23.10.2006

Sobkowiak w końcu we franczyzie

Zakłady Mięsne Sobkowiak uruchomiły pierwsze dwa sklepy w systemie franczyzowym.

Poszukiwanie pierwszych franczyzobiorców trwało kilka miesięcy i w końcu zakończyło się sukcesem. Kilka tygodni temu zostały otwarte franczyzowe sklep Sobkowiaka w Zielonej Górze oraz w Gorzowie Wielkopolskim.

Osoba, która chciałaby przystąpić do sieci Zakłady Mięsne „Sobkowiak”, musi dysponować 25 tys. zł. Za tę kwotę uzyska prawo do prowadzenia sklepu. Franczyzobiorca będzie jednak bardziej kierownikiem sklepu niż jego właścicielem, ponieważ żaden z elementów wyposażenia sklepu nie należy do niego. Nie jest również najemcą lokalu i nie płaci czynszu. Ponosi natomiast koszty opłat za media oraz płaci pensję pracownikom. Wypracowaną marżą dzieli się z dawcą licencji.
- Sklepy przynoszę od 3 do 15 tys. zł brutto zysku miesięcznie – twierdzi Piotr Zych. - Sklep w centrum dużego miasta, w którym pracuje miła obsługa i zawsze jest świeży towar, powinien przynieść około kilkunastu tysięcy zysku miesięcznie - dodaje.

W październiku b.r. Zakłady Mięsne Sobkowiak przejęły 25 sklepów od Zakładów Mięsnych Bartek z Sierakowa. Obecnie sieć Zakładów Mięsnych Sobkowiak liczy 165 sklepów. (asmoli)