50 placówek w trzy lata

Środa
12.10.2005
Krakowski Gastropol chce stworzyć ogólnopolską sieć restauracji Rooster. Nie wyklucza, że kapitału poszuka na giełdzie.
 

Nasze plany rozwoju na trzy lata zakładają stworzenie sieci około 50 restauracji Rooster w centrach największych polskich miast — powiedział gazecie "Puls Bizesu" Kornel Drozdowski, prezes Gastropolu.
Dodaje, że chodzi zarówno o lokale własne, jak i franczyzowe. W sfinansowaniu ekspansji spółka zamierza wspierać się kapitałem zewnętrznym.

Poza Roosterami Gastropol prowadzi też siedem innych restauracji w Zakopanem i Krakowie. Ubiegłoroczne obroty krakowskiej spółki, należącej do osób fizycznych, wyniosły 14 mln zł. W tym roku mają one wzrosnąć do 20 mln zł. Dotychczasowy jej rozwój był finansowany m.in. kredytami bankowymi.

Rywalizacja o lokale

Mimo rosnącego rynku realizacja planów Gastropolu (ale także i jego konkurentów) nie będzie łatwa. Przedstawiciele branży podkreślają, że oprócz barier finansowych problemem staje się dziś coraz bardziej zaciekła rywalizacja o atrakcyjne lokalizacje w miastach, których liczba jest ograniczona, a bez których sukces w tym biznesie jest praktycznie niemożliwy.

Więcej: Wiktor Szczepaniak, "Puls Biznesu", 12 października 2005r.
Puls Biznesu