Czat z Telepizzą
Redakcja: Nasze spotkanie powoli się kończy. Prosimy o zadawanie ostatnich pytań.
Ania: Czy jeżeli nadal chciałabym prowadzić TelePizzę to po 10 latach znów muszę uiścić opłatę wstępną?
Jacek Cabaj: Tak, opłata z tytułu canonu w wysokości 20 tys. euro jest opłatą na okres 10 lat.
hobbit: Dlaczego TelePizza jest taka droga? Czy rzeczywiście tyle kosztuje urządzenie restauracji czy raczej szyld TelePizzy i możliwość używania marki firmy?
Jacek Cabaj: Najdroższe jest wyposażenie restauracji, zwłaszcza urządzenia od których zależy jakość produktu, takie jak piec, lada składnikowa czy chłodnia. Równie kosztowna jest adaptacja lokalu. Sama marka Telepizzy kosztuje 20 tys. euro.
Maciek: Co jeżeli zgłoszę się do Państwa ze swoją lokalizacją i ta lokalizacja zostanie przez was zaakceptowana - przysyłacie swojego projektanta, który robi wycenę przebudowy i modernizacji pomieszczeń - czy mógłbym nie zaakceptować przedstawionego kosztorysu, tzn. czy całą przebudowę może wykonać firma wskazana przeze mnie czy też musi być to wasza firma budowlana?
Jacek Cabaj: W temacie wyboru ekipy budowlanej franczyzobiorca ma pełną dowolność. Telepizza nadzoruje tylko zgodność z projektem wstępnym przygotowanym przez nas.
hobbit: Słyszałem że TelePizza wycofała się z jakiegoś kraju? Czy nie grozi to Polsce?
Jacek Cabaj: To prawda. Telepizza wycofała się z takich krajów jak Francja czy Wielka Brytania, ale było to na etapie początkowym (np. w Wlk. Brytani posiadaliśmy 4 lokale). Obecnie w Polsce mamy bardzo stabilną i ugruntowaną pozycję. Jesteśmy tutaj 10 lat i na początku przyszłego roku otworzymy setny lokal. W związku z tym nie grozi nam nic złego.
miśka: Która z pizz Pana zdaniem jest najlepsza?
Jacek Cabaj: Wszystko zależy od gustu klienta. Według mnie najsmaczniejsza jest carbonara czyli pizza na sosie śmietanowym.
miśka: Czy inne dania cieszą się takim samym powodzeniem jak pizze?
Jacek Cabaj: Główny nasz asortyment opiera się na pizzach i to jest najlepiej sprzedający się produkt, ale mamy także grupę klientów, która zamiawia nasze dodatki. Najbardziej popularne z nich to kurczak i rolldog.
Maciek: Czy z uwagi na różną specyfikę miast, możliwe jest rozwinięcie konceptu lokalu Telepizzy w którym np. większy nacisk położony zostanie na sprzedaż na miejscu a nie na dostawę do domu - taka zmiana wiązałaby się m.in. z powiększeniem części stolikowej lokalu i np. zamontowaniem telewizora.
Jacek Cabaj: Tak, taki projekt jest możliwy i w naszej sieci posiadamy lokale, w których udział w sprzedaży na miejscu jest bardzo wysoki. Pod tym kątem jesteśmy elastyczni i dopasowujemy się do danego rynku.
Redakcja: Dziękujemy wszystkim za zadawanie pytań. Osoby zainteresowane współpracą z Telepizzą prosimy o kontakt mailowy z p. Jackiem Cabajem: jacek.cabaj@telepizza.pl.
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
– Każdy może założyć przedszkole. Trzeba jednak zatrudnić pracowników, którzy mają odpowiednie wykształcenie – mówią właścicielki przedszkola Góra Uczuć.
New York Pizza Department uruchomił w tym roku już 18 lokali, a do majówki ma w planie jeszcze pięć. I myśli o zagranicy.
Sieć sklepów z alkoholem w minionym roku otworzyła znacznie więcej placówek, niż planowała. Dlaczego?
Paweł Kamiński był pierwszym franczyzobiorcą Cofix. Dziś prowadzi już trzy kawiarnie marki i zdobył tytuł TOP Franczyzobiorcy na zeszłorocznych Targach Franczyza.
– Pamiętam, jak koleżanka namawiała mnie kiedyś na kupno działki i budowę domu. I przekonywała, że wcale nie trzeba mieć pieniędzy, bo można wziąć kredyt. To było olśnienie, uwierzyłam, że to możliwe – mówi Grażyna Wolszczak.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Kultowy Laska z „Chłopaki nie płaczą”, czyli Tomasz Bajer zjechał pół świata w poszukiwaniu pomysłu na siebie. Wybrał Polskę i własną firmę SzkoleniePDR.pl – gdzie dziś wraz ze wspólnikiem naprawia i szkoli innych, jak usuwać wgniecenia z karoserii samochodów.
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie!
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Z wykształcenia nawigator statku, z zawodu pilot samolotu. Konrad Hanc godzi pracę na etacie z prowadzeniem własnego biznesu. Od roku jest franczyzobiorcą sieci Fresh Bike.
POPULARNE NA FORUM
Planuję założyć własną działalność - od czego zacząć?
Najlepiej zacząć od kupna gotowej spółki . Zakup gotowej spółki daje pewność, że firma istnieje i ma już zarejestrowany kapitał zakładowy, co może być ważne z...
Oszukani przez franczyzodawcę
Wspolpraca z firma Ship Center jako franczyzobiorca??? ODRADZAM SPRAWDZ ICH UMOWE U SWOJEGO PRAWNIKA, jest ona jednostronna i ukierunkowana na kary umowne ktore sobie sami...
Czy na odzieży można jeszcze zarobic?
Ja kupuję na hurtowni stradimoda.pl od jakiegoś roku nie zawiodłam się doradzą zawsze dobrze dbają o klienta a uwierzcie mi jest dużo hurtowni które chcą tylko...
piszę pracę na temat franchisingu :)
hej, tez poszukuję danych, znalazłaś coś może oprócz ilości placówek i marek franczyzowych?
Sukcesja w Intermarché i Bricomarché
przeciez to złodzieje
piszę pracę na temat franchisingu :)
Szukam szcegółowego raporty na temat franczyzy w latach przed pandemią i po. Rozumiem że osttani raport opublikowany był za rok 2010 ale niestety jego również nię mogę...
Praca magisterska - licencjacka o franchisingu
Witam, Jestem studentką III roku Finansów i Rachunkowości na Uczelni Łazarskiego w Warszawie. Obecnie prowadzę badania w ramach seminarium dyplomowego. Poniższa ankieta...
Hodowla psów: Trudne życie hodowcy
Znam osoby gdzie rocznie zarabiają 300 tys złotych prosze nie łżeć że hodowla się nie opłaca.