Internet w kawiarnianej sieci to pomyłka
Amerykańskie sieci kawiarni narzekają na amatorów darmowego internetu. Czy dostęp do internetu może okazać się zagrożeniem dla polskich kawiarni, które zdecydowały się na wprowadzenie tej usługi?
Usługa dostępu do internetu była dla kawiarnianych sieci doskonałym chwytem marketingowym. Niektóre z polskich sieci poszły tą samą drogą. W praktyce kawiarnie z internetem funkcjonują bardzo słabo pod względem ilości sprzedawanej kawy. Ich klient jest bardziej zainteresowany wędrówką po sieci niż piciem kawy czy innych napojów. Trudno, żeby klient siedzący cały dzień przed komputerem przy jednej kawie delektował się jej smakiem czy gatunkiem. Uważam, że internet w kawiarni to pomyłka. Prawdziwa kawiarnia powinna mieć swój własny, oryginalny klimat. Klimat kameralny, klimat literacki, klimat towarzyski, klimat dawnych czasów. Nowoczesność czyli aluminium, stal nierdzewna i halogeny nie dają atmosfery przytulności i spokoju, jaką powinna mieć prawdziwa kawiarnia. Kawiarnia to miejsce spotkań i rozmów towarzyskich, kontaktów biznesowych a także czułych wyznań zakochanych, a nie miejsce szukania wyimaginowanego świata i samotności. Internet natomiast to złodziej czasu, internet to samotność, to izolacja od świata, to brak bezpośredniej rozmowy z drugą osobą. Internet to odwrotność charakteru kawiarni. Jego po prostu w kawiarni nie powinno być!
Kiedy internet pojawi się w Singidunum?
Absolutnie nigdy. Klient Singidunum celebruje picie kawy. Nie wyobrażam sobie, żeby ktoś kupował u nas kawę, po to żeby skorzystać z dostępu do internetu. Nie po to powstało Singidunum.
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Od 300 do nawet 1,5 tys. sztuk – tyle pączków dziennie sprzedaje się w punktach Dobrej Pączkarni. Czy w takim razie pączki to opłacalny biznes?
Franczyzodawca Sayuri Sushi zapewnia, że restauracje pod tym szyldem są rentowne od pierwszego miesiąca działalności.
W ubiegłorocznym sezonie Lodolandia pobiła rekordy sprzedaży. Wśród franczyzobiorców marki jest dużo kobiet, które bardzo dobrze radzą sobie w biznesie.
– Sukces naszych lokali potwierdza słuszność idei otwierania wine barów, w opozycji do dużych restauracji z kartami win – mówi Piotr Stryszowski z Subtilité Wine&Bar.
Szwedzka marka Taco Bar chce wejść na polski rynek. Jakie warunki współpracy proponuje?
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Już w serialu „Czterdziestolatek” Janusz Gajos żartował, że w Złotym Linie trzeba uważać na Rolexy, bo można zatracić się w zabawie. Tajniki tego sukcesu zdradza właściciel Złotego Lina, Jakub Olszewski.
Franczyza pojawiła się na polskim rynku wraz z upadkiem komunizmu, a dziś jest fundamentem rozwoju małej i średniej przedsiębiorczości. W 2023 roku chętni do założenia firmy mają do wyboru 1350 konceptów franczyzowych.
Nowoczesny sprzedawca musi przełamywać schematy i ciągle zaskakiwać klienta. Tylko wtedy będzie mógł zwiększyć skuteczność swoich działań i pozyskiwać atrakcyjne kontrakty.
Aby zarobić, trzeba sprzedać rzecz należącą do klienta, którą czasowo przechowujemy, bo nie jest naszą własnością. Lombardy świetnie prosperują, a pożyczki pod zastaw są wysoko oprocentowane.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali