Ścieżka szybkiego rozwoju
Jeszcze do 2002 roku na polskim rynku franchisingowym przeważały sieci zagraniczne. Obecnie franczyzodawcy krajowi stanowią ponad 60 proc. ogółu. Niektórzy z nich mają placówki za granicą.
Za pierwszą placówkę franchisingową uznaje się cukiernię pod szyldem A. Blikle, otwartą w 1992 r. w Łodzi. Jak wspomina współwłaściciel warszawskiej firmy Łukasz Blikle, przez pierwszy rok był to punkt sprzedaży. Przedsiębiorca kupował ciastka Bliklego w Warszawie i woził do Łodzi, sprzedając je tam z 50-proc. marżą. To skłoniło właścicieli znanej marki do podpisania z łodzianinem umowy, która pozwoliła mu otworzyć własny sklep firmowany ich nazwiskiem. Dzisiaj na zasadzie franchisingu działa 7 ciastkarni zlokalizowanych poza Warszawą.
Holding 16 spółek
Z czasem kolejne polskie firmy dostrzegły korzyści wynikające z tej formy działalności. - Franchising był jedynym skutecznym i ekonomicznie możliwym sposobem zintegrowania wielu niezależnych sklepów spożywczych. Dzisiaj w sieci Lewiatan działa 1650 placówek - powiedział "Rzeczpospolitej" Krzysztof Kaźmierczak, wiceprezes Związku Kupców i Producentów (ZKiP) Lewiatan´ 94 Holding.
Potrzeba dobrej marki
- Polscy przedsiębiorcy coraz częściej wybierają franchising jako sposób na szybki rozwój własnej sieci - powiedział "Rzeczpospolitej" Arkadiusz Słodkowski, dyrektor firmy doradczej PROFIT system.
Wyłącznie na zasadzie franchisingu działa sieć sklepów spożywczych Groszek należąca do grupy Eldorado. - W tym roku nasza sieć w sumie powiększy się o 90 placówek - stwierdza Dariusz Bożek, prezes Groszka.
Nieplanowana ekspansja za granicę
Polskie sieci koncentrują się głównie na krajowym rynku. Tylko nieliczne z nich mają swoje placówki za granicą. Przykładem sieć Kosmetycznych Instytutów Dr Irena Eris, z których jeden jest w Moskwie, a drugi w Bogocie w Kolumbii.
Za granicą otwiera też swoje placówki sieć barów wegetariańskich Green Way. - Pod naszą marką od ubiegłego roku działa bar w Wiedniu, a niebawem uruchomimy placówkę w Berlinie - zapowiada Marek Chudzik, współtwórca Green Way.
Liczy się pomysł
Na przykładzie Instytutów Dr Irena Eris oraz barów Green Way widać, że potencjalnych biorców przyciąga ciekawa koncepcja i silna marka. Oryginalny pomysł - połączenie fotografii z telekomunikacją - ma sieć salonów fotograficznych FOTOSTOP. Oprócz wywołania zdjęć cyfrowych i analogowych można tam również kupić telefony z aparatem cyfrowym czy karty telefoniczne. - Jesteśmy przygotowani na rewolucyjne zmiany będące skutkiem synergii pomiędzy fotografią a telekomunikacją - powiedział "Rzeczpospolitej" Maksymilian Jakubowicz, dyrektor ds. sprzedaży i członek zarządu FOTOSTOP. Właścicielem sieci 16 salonów FOTOSTOP, z których cztery działają na zasadzie franchisingu, jest firma pod tą samą nazwą, ktorej spółką matką jest Eurocolor, dystrybutor m.in. sprzętu fotograficznego. Pierwszy FOTOSTOP powstał w połowie 2003 r. - Co roku planujemy zwiększać liczbę placówek o około 10. Chcemy, żeby w przyszłości liczba salonów własnych i franchisingowych wyrównała się - mówi Maksymilian Jakubowicz. FOTOSTOP, podobnie jak inne sieci, zapewnia swoim biorcom markę, szkolenia oraz wspólny marketing. W zamian przedsiębiorca wnosi roczną opłatę w wysokości 3 tys. zł oraz ma obowiązek zaopatrywać się wyłącznie w Eurocolorze.
Koszt wejścia w ten biznes wynosi 100-150 tys. zł. Zwrot inwestycji obliczony jest na 3-4 lata. Jak ocenia Jakubowicz, średni obrót placówki sięga 50-70 tys. zł miesięcznie, a zysk uzależniony jest od wielkości salonu, kosztów jego prowadzenia, a także stosunku przychodów uzyskiwanych z usług do przychodów z handlu. - Marża na usługach jest znacznie wyższa niż na handlu, dlatego najlepiej, jeśli sprzedaż usług wynosi ponad 60 proc. - wyjaśnia.
Więcej: Sylwia Wereszczyńska, "Rzeczpospolita", 29 listopada, 2004 r.PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Da Grasso otwiera kolejny lokal, Sfinks chce do Egiptu, a Dr Irena Eris na giełdę. Przegląd tygodnia 17-24 czerwca.
W czerwcowym numerze przedstawiamy pomysły na opłacalne e-biznesy. Sprawdzamy też m.in. co bardziej opłaca się założyć: wypożyczalnię kamperów, pizzerię, firmę budowlaną, biuro ubezpieczeń czy restaurację tajską.
Rumuńska marka Meron wchodzi na polski rynek, a Delikatesy Centrum weryfikują sieć sklepów własnych. Przegląd tygodnia 8-15 maja.
W nowym numerze "Własny Biznes FRANCHISING" podpowiadamy, w jaki biznes zainwestować, żeby zwiększyć swoje szanse na godziwe zyski.
Barbara Pudelska od 14 lat prowadzi w Toruniu Kosmetyczny Instytut Dr Irena Eris. Jak zostać franczyzobiorcą tej marki?
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Od 300 do nawet 1,5 tys. sztuk – tyle pączków dziennie sprzedaje się w punktach Dobrej Pączkarni. Czy w takim razie pączki to opłacalny biznes?
Franczyzodawca Sayuri Sushi zapewnia, że restauracje pod tym szyldem są rentowne od pierwszego miesiąca działalności.
McDonald’s w Polsce to 550 restauracji, które w ponad 90 proc. są prowadzone przez lokalnych przedsiębiorców.
Już w serialu „Czterdziestolatek” Janusz Gajos żartował, że w Złotym Linie trzeba uważać na Rolexy, bo można zatracić się w zabawie. Tajniki tego sukcesu zdradza właściciel Złotego Lina, Jakub Olszewski.
POPULARNE NA FORUM
Planuję założyć własną działalność - od czego zacząć?
Najlepiej zacząć od kupna gotowej spółki . Zakup gotowej spółki daje pewność, że firma istnieje i ma już zarejestrowany kapitał zakładowy, co może być ważne z...
Oszukani przez franczyzodawcę
Wspolpraca z firma Ship Center jako franczyzobiorca??? ODRADZAM SPRAWDZ ICH UMOWE U SWOJEGO PRAWNIKA, jest ona jednostronna i ukierunkowana na kary umowne ktore sobie sami...
Czy na odzieży można jeszcze zarobic?
Ja kupuję na hurtowni stradimoda.pl od jakiegoś roku nie zawiodłam się doradzą zawsze dobrze dbają o klienta a uwierzcie mi jest dużo hurtowni które chcą tylko...
piszę pracę na temat franchisingu :)
hej, tez poszukuję danych, znalazłaś coś może oprócz ilości placówek i marek franczyzowych?
Sukcesja w Intermarché i Bricomarché
przeciez to złodzieje
piszę pracę na temat franchisingu :)
Szukam szcegółowego raporty na temat franczyzy w latach przed pandemią i po. Rozumiem że osttani raport opublikowany był za rok 2010 ale niestety jego również nię mogę...
Praca magisterska - licencjacka o franchisingu
Witam, Jestem studentką III roku Finansów i Rachunkowości na Uczelni Łazarskiego w Warszawie. Obecnie prowadzę badania w ramach seminarium dyplomowego. Poniższa ankieta...
Hodowla psów: Trudne życie hodowcy
Znam osoby gdzie rocznie zarabiają 300 tys złotych prosze nie łżeć że hodowla się nie opłaca.