Chłopskie Jadło na razie bez franczyzy
W lutym Jan Kościuszko, założyciel Grupy Chłopskie Jadło świętował otwarcie siódmej restauracji Chłopskie Jadło – tym razem w Gdańsku. Firmowe restauracje działają również w Krakowie, Warszawie, Bielsko-Białej i Głogoczowie. Teraz Kościuszko chce otwierać swoje restauracje w północnej części Polski. Pieniądze na inwestycje chce pozyskać ze sprzedaży akcji na giełdzie.
– Rok 2006 będzie dla nas przełomowy. Przygotowujemy się do wprowadzenia spółki na giełdę. Uzyskany kapitał ok. 15 mln zł przeznaczymy na otwarcie restauracji w największych polskich miastach – mówi Jan Kościuszko, założyciel Grupy Chłopskie Jadło.
Jan Kościuszko zapowiadał też rozwój firmy poprzez franczyzę. Jednak kilka tygodni temu poinformował media, że tymczasowo wycofuje się z tego pomysłu. W zamian za to planuje otwieranie kolejnych własnych restauracji.
- Zmieniliśmy koncepcję rozwoju, bo stwierdziliśmy, że na obecnym etapie trudno będzie nam utrzymać wysoką jakość obsługi w punktach należących do franczyzobiorców - mówi Jan Kościuszko. – Nowy program franczyzowy będzie wprowadzony w ciągu dwóch lat, zaś warunkiem udzielenia franczyzy będzie m.in. sześciomiesięczne szkolenie przeprowadzone w jednej z sieciowych restauracji – dodaje.
Chłopskie Jadło to polska sieć restauracji z tradycyjnym jedzeniem. W 2005 r. firma poszerzyła rynki zbytu swoich produktów poprzez ich sprzedaż w sieciach handlowych w super – i hipermarketach. W Carrefour, Albert, Alma, Ahold można kupić między innymi: zupy, smalec i konfitury sygnowane marką Chłopskie Jadło. Dodatkowo Grupa Chłopskie Jadło produkuje pierogi w opakowaniach cateringowych (6 i 12 kg) dla innych lokali gastronomicznych.
Zysk netto Grupy Chłopskie Jadło sięgnął w ubiegłym roku 5 mln złotych. To dwukrotnie więcej niż w roku 2004. Spółka poza planami debiutu na giełdzie w II połowie 2006 r. przymierza się również do otwarcia kolejnych restauracji poza zagranicami kraju.
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Od 300 do nawet 1,5 tys. sztuk – tyle pączków dziennie sprzedaje się w punktach Dobrej Pączkarni. Czy w takim razie pączki to opłacalny biznes?
Franczyzodawca Sayuri Sushi zapewnia, że restauracje pod tym szyldem są rentowne od pierwszego miesiąca działalności.
W ubiegłorocznym sezonie Lodolandia pobiła rekordy sprzedaży. Wśród franczyzobiorców marki jest dużo kobiet, które bardzo dobrze radzą sobie w biznesie.
– Sukces naszych lokali potwierdza słuszność idei otwierania wine barów, w opozycji do dużych restauracji z kartami win – mówi Piotr Stryszowski z Subtilité Wine&Bar.
Szwedzka marka Taco Bar chce wejść na polski rynek. Jakie warunki współpracy proponuje?
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Już w serialu „Czterdziestolatek” Janusz Gajos żartował, że w Złotym Linie trzeba uważać na Rolexy, bo można zatracić się w zabawie. Tajniki tego sukcesu zdradza właściciel Złotego Lina, Jakub Olszewski.
Franczyza pojawiła się na polskim rynku wraz z upadkiem komunizmu, a dziś jest fundamentem rozwoju małej i średniej przedsiębiorczości. W 2023 roku chętni do założenia firmy mają do wyboru 1350 konceptów franczyzowych.
Targi Franczyza w Pałacu Kultury i Nauki to 3 dni spotkań biznesowych, 150 konceptów franczyzowych i kilka tysięcy przedsiębiorców zainteresowanych otwarciem własnej firmy pod znaną marką.
Aby zarobić, trzeba sprzedać rzecz należącą do klienta, którą czasowo przechowujemy, bo nie jest naszą własnością. Lombardy świetnie prosperują, a pożyczki pod zastaw są wysoko oprocentowane.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali