Piątek
28.04.2006
W stolicy został otwarty kolejny sklep delikatesowy sieci Piotr i Paweł.
 

W Warszawie działają już trzy sklepy Piotra i Pawła - nowo otwarty w centrum handlowym Targówek oraz w CH Janki i w Blue City.

W 1990 roku Eleonora Woś z synami – Piotrem i Pawłem otworzyła niewielki sklep w Poznaniu. Poza produktami pierwszej potrzeby zaopatrzyli go również w produkty wykwintne m.in. sushi, krewetki, ekologiczne pieczywo. To był strzał dziesiątkę. Sieć zyskała wiernych klientów i wzbudziła zainteresowanie osób, które chciały poprowadzić podobne placówki handlowe. Obecnie sieć liczy 29 sklepów: 15 własnych i 14 franczyzowych. Średnia wielkość sklepu to 1100 m2.

Potencjalny franczyzobiorca sieci musi posiadać sklep (do adaptacji) lub teren pod jego budowę w dobrej lokalizacji. Biorcy muszą mieć także zdolności do sfinansowania przedsięwzięcia w około 20 proc. jego wartości. Polityka firmy zabrania podawania do wiadomości publicznej kwoty inwestycji, wysokości opłaty wstępnej czy szacowanego okresu zwrotu z inwestycji. Informują jednak, że potencjalny franczyzobiorca musi posiadać minimum 500 tys. zł.

Najpierw kierownik sklepu

Czas umowy franczyzowej jest każdorazowo indywidualnie negocjowany. Potencjalni partnerzy nie muszą być doświadczonymi handlowcami.
Początkowo sklep jest prowadzony przez nas z udziałem franczyzobiorcy. Najpierw pracuje on jako kierownik sklepu i dopiero stopniowo staje się pełnoprawnym właścicielem — mówi Błażej Patryn, przedstawiciel sieci Piotr i Paweł.

Delikatesy z rodzinnym klimatem

Właściciele podkreślają, że atutem Piotra i Pawła jest rodzinna atmosfera, którą starają się wytworzyć w każdym ze sklepów. Dlatego jako franczyzobiorców chętnie widzą np. małżeństwa, wiedząc z własnego doświadczenia, że biznes rodzinny ma realne szanse powodzenia.
- Market dobrze funkcjonuje, jeżeli na miejscu jest jego właściciel. Bezpośrednie zaangażowanie właściciela to jedyny dobry sposób na powodzenie biznesu w tak specyficznej branży, jak handel artykułami spożywczymi - twierdzi Piotr Woś, współwłaściciel spółki Piotr i Paweł.


POPULARNE NA FORUM

sklepy spożywcze

Pozycjonowanie lokalne to kluczowa strategia dla firm pragnących zwiększyć swoją widoczność wśród lokalnej społeczności. Proces ten skupia się na optymalizacji...

7 wypowiedzi
ostatnia 25.03.2024
Franczyzodawca otwarty na osoby z niepełnosprawnościami

Jestem osobą niepełnosprawną ostatnio umiarkowanym czy jest szansa żebym mogła wejść we franczyznę i jako osoba niepełnosprawna

1 wypowiedzi
ostatnia 24.03.2024
Franczyza Odido w nowym wydaniu: Odido Elevator

Witam, Czy ktoś może zdecydował się na współpracę z zOdido w ramach Odido Elevator i może podzielić się doświadczeniami? Chodzi o twardszą franczyzę / wyposażenie...

1 wypowiedzi
ostatnia 30.09.2023
Nagrodzeni franczyzobiorcy

Należałoby zostawić sobie te nagrodę na spłatę powstających lawinowo długów franczyzobiorców, którzy przez kanibalizacje lokalizacji padają po kilku miesiącach....

1 wypowiedzi
ostatnia 03.02.2023
sklepy spożywcze

Polecam Franczyzę sklepów Cortez szybko rozwijająca się marka.

7 wypowiedzi
ostatnia 29.03.2022
Jubileuszowy sklep

Pani Julito proszę uciekać z sieci póki jeszcze dług nie urósł do niebotycznych rozmiarów

1 wypowiedzi
ostatnia 09.03.2022
Nowe warunki współpracy dla franczyzobiorców

Widzę ,że przestępczość zorganizowana od nowego roku w natarciu na Franchising.pl:)

1 wypowiedzi
ostatnia 27.01.2022
Franczyza, która daje niezależność

No no i tutaj polecę jutrzejszy program Anity Gargas. Redakcjo opamiętajcie się i przestańcie promować reklama i tekstami natywnymi przestępczość zorganizowana....

1 wypowiedzi
ostatnia 26.01.2022