Hamburgery do retuszu
Podróżujący po Polsce miłośnicy barów McDonald´s mają trudne dni. Na drzwiach kolejnych fast foodów, od tego na rynku we Wrocławiu po ten w Gdańsku Oliwie, pojawiają się tabliczki: "Zamknięte z powodu remontu". Rewolucja w sieci McDonald´s dotarła do Polski. Koniec ze standaryzacją, odtąd McDonald´s w każdym kraju może mieć inny wystrój, inne menu i indywidualny sposób obsługi klienta. Ta zmiana się w firmie opłaca, bo po spadku dynamiki rozwoju, spowodowanej wewnątrzkorporacyjną inercją i brakiem nowych pomysłów, o McDonaldzie znowu się mówi w pozytywnym kontekście.
- Okazało się, że uniwersalna kiedyś formuła fast foodu zużyła się - uważa Krzysztof Poznański, dyrektor generalny konkurencyjnej sieci restauracji Pizza Marzano.
Zmiana wizualizacji
McDonald´s odchodzi więc od modelu fast food w stronę czegoś, co jest o stopień wyżej w restauracyjnym światku i nazywa się casual dinning. Taki model realizuje właśnie Pizza Marzano, która dzięki kelnerom i nastrojowym wnętrzom nie jest tylko barem, gdzie zaspokaja się głód. McDonald´s nie zamierza konkurować z droższymi lokalami z obsługą kelnerską. To nadal ma być restauracja szybkiej obsługi, gdzie można zjeść lunch w 15 minut. Ale robi krok w kierunku casual dinning. Najostrzej widać to na przykładzie samych budynków. Na miejscu po identycznych domkach z charakterystycznym czerwonym dachem stają nowoczesne budynki o niestandardowej architekturze. Tandetne plastiki wypierają wysokiej jakości naturalne materiały: drewno, stal, szkło.
Pięć restauracji już przebudowanych
W Europie tzw. remodelingowi poddano już kilkaset lokali, a w 2005 r. ma być odmienione 600-800 kolejnych. W Polsce przebudowano pięć: w Jankach, Gdańsku Oliwie, Wilanowie, na wrocławskim rynku i w Częstochowie. Są dwa sposoby zmian: obejmujące tylko wnętrza, jak w Wilanowie i Wrocławiu, gdzie konserwatorzy zabytków nie zgadzają się na zmiany wyglądu budynków, albo wszystko od fundamentów w górę. Koszt dużego remontu to ok. 2 mnl zł, samych wnętrz - 500 tys. złotych. Prawie cały budżet inwestycyjny McDonalda idzie na ten cel. Stąd tak mało nowych otwarć, w roku 2004 były tylko dwa (Arkadia w Warszawie i we Wrocławiu przy dworcu PKP).
Na remodeling czeka kolejne 10 restauracji, także te znajdujące się w prestiżowych lokalizacjach, jak na przykład warszawski Sezam. Nowy Sezam będzie kosztował przeszło 3 mln zł, tyle ile budowa dużej restauracji. Tutaj prawdopodobnie pojawi się pierwsza w Polsce kawiarnia McDonald´s - McCofie, znana już np. w Budapeszcie.
Jajecznica w McDonald´s
Szef polskiego McDonalda Dragos Pavicevic zapowiada, że rewolucyjne zmiany w menu dopiero nadchodzą. W jego restauracjach proponowane będą różne posiłki, dostosowane do pory dnia. McDonald´s będzie już wkrótce do godziny 11 całkiem innym lokalem. Jeszcze w tym roku pojawią się śniadania, jajecznice i ciastka typu mufin. Przykłady z innych rynków podpowiadają, że można spodziewać się też zup.
Więcej: Jakub Stępień, "Forbes", maj, 2005 r.PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Chętnych do otwierania punktów pod szyldem Furgonetka przybywa. Co firma oferuje partnerom?
Coraz więcej osób nosi okulary, bo w dobie komputerów i smartfonów wzrok jest nadwyrężony. Dlatego też przybywa salonów optycznych, a skoro popyt nakręca sprzedaż, chętnych do wejścia w ten biznes nie brakuje.
– Każdy może założyć przedszkole. Trzeba jednak zatrudnić pracowników, którzy mają odpowiednie wykształcenie – mówią właścicielki przedszkola Góra Uczuć.
New York Pizza Department uruchomił w tym roku już 18 lokali, a do majówki ma w planie jeszcze pięć. I myśli o zagranicy.
Sieć sklepów z alkoholem w minionym roku otworzyła znacznie więcej placówek, niż planowała. Dlaczego?
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Kultowy Laska z „Chłopaki nie płaczą”, czyli Tomasz Bajer zjechał pół świata w poszukiwaniu pomysłu na siebie. Wybrał Polskę i własną firmę SzkoleniePDR.pl – gdzie dziś wraz ze wspólnikiem naprawia i szkoli innych, jak usuwać wgniecenia z karoserii samochodów.
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie!
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Z wykształcenia nawigator statku, z zawodu pilot samolotu. Konrad Hanc godzi pracę na etacie z prowadzeniem własnego biznesu. Od roku jest franczyzobiorcą sieci Fresh Bike.
POPULARNE NA FORUM
Planuję założyć własną działalność - od czego zacząć?
Najlepiej zacząć od kupna gotowej spółki . Zakup gotowej spółki daje pewność, że firma istnieje i ma już zarejestrowany kapitał zakładowy, co może być ważne z...
Oszukani przez franczyzodawcę
Wspolpraca z firma Ship Center jako franczyzobiorca??? ODRADZAM SPRAWDZ ICH UMOWE U SWOJEGO PRAWNIKA, jest ona jednostronna i ukierunkowana na kary umowne ktore sobie sami...
Czy na odzieży można jeszcze zarobic?
Ja kupuję na hurtowni stradimoda.pl od jakiegoś roku nie zawiodłam się doradzą zawsze dobrze dbają o klienta a uwierzcie mi jest dużo hurtowni które chcą tylko...
piszę pracę na temat franchisingu :)
hej, tez poszukuję danych, znalazłaś coś może oprócz ilości placówek i marek franczyzowych?
Sukcesja w Intermarché i Bricomarché
przeciez to złodzieje
piszę pracę na temat franchisingu :)
Szukam szcegółowego raporty na temat franczyzy w latach przed pandemią i po. Rozumiem że osttani raport opublikowany był za rok 2010 ale niestety jego również nię mogę...
Praca magisterska - licencjacka o franchisingu
Witam, Jestem studentką III roku Finansów i Rachunkowości na Uczelni Łazarskiego w Warszawie. Obecnie prowadzę badania w ramach seminarium dyplomowego. Poniższa ankieta...
Hodowla psów: Trudne życie hodowcy
Znam osoby gdzie rocznie zarabiają 300 tys złotych prosze nie łżeć że hodowla się nie opłaca.