Subway w stolicy
W Polsce Subway działa od 2000 roku. Sieć rozwija się powoli, prawdopodobnie barierą jest dość wysoka cena kanapek jak dla przeciętnego polskiego konsumenta. Przedstawiciele sieci twierdzą, że to raczej wina nieszczęśliwego zbiegu okoliczności. W Polsce zostały zamknięte dwie z pięciu otwartych restauracji Subwaya. Obecnie działają trzy franczyzowe lokale Subwaya - dwa w Warszawie (Galeria Mokotów oraz przy Alejach Jerozolimskich) i jeden w centrum handlowym Medison w Gdańsku.
Już ich nie ma
W Warszawie działała również restauracja Subwaya przy Placu Trzech Krzyży. Po reprywatyzacji budynku Subway musiał opuścić zajmowany lokal, gdyż nowy właściciel wyeksmitował wszystkich najemców. Dwa lata temu sieć otworzyła również swoją restaurację w Krakowie na Placu Dominikańskim. Po niespełna roku została zamknięta. Przedstawiciele sieci twierdzą, że restauarcja znajdowała się w niezbyt dobrym miejscu, a poza tym właściciel źle nią zarządzał.
Oferta franczyzowa nr 1 w USA
W Stanach łodzie podwodne jak nazywa z kanapki Subwaya są tak popularne jak hamburgery McDonald’s. Pierwsza restauracja Subway w Stanach powstała w 1965, a od trzydziestu lat sieć rozwija się w systemie franczyzy. Obecnie sieć tworzy 24400 restauracji w 82 krajach na całym świecie. W tym roku amerykańskie czasopismo Entrepreneur Magazine ("Magazyn Przedsiębiorcy") uznało, że Subway ma najlepszą ofertę franczyzową ze wszystkich systemów.
Źródło: Subway
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Subway chce przyspieszyć rozwój sieci w Polsce. Ile trzeba zainwestować, żeby móc prowadzić restaurację tej marki?
Styczniowy numer miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" już w sprzedaży!
W który biznes najlepiej zainwestować w 2024 roku, co zrobić, żeby wygrać placówkę partnerską banku, czy bardziej opłaca się otworzyć Subwaya, pączkownię czy sklep z fajerwerkami?
Subway chce przyspieszyć rozwój sieci w Polsce. Kto może zostać franczyzobiorcą tej międzynarodowej marki?
Ruszyły targi i konferencje! Zarezerwuj czas na warszawskie Targi Franczyza w Pałacu Kultury i Nauki, 15-17 października.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Od 300 do nawet 1,5 tys. sztuk – tyle pączków dziennie sprzedaje się w punktach Dobrej Pączkarni. Czy w takim razie pączki to opłacalny biznes?
Franczyzodawca Sayuri Sushi zapewnia, że restauracje pod tym szyldem są rentowne od pierwszego miesiąca działalności.
Już w serialu „Czterdziestolatek” Janusz Gajos żartował, że w Złotym Linie trzeba uważać na Rolexy, bo można zatracić się w zabawie. Tajniki tego sukcesu zdradza właściciel Złotego Lina, Jakub Olszewski.
Franczyza pojawiła się na polskim rynku wraz z upadkiem komunizmu, a dziś jest fundamentem rozwoju małej i średniej przedsiębiorczości. W 2023 roku chętni do założenia firmy mają do wyboru 1350 konceptów franczyzowych.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali