Sprzedaż uporządkowana
O ile merchandising zwiększa sprzedaż w sklepie?
Wszystko zależy od stanu wyjściowego. Jeśli w sklepie nie ma w ogóle merchandisingu, panuje bałagan, to rozplanowanie towaru na półkach pozwala podwoić sprzedaż. Jeśli tylko coś poprawiamy, można mówić o kilku procentach wzrostu.
Ile razy w ciągu roku powinno zmieniać się układ na półce?
Są dwie szkoły. Według pierwszej trzeba jak najbardziej konserwatywnie podchodzić do układu sklepu i nie wprowadzać zmian zbyt często - to jest szkoła, której jestem zwolennikiem. Klienta denerwują zmiany. Dlatego lepiej jest zbudować jedną dobrą ekspozycję, a potem tylko delikatnie ją modyfikować. Druga szkoła promuje częste przebudowy układu sklepu, bo to zmusza klienta do wędrówki i spojrzenia na inne regały niż te, w kierunku których zwykle się kieruje.
Jak pan ocenia merchandising w polskich sklepach?
Znam zaledwie kilka sklepów, w których układ półek i merchandising jest
prawidłowo zaplanowany. W wielu natomiast pojawiają się błędy w opisach
produktów. Klient szukający konkretnego artykułu może mieć problem z jego odnalezieniem.
Czy przy tworzeniu układu sklepu potrzebna jest pomoc specjalistów?
Dobry kierownik stoiska powinien sobie poradzić z ekspozycją produktów i zwykle wie, które artykuły powinny leżeć na dolnej, a które na górnej półce. Warto czasem zatrudnić specjalistę, żeby skorygował ewentualne błędy. Osoba zzewnątrz zobaczy detale, których osoba pracująca w sklepie może już nie zauważać.
rozmawiała (aw)
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
– Choć rynek w branży spożywczej jest bardzo konkurencyjny, nadal można na nim otwierać rentowne sklepy – mówi Monika Kosz-Koszewska, rzecznik prasowy Grupy Chorten.
– Sukces naszych lokali potwierdza słuszność idei otwierania wine barów, w opozycji do dużych restauracji z kartami win – mówi Piotr Stryszowski z Subtilité Wine&Bar.
– Nasz koncept franczyzowy to biznes z niską kwotą wejścia – mówi Michał Kłusek, franczyzodawca AM AM Kebab.
– W minionym roku nie otworzył się żaden oddział Socatots, ani BSS. Jednak w tym roku spokojnie wznawiamy ofertę – mówi Dorota Uciechowska, prezes Polskiej Konfederacji FDS
– Bacznie obserwujemy rynek, aby jak najlepiej dostosować naszą ofertę do aktualnej sytuacji – mówi Marta Parafińska, menedżer ds. franczyzy Komfort.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Od 300 do nawet 1,5 tys. sztuk – tyle pączków dziennie sprzedaje się w punktach Dobrej Pączkarni. Czy w takim razie pączki to opłacalny biznes?
Franczyzodawca Sayuri Sushi zapewnia, że restauracje pod tym szyldem są rentowne od pierwszego miesiąca działalności.
McDonald’s w Polsce to 550 restauracji, które w ponad 90 proc. są prowadzone przez lokalnych przedsiębiorców.
Już w serialu „Czterdziestolatek” Janusz Gajos żartował, że w Złotym Linie trzeba uważać na Rolexy, bo można zatracić się w zabawie. Tajniki tego sukcesu zdradza właściciel Złotego Lina, Jakub Olszewski.
POPULARNE NA FORUM
Planuję założyć własną działalność - od czego zacząć?
Najlepiej zacząć od kupna gotowej spółki . Zakup gotowej spółki daje pewność, że firma istnieje i ma już zarejestrowany kapitał zakładowy, co może być ważne z...
Oszukani przez franczyzodawcę
Wspolpraca z firma Ship Center jako franczyzobiorca??? ODRADZAM SPRAWDZ ICH UMOWE U SWOJEGO PRAWNIKA, jest ona jednostronna i ukierunkowana na kary umowne ktore sobie sami...
Czy na odzieży można jeszcze zarobic?
Ja kupuję na hurtowni stradimoda.pl od jakiegoś roku nie zawiodłam się doradzą zawsze dobrze dbają o klienta a uwierzcie mi jest dużo hurtowni które chcą tylko...
piszę pracę na temat franchisingu :)
hej, tez poszukuję danych, znalazłaś coś może oprócz ilości placówek i marek franczyzowych?
Sukcesja w Intermarché i Bricomarché
przeciez to złodzieje
piszę pracę na temat franchisingu :)
Szukam szcegółowego raporty na temat franczyzy w latach przed pandemią i po. Rozumiem że osttani raport opublikowany był za rok 2010 ale niestety jego również nię mogę...
Praca magisterska - licencjacka o franchisingu
Witam, Jestem studentką III roku Finansów i Rachunkowości na Uczelni Łazarskiego w Warszawie. Obecnie prowadzę badania w ramach seminarium dyplomowego. Poniższa ankieta...
Hodowla psów: Trudne życie hodowcy
Znam osoby gdzie rocznie zarabiają 300 tys złotych prosze nie łżeć że hodowla się nie opłaca.