Kochlöffel otwiera Conieco
Puls Biznesu poinformował, że firma Kochlöffel-Polska z Katowic, prowadząca sieć restauracji typu fast food, otworzyła w połowie kwietnia 2001 r. obiekt w Wodzisławiu Śląskim. Jest to już piąta restauracja spółki w Polsce. Jej uruchomienie, podobnie jak poprzednich, pochłonęło ponad 1 mln zł.
- Nasze obiekty usytuowane są w centralnych częściach miasta. Często wiąże się to z adaptacją zabytkowych obiektów, co wymaga sporo nakładów finansowych. Stąd tak wysokie koszty otwarcia jednej restauracji – wyjaśnił Rafael Zawierucha, dyrektor Kochlöffel-Polska w Katowicach. Powierzchnia lokalu wynosi około 250 mkw. Rafael Zawierucha spodziewa się, że obiekt odwiedzać będzie 500-700 osób dziennie.
Spółka prowadzi obecnie negocjacje z gminami w sprawie inwestycji w Gliwicach i Częstochowie. Chce również zainaugurować działalność na Dolnym Śląsku, gdzie zamierza uruchomić restaurację we Wrocławiu, Legnicy, Świdnicy, Jeleniej Górze i Wałbrzychu. Umowy w sprawie rozpoczęcia wszystkich inwestycji firma zamierza podpisać do końca 2001 r. Czas trwania budowy, od zawarcia umowy do otwarcia lokalu, wynosi około 6 miesięcy.
Restauracje maja powierzchnię od 165 do 400 mkw. Jednorazowo może w nich przebywać 50-120 osób. Dziennie każdą z nich odwiedza 0,5-1 tys. osób. Ich obsługą zajmuje się średnio 20 pracowników. Kolorami firmowymi obiektów Conieco są niebieski i żółty. Podstawowym produktem, serwowanym w restauracjacji, jest kurczak z rożna i półprodukty z kurczaka, choć podaje się tam również hamburgery i sałatki.
- Nasza oferta jest zróżnicowana, ponieważ chcemy dotrzeć do przedstawicieli różnych grup wiekowych – tłumaczy Rafael Zawierucha. Restauracje spółki Kochlöffel-Polska działają wyłącznie na terenie południowej Polski. W Chorzowie i Tarnowskich Górach funkcjonują one od 1995 r., natomiast restauracje w Cieszynie i Opolu rozpoczęły działalność w 2000 r. pięcioletnie przerwa spowodowana była okresem pilotażowym oraz monitorowaniem rynku przez firmę. W 2001 spółka planuje osiągnięcie przychodów ze sprzedaży wysokości około 10 mln zł.
Firma Kochlöffel-Polska powstała w 1995 r. Jest ona polskim oddziałem niemieckiej spółki Kochlöffel, do której należy 50 proc. Udziałów (pozostałe 50 proc. jest w rękach także niemieckiej firmy Lohmann). Kochlöffel prowadzi sieć restauracji typu fast food. Niemiecka firma rozpoczęłą działalność na początku lat 60. Jej siedziba mieści się w Lingen. Prowadzi około 100 restauracji na terenie Niemiec.
Więcej: Dominika Malik, Puls Biznesu, 8 maja 2001, s. 12
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Sieć sklepów z alkoholem w minionym roku otworzyła znacznie więcej placówek, niż planowała. Dlaczego?
Paweł Kamiński był pierwszym franczyzobiorcą Cofix. Dziś prowadzi już trzy kawiarnie marki i zdobył tytuł TOP Franczyzobiorcy na zeszłorocznych Targach Franczyza.
– Pamiętam, jak koleżanka namawiała mnie kiedyś na kupno działki i budowę domu. I przekonywała, że wcale nie trzeba mieć pieniędzy, bo można wziąć kredyt. To było olśnienie, uwierzyłam, że to możliwe – mówi Grażyna Wolszczak.
Balijski masaż, ręcznie robiona biżuteria, a może decluttering – Polacy nie oszczędzają na wygodzie. Na jakich produktach i usługach premium można dzisiaj zarobić?
Sfinks podsumowuje pierwszy kwartał, a Żabka namawia do nauki. Przegląd tygodnia 6-12 kwietnia.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie! Cena rocznej subskrybcji to 59 zł – oszczędzasz czas i 61 zł. Nowe wydanie wyślemy co miesiąc pocztą na wskazany adres, a przesyłka nic Cię nie będzie kosztować.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Planujesz zostać franczyzodawcą i chcesz rozwinąć sieć, ale nie wiesz jak? Eksperci od franczyzy podpowiedzą, jak to zrobić.
– Przy rzemieślniczej produkcji nie da się konkurować cenowo z lodami przemysłowymi. Jednak jakość przyciąga, nawet jeśli cena jest wyższa – mówi Dariusz Stykowski, współwłaściciel Autorskich Lodów Piccolo.
Gastronomia, bankowość, usługi? Sprawdzamy, jakie branże i koncepty franczyzowe dobrze radzą sobie na rynku i jaki pomysł na biznes najprawdopodobniej sprawdzi się w 2024 roku.
POPULARNE NA FORUM
Planuję założyć własną działalność - od czego zacząć?
Najlepiej zacząć od kupna gotowej spółki . Zakup gotowej spółki daje pewność, że firma istnieje i ma już zarejestrowany kapitał zakładowy, co może być ważne z...
Oszukani przez franczyzodawcę
Wspolpraca z firma Ship Center jako franczyzobiorca??? ODRADZAM SPRAWDZ ICH UMOWE U SWOJEGO PRAWNIKA, jest ona jednostronna i ukierunkowana na kary umowne ktore sobie sami...
Czy na odzieży można jeszcze zarobic?
Ja kupuję na hurtowni stradimoda.pl od jakiegoś roku nie zawiodłam się doradzą zawsze dobrze dbają o klienta a uwierzcie mi jest dużo hurtowni które chcą tylko...
piszę pracę na temat franchisingu :)
hej, tez poszukuję danych, znalazłaś coś może oprócz ilości placówek i marek franczyzowych?
Sukcesja w Intermarché i Bricomarché
przeciez to złodzieje
piszę pracę na temat franchisingu :)
Szukam szcegółowego raporty na temat franczyzy w latach przed pandemią i po. Rozumiem że osttani raport opublikowany był za rok 2010 ale niestety jego również nię mogę...
Praca magisterska - licencjacka o franchisingu
Witam, Jestem studentką III roku Finansów i Rachunkowości na Uczelni Łazarskiego w Warszawie. Obecnie prowadzę badania w ramach seminarium dyplomowego. Poniższa ankieta...
Hodowla psów: Trudne życie hodowcy
Znam osoby gdzie rocznie zarabiają 300 tys złotych prosze nie łżeć że hodowla się nie opłaca.