wprowadza na rynek 4 - 6 nowych produktów. To jest cecha charakterystyczna naszej działalności. W przyszłym roku planujemy również podobną ilość nowych produktów.
Krzyś: Wasza pizza jest super w smaku, ale gorsza w cenie. Czy będziecie obniżać ceny?
Jacek Cabaj: Nie planujemy obniżek cen. Natomiast każdy klient może znaleźć w naszej ofercie promocję adekwatną do jego potrzeb - również cenową.
Kasia: Jak TelePizza radzi sobie z konkurencją Pizzy Hut? Która sieć ma więcej restauracji?
Jacek Cabaj: Jeżeli chodzi o ilość restauracji, to Telepizza wyraźnie przewyższa Pizza Hut. Telepizza ma w tej chwili 93 lokale, natomiast Pizza Hut 45. Pizza Hut nie jest bezpośrednią konkurencją dla Telepizzy ponieważ specjalizują sie oni głównie w sprzedaży w restauracji.
Heniu: Telepizza stawia na dowóz pizzy do klienta czy woli otwierać punkty typu restauracje? Ile sprzedaży realizowana jest przez dostawy, ile na miejscu?
Jacek Cabaj: Zdecydowanie Telepizza nastawiona jest na obsługę klienta w dostawie. Sprzedaż ta stanowi około 65% całej sprzedaży Telepizzy.
Z Konstancina pod Warszawą: Uwielbiam Wasze placki, ale jestem z Konstancina i żeby je zjeść muszę jechać do Warszawy. O dowozie do domu nie ma już mowy. Kiedy zostanie otwarta restauracja w moim mieście? Chyba się kwalifikuję, zwłaszcza, że czytałem że TelePizza rozwija się wreszcie w małych miastach.
Jacek Cabaj: Nie jest prawdą, że musi Pan jechać do Warszawy żeby spróbować Telepizzy, gdyż mamy punkt w Piasecznie. Z tego lokalu może Pan spróbować zamówić pizzę do domu.
Kika: W jakich miastach najbardziej poszukujecie biorców?
Jacek Cabaj: W obecnej chwili poszukujemy biorców w miastach między 60 a 80 tys. mieszkańców. Z większych miast poszukujemy biorców do Gorzowa Wlk., Wałbrzycha i Legnicy. Istnieje także możliwość kupienia licencji już funkcjonującej restauracji.
Suzi: Jak robicie swoje pizze? Czy tak jak w McDonald’s odgrzewacie mrożonki, czy przygotowujecie wszystko sami od początku?
Jacek Cabaj: W żadnym wypadku nie jesteśmy fast foodem. Nasze produkty przygotowywane są na bieżąco, bezpośrednio po zamówieniu przez klienta stąd czas oczekiwania na pizzę wynosi ok. 12 minut. Nie posiadamy w ofercie produktów wcześniej przygotowanych a potem tylko odgrzanych.
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Ukrainoczka dobrze wpisała się w zapotrzebowanie rynku, proponując produkty, które trafiają w gusta obywateli Ukrainy. Jak otworzyć biznes pod jej szyldem?
Od 300 do nawet 1,5 tys. sztuk – tyle pączków dziennie sprzedaje się w punktach Dobrej Pączkarni. Czy w takim razie pączki to opłacalny biznes?
Już w serialu „Czterdziestolatek” Janusz Gajos żartował, że w Złotym Linie trzeba uważać na Rolexy, bo można zatracić się w zabawie. Tajniki tego sukcesu zdradza właściciel Złotego Lina, Jakub Olszewski.
Franczyzodawca Sayuri Sushi zapewnia, że restauracje pod tym szyldem są rentowne od pierwszego miesiąca działalności.
W ubiegłorocznym sezonie Lodolandia pobiła rekordy sprzedaży. Wśród franczyzobiorców marki jest dużo kobiet, które bardzo dobrze radzą sobie w biznesie.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Franczyza pojawiła się na polskim rynku wraz z upadkiem komunizmu, a dziś jest fundamentem rozwoju małej i średniej przedsiębiorczości. W 2023 roku chętni do założenia firmy mają do wyboru 1350 konceptów franczyzowych.
Targi Franczyza w Pałacu Kultury i Nauki to 3 dni spotkań biznesowych, 150 konceptów franczyzowych i kilka tysięcy przedsiębiorców zainteresowanych otwarciem własnej firmy pod znaną marką.
Aby zarobić, trzeba sprzedać rzecz należącą do klienta, którą czasowo przechowujemy, bo nie jest naszą własnością. Lombardy świetnie prosperują, a pożyczki pod zastaw są wysoko oprocentowane.
Nowoczesny sprzedawca musi przełamywać schematy i ciągle zaskakiwać klienta. Tylko wtedy będzie mógł zwiększyć skuteczność swoich działań i pozyskiwać atrakcyjne kontrakty.
POPULARNE NA FORUM
Planuję założyć własną działalność - od czego zacząć?
Najlepiej zacząć od kupna gotowej spółki . Zakup gotowej spółki daje pewność, że firma istnieje i ma już zarejestrowany kapitał zakładowy, co może być ważne z...
Oszukani przez franczyzodawcę
Wspolpraca z firma Ship Center jako franczyzobiorca??? ODRADZAM SPRAWDZ ICH UMOWE U SWOJEGO PRAWNIKA, jest ona jednostronna i ukierunkowana na kary umowne ktore sobie sami...
Czy na odzieży można jeszcze zarobic?
Ja kupuję na hurtowni stradimoda.pl od jakiegoś roku nie zawiodłam się doradzą zawsze dobrze dbają o klienta a uwierzcie mi jest dużo hurtowni które chcą tylko...
piszę pracę na temat franchisingu :)
hej, tez poszukuję danych, znalazłaś coś może oprócz ilości placówek i marek franczyzowych?
Sukcesja w Intermarché i Bricomarché
przeciez to złodzieje
piszę pracę na temat franchisingu :)
Szukam szcegółowego raporty na temat franczyzy w latach przed pandemią i po. Rozumiem że osttani raport opublikowany był za rok 2010 ale niestety jego również nię mogę...
Praca magisterska - licencjacka o franchisingu
Witam, Jestem studentką III roku Finansów i Rachunkowości na Uczelni Łazarskiego w Warszawie. Obecnie prowadzę badania w ramach seminarium dyplomowego. Poniższa ankieta...
Hodowla psów: Trudne życie hodowcy
Znam osoby gdzie rocznie zarabiają 300 tys złotych prosze nie łżeć że hodowla się nie opłaca.