Przepis na firmę
Ten układ, choć nie jest pozbawiony drobnych wad, przynosi korzyści obu stronom. Z punktu widzenia franczyzobiorcy największym dobrodziejstwem franchisingu jest know-how franczyzodawcy i marka, którą biorca może się posługiwać. Franczyzobiorcy, zamiast uczyć się na własnych błędach, korzystają z doświadczeń franczyzodawcy. Zaletą tego układu z punktu widzenia franczyzodawcy jest z kolei możliwość rozwoju sieci bez angażowania znacznych środków. Większe jest też prawdopodobieństwo powodzenia takiej inwestycji, bowiem franczyzobiorcy, pozostając samodzielnymi przedsiębiorcami pracują dużo wydajniej niż pracownicy najemni. W końcu pracują na swoim. Franchising to jednak nie filantropia. Franczyzobiorca ponosi koszty przystąpienia do sieci - tym większe, im bardziej znana jest marka franczyzodawcy.
Franczyza w Polsce
Pierwszy indywidualny franczyzobiorca pojawił się w Polsce w 1989 roku. Był to sklep kosmetyczny francuskiej firmy Yves Rocher. Dwa lata później na zasadach franchisingu swoją sieć zaczęły rozwijać McDonald´s i Adidas. W 2000 r. było już 98 systemów, a po 4 latach ta liczba dwukrotnie wzrosła. Według Raportu o franchisingu w Polsce 2004/2005 przygotowanego przez firmę konsultingową PROFIT system, w naszym kraju działa obecnie 230 systemów franczyzowych. Ich liczba ciągle rośnie. Sieci franczyzowe działają w każdym sektorze gospodarki - w handlu (silna dominacja sieci spożywczych), usługach (przewaga gastronomii) oraz produkcji. Choć obecnie polska franczyza charakteryzuje się przewagą handlu nad usługami, to liczba systemów w obu tych sektorach będzie powoli się wyrównywać. Już teraz franczyza coraz śmielej wkracza w nowe dziedziny sektora usług, między innymi w branżę nieruchomości (sieć Caldwell Banker), sektor finansowy (punkty kasowe Polskiej Agencji Finansowej czy partnerskie oddziały Dominet Banku), a nawet doradztwo w zakresie pozyskiwania unijnych funduszy (DGE Bruxelles).
Więcej polskich sieci
Według raportu PROFIT system do 2002 roku w Polsce przeważały sieci zagraniczne. W 2002 roku te proporcje się odwróciły – po raz pierwszy w historii liczba systemów krajowych przekroczyła liczbę zagranicznych. W 2003 i 2004 roku ten trend się pogłębił. Dziś już 138 sieci franczyzowych pochodzi z Polski (65,7%), a tylko 72 z zagranicy (34,3%). Wynika z tego, że 2004 rok był kolejnym rokiem dojrzewania naszego rynku, bowiem wszędzie na rozwiniętych rynkach (USA, Wlk. Brytania, Włochy) przewagę mają systemy krajowe. Ta przewaga utrzymała się nawet bezpośrednio po przystąpieniu Polski do Unii Europejskiej, jednak ciągle należy spodziewać się nowych graczy z Europy na rynku polskim. Najwięcej systemów zagranicznych pochodzi z Francji (16,7%), Niemiec (13,9%) i USA (12,5%). W ostatnim roku najwięcej zagranicznych systemów franczyzowych pojawiło się z Niemiec.
Perspektywy i bariery
W Hiszpanii, podobnej do Polski pod wieloma względami, funkcjonuje niemal 750 systemów i ponad 52 tys. jednostek franczyzowych. Należy się zatem spodziewać, że i polska franczyza stoi przed kolejnymi latami dynamicznego rozwoju. Barierą dla polskiego franchisingu, niezmienną od kilku lat - i prawdopodobnie jeszcze tak przez kilka lat pozostanie – jest brak kapitału. Polaków rzadko stać na inwestycję rzędu kilkuset tysięcy bez zaciągnięcia kredytu, dlatego najchętniej inwestują w tańsze systemy. Tymczasem banki nie mają przygotowanej żadnej specjalnej oferty dla firm franczyzowych, mimo, że na Zachodzie jest to standard
Autor: Agnieszka Zarzycka, Handel i Zarządzanie, lipiec/sierpień 2005
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
McDonald’s w Polsce to 550 restauracji, które w ponad 90 proc. są prowadzone przez lokalnych przedsiębiorców.
Styczniowy numer miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" już w sprzedaży!
– Nasza strategia na lata 2024-26 zakłada zwiększenie liczby otwieranych restauracji. Większość z nich będzie franczyzowa – mówi Marek Mikusek z McDonald’s Polska.
Jaki biznes ma dziś przed sobą najlepsze perspektywy? Zamiast wróżyć z fusów, lepiej sprawdzić, którym konceptom franczyzowym dobrze się wiedzie. Kto może otworzyć restaurację McDonald's? Sprawdź w miesięczniku "Własny Biznes FRANCHISING".
Dwudziesta pierwsza edycja Targów Franczyza w Pałacu Kultury i Nauki przyciąga coraz więcej interesujących wystawców. Targi najlepszych pomysłów na biznes startują 19 października i potrwają trzy dni.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Od 300 do nawet 1,5 tys. sztuk – tyle pączków dziennie sprzedaje się w punktach Dobrej Pączkarni. Czy w takim razie pączki to opłacalny biznes?
Franczyzodawca Sayuri Sushi zapewnia, że restauracje pod tym szyldem są rentowne od pierwszego miesiąca działalności.
Już w serialu „Czterdziestolatek” Janusz Gajos żartował, że w Złotym Linie trzeba uważać na Rolexy, bo można zatracić się w zabawie. Tajniki tego sukcesu zdradza właściciel Złotego Lina, Jakub Olszewski.
Franczyza pojawiła się na polskim rynku wraz z upadkiem komunizmu, a dziś jest fundamentem rozwoju małej i średniej przedsiębiorczości. W 2023 roku chętni do założenia firmy mają do wyboru 1350 konceptów franczyzowych.
POPULARNE NA FORUM
Planuję założyć własną działalność - od czego zacząć?
Najlepiej zacząć od kupna gotowej spółki . Zakup gotowej spółki daje pewność, że firma istnieje i ma już zarejestrowany kapitał zakładowy, co może być ważne z...
Oszukani przez franczyzodawcę
Wspolpraca z firma Ship Center jako franczyzobiorca??? ODRADZAM SPRAWDZ ICH UMOWE U SWOJEGO PRAWNIKA, jest ona jednostronna i ukierunkowana na kary umowne ktore sobie sami...
Czy na odzieży można jeszcze zarobic?
Ja kupuję na hurtowni stradimoda.pl od jakiegoś roku nie zawiodłam się doradzą zawsze dobrze dbają o klienta a uwierzcie mi jest dużo hurtowni które chcą tylko...
piszę pracę na temat franchisingu :)
hej, tez poszukuję danych, znalazłaś coś może oprócz ilości placówek i marek franczyzowych?
Sukcesja w Intermarché i Bricomarché
przeciez to złodzieje
piszę pracę na temat franchisingu :)
Szukam szcegółowego raporty na temat franczyzy w latach przed pandemią i po. Rozumiem że osttani raport opublikowany był za rok 2010 ale niestety jego również nię mogę...
Praca magisterska - licencjacka o franchisingu
Witam, Jestem studentką III roku Finansów i Rachunkowości na Uczelni Łazarskiego w Warszawie. Obecnie prowadzę badania w ramach seminarium dyplomowego. Poniższa ankieta...
Hodowla psów: Trudne życie hodowcy
Znam osoby gdzie rocznie zarabiają 300 tys złotych prosze nie łżeć że hodowla się nie opłaca.