Słodki biznes Pijalni Czekolady
Przed wojną przed pijalnią Wedla przy ul. Szpitalnej w Warszawie zatrzymywały się powozy z eleganckimi amatorkami gorącej czekolady. Pierwsze miejsce wśród najlepiej rozpoznawalnych w Polsce marek zmotywowało producenta czekolady do przywrócenia świetności miejscu kojarzonemu z marką. W ubiegłym roku najstarsza pijalnia i sąsiadujący z nią sklep przy ul. Szpitalnej przeszły remont generalny. Również w ubiegłym roku powstały dwa inne lokale, zarządzane przez miłośników tradycji i czekolady: najpierw pijalnia w Wilanowie, a w październiku - w CH Arkadia. Warszawiacy z entuzjazmem przyjęli wszystkie miejsca.
W Wilanowie...
Właściciele Pijalni Czekolady w Wilanowie wpadli na pomysł uruchomienia lokalu podczas wizyty w pijalni przy ul. Szpitalnej.
- Popijaliśmy czekoladę i zastanawialiśmy się nad rodzajem biznesu, który pasowałby do atrakcyjnej turystycznie lokalizacji, jaką jest Wilanów - powiedział "Nowościom Gastronomicznym" Tomasz Kamiński, właściciel firmy Pijalnie Czekolady. - Prosto z ulicy Szpitalnej pojechałem do siedziby Cadbury Wedel. Po kilku rozmowach i wizytach w remontowanych pomieszczeniach, zarząd firmy zgodził się na otwarcie pijalni w Wilanowie - opowiada.
Remont i wyposażenie obiektu w sąsiedztwie pałacu w Wilanowie, w którym wcześniej mieściły się pomieszczenia biurowe, pochłonęły 400 tys. dolarów.
Strategia rozwoju Pijalni Czekolady zakłada uruchomienie w kolejnych etapach pijalni przy warszawskim Trakcie Królewskim, a poza stolicą - w miejscach najbardziej atrakcyjnych turystycznie, m.in. w Krakowie, Gdańsku i w Sopocie.
Przy Szpitalnej...
Czas okazał się łaskawy dla pijalni przy Szpitalnej. Latem przeszła generalny remont, zmieniła również nieco układ funkcjonalny. Połączono wyodrębniony wcześniej sklep z pijalnią w podobny sposób, jak działa obiekt w Wilanowie. Kilka miesięcy działania udowodniło, że taki koncept generuje większe zyski, a gość pijalni częściej staje się jednocześnie klientem sklepu niż w przypadku rozdzielenia dwóch funkcji.
... i w centrach handlowych ...
Trzeci lokal sygnowany marką Wedla powstał w październiku ubiegłego roku w CH Arkadia. Stylowe wnętrze i gorąca czekolada przyciągają tak liczne grono klientów, że Wojciech Padjas i Henryk Boryka, zarządzający lokalem przedsiębiorcy, postanowili rozszerzyć działalność. Chcą otwierać kolejne pijalnie w innych centrach handlowych na terenie całej Polski.
Więcej: Aneta Wieczorek, "Nowości Gastronomiczne", luty, 2005 r.PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Paweł Kamiński był pierwszym franczyzobiorcą Cofix. Dziś prowadzi już trzy kawiarnie marki i zdobył tytuł TOP Franczyzobiorcy na zeszłorocznych Targach Franczyza.
– Pamiętam, jak koleżanka namawiała mnie kiedyś na kupno działki i budowę domu. I przekonywała, że wcale nie trzeba mieć pieniędzy, bo można wziąć kredyt. To było olśnienie, uwierzyłam, że to możliwe – mówi Grażyna Wolszczak.
Balijski masaż, ręcznie robiona biżuteria, a może decluttering – Polacy nie oszczędzają na wygodzie. Na jakich produktach i usługach premium można dzisiaj zarobić?
Sfinks podsumowuje pierwszy kwartał, a Żabka namawia do nauki. Przegląd tygodnia 6-12 kwietnia.
Edu3Dkacja pokazuje dzieciom, jak korzystać z nowych technologii. Czy na prowadzeniu takich zajęć można zarobić?
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie! Cena rocznej subskrybcji to 59 zł – oszczędzasz czas i 61 zł. Nowe wydanie wyślemy co miesiąc pocztą na wskazany adres, a przesyłka nic Cię nie będzie kosztować.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Planujesz zostać franczyzodawcą i chcesz rozwinąć sieć, ale nie wiesz jak? Eksperci od franczyzy podpowiedzą, jak to zrobić.
Rafał Bielecki najpierw pracował jako agent w RE/MAX, a potem otworzył własne biuro pod tym szyldem. Czy mu się to opłaciło?
– Przy rzemieślniczej produkcji nie da się konkurować cenowo z lodami przemysłowymi. Jednak jakość przyciąga, nawet jeśli cena jest wyższa – mówi Dariusz Stykowski, współwłaściciel Autorskich Lodów Piccolo.
POPULARNE NA FORUM
Planuję założyć własną działalność - od czego zacząć?
Najlepiej zacząć od kupna gotowej spółki . Zakup gotowej spółki daje pewność, że firma istnieje i ma już zarejestrowany kapitał zakładowy, co może być ważne z...
Oszukani przez franczyzodawcę
Wspolpraca z firma Ship Center jako franczyzobiorca??? ODRADZAM SPRAWDZ ICH UMOWE U SWOJEGO PRAWNIKA, jest ona jednostronna i ukierunkowana na kary umowne ktore sobie sami...
Czy na odzieży można jeszcze zarobic?
Ja kupuję na hurtowni stradimoda.pl od jakiegoś roku nie zawiodłam się doradzą zawsze dobrze dbają o klienta a uwierzcie mi jest dużo hurtowni które chcą tylko...
piszę pracę na temat franchisingu :)
hej, tez poszukuję danych, znalazłaś coś może oprócz ilości placówek i marek franczyzowych?
Sukcesja w Intermarché i Bricomarché
przeciez to złodzieje
piszę pracę na temat franchisingu :)
Szukam szcegółowego raporty na temat franczyzy w latach przed pandemią i po. Rozumiem że osttani raport opublikowany był za rok 2010 ale niestety jego również nię mogę...
Praca magisterska - licencjacka o franchisingu
Witam, Jestem studentką III roku Finansów i Rachunkowości na Uczelni Łazarskiego w Warszawie. Obecnie prowadzę badania w ramach seminarium dyplomowego. Poniższa ankieta...
Hodowla psów: Trudne życie hodowcy
Znam osoby gdzie rocznie zarabiają 300 tys złotych prosze nie łżeć że hodowla się nie opłaca.