Środa
02.11.2005
Już wkrótce klienci McDonald’s na całym świecie poznają prawdę o hamburgerze. Dowiedzą się między innymi, że zawiera on niemal połowę dopuszczalnej dziennej dawki tłuszczu.
 

25 października władze korporacji poinformowały o nowym sposobie informowania o wartościach odżywczych oferowanych produktów. Na produktach koncernu będą umieszczane podstawowe informacje o wartościach odżywczych: wartość energetyczna, ilość tłuszczów, węglowodanów, białka oraz soli. Wszystkie te informacje będą odnosić się do zalecanych przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) dziennych limitów spożycia poszczególnych składników. Konsumenci dowiedzą się zatem, że spożywając hamburgera przyswajają niemal połowę dziennej dawki tłuszczu.

Decyzja McDonald's jest kontynuacją strategii firmy – koncern od 2003 roku zachęca swoich klientów do racjonalnego odżywiania oraz aktywnego trybu życia. Inicjatywa ma umożliwić konsumentom dokonywanie świadomych i zrównoważonych wyborów żywieniowych. Jest niemal pewne, że śladem koncernu pójdą niebawem inne sieci fast food.

Źródło: The Wall Street Journal


PROFIT system