Kroi się tłusty zysk

W tym numerze restauratorzy opowiadają czytelnikom o doświadczeniach w prowadzeniu pubu, baru, kawiarni i restauracji na licencji. Architekt krok po kroku doradza, jak przebrnąć przez formalności związane z otwarciem lokalu gastronomicznego. Poza szczegółami z planu „Podróży kulinarnych Roberta Makłowicza” Miss Polonia - Ewa Wachowicz odkrywa sekrety firmy producenckiej, której jest właścicielką. W nowym dziale Wzrośnie/Spadnie, specjaliści z rynków finansowych zastanawiają się, w co zainwestowaliby własne 300 tys. zł w 2007 roku.
 

W styczniowym numerze 1/2007 (23)

Temat numeru

Gastronomia: Kroi się tłusty zysk
Własna restauracja jest marzeniem wielu przyszłych przedsiębiorców. I wszystko wskazuje na to, że nadchodzi najlepszy czas, aby marzenie to zrealizować.

W przeglądzie licencji na biznes gastronomiczny opisujemy sieć: Cafe Nescafe, Conieco, Gofry Augustyna, Green Way, John Bull Pub, McDonald’s, Podniebny Barek, Telepizza.

Daleka droga do własnego baru
Samoobsługowy czy z kelnerami, z alkoholem czy bez? Takie pytania stawia sobie każdy, kto chce zostać właścicielem punktu gastronomicznego. Zanim jednak na nie odpowie, musi znaleźć odpowiedni lokal i uzyskać wszystkie pozwolenia. A nie jest to proste.

Raport specjalny

Hossa z cegły i betonu
Rośnie liczba osób, które traktują inwestycję w nieruchomości jako sposób na biznes. Póki ceny rosną, zarabianie wydaje się łatwe. Na razie cena metra mieszkania przekroczyła cenę metra domu. To sytuacja nieznana w Europie poza Polską.

Metr kwadratowy, zysk do sześcianu
Coraz więcej przedsiębiorców, ale i zwykłych ciułaczy, lokuje nadwyżki finansowe kupując domy i mieszkania. Specjaliści z rynku nieruchomości radzą, jak zwiększyć swoje szanse na zyski.

Moim zdaniem

Ceny jak mury pną się do góry...
- Coraz mniej osób kupuje mieszkanie, by w nim zamieszkać. A fakt, że cena metra kwadratowego w większych miastach wzrasta w zależności od dzielnicy, a nie od wartości i jakości budynku tylko potwierdza tezę o spekulacyjnym charakterze wzrostów – pisze w felietonie Dominika Rostocka, architekt w biurze projektowym Creative Copp.

Nie taki fiskus straszny
- W życiu nie można uniknąć dwóch rzeczy – płacenia podatków i śmierci – mówi amerykańskie przysłowie. Podobno polska skarbówka prześladuje przedsiębiorców. Ale czy aby na pewno? – pisze w felietonie Michał Wiśniewski, dyrektor ds. franczyzy w PROFIT system.

Fakty trendy

Luksus boi się wojny
Polskim rynkiem jubilerskim rządzą trzy firmy. Znają go i wiedzą, że boom na luksus dopiero nastąpi.

Sphinx ma płeć
Sieć gastronomiczna Sphinx szuka kandydatów na franczyzobiorców i kelnerów. Na franczyzobiorców – najchętniej małżeństwa lub narzeczonych, a na kelnerów – tylko mężczyzn.

Gino Rossi ze Słupska
15 lat temu signior Gino Rossi uczył polskich pracowników jak szyć buty. Teraz firma jego imienia buduje grupę modową.

Najlepsi działają jawnie
Nowy zarząd Polskiej Organizacji Franczyzodawców wprowadzi certyfikat wiarygodności sieci franczyzowych.

Ponadto informacje o firmach: Dominet Bank, Fortis Bank, CCC, Żółty Cesarz, Chocoffee, Organique, Prado, Galeria Prezentów, Matsres, Sela, Boogie Nights, High and Mighty, PAF, Bricomarche, AB.

Prawda fałsz

Kultura rodzi się na drabinie
Ferdynand Bocian szuka porad, jak zadbać o kulturę firmy. Przedstawia lekcję, którą otrzymał.

Własny Biznes

Miss zarabia w kuchni
Dla niej Robert Makłowicz zrobi na wizji zwykłą surówkę z kiszonej kapusty i opowie o tym z finezją godną Chateaubriand – rozmowa z Ewą Wachowicz, właścicielką firmy PROMISS i producentką telewizyjną.

Moja firma

Zysk zarezerwowany
Biznes hotelarski to niezły pomysł na zarobienie pieniędzy. Na największe zyski można liczyć latem i zimą. Poza sezonem dochód jest wprawdzie mniejszy, ale jak podkreślają właściciele hoteli, pensjonatów i zajazdów, dobre zarządzanie zawsze gwarantuje sukces.

Mniej niż zero daje zysk
Łagodna zima psuje humor właścicielom firm odśnieżających i serwisów ogumienia. W oczekiwaniu na temperaturę poniżej zera zamiast zysków – liczą straty.

Czy nocne szaleństwo popłaca?
Trudno określić liczbę istniejących klubów, a ciągle powstają nowe. Duże koszty przedsięwzięcia nie odstraszają chętnych do prowadzenia biznesu „w rytmie disco”. Otwieramy dyskotekę w małym mieście.

Pieniądze z bekhendu
Stałymi bywalcami kortów tenisowych w naszym kraju są przede wszystkim przedstawiciele zawodów elitarnych. Pozostali Polacy, którzy pragną awansować do wyższej sfery społecznej, również sięgają po rakietę i uczą się grać w tenisa. Wygląda na to, że właściciele kortów tenisowych mają szansę osiągać coraz większe zyski.

Biznes w pionie i poziomie
Popyt na powierzchnie magazynowe rośnie, ale nadal 8 proc. istniejących magazynów stoi pustych.

Prywatne uniwersytety, wyższa szkoła jazdy
Prywatną szkołę wyższą może założyć praktycznie każdy. Ale nie każdy zrobi z niej konkurencję dla państwowych uczelni, które wciąż cieszą się wyższym uznaniem wśród pracodawców. Być może za parę lat doczekamy się uczelni franczyzowych.

Dobre rady

Centrum handlowe – raj czy piekło
Istnieją skuteczne sposoby, aby bezpiecznie wynająć powierzchnię w centrum handlowym.

Gdzie znaleźć pieniądze
Jeśli potrzebujesz pieniędzy na rozpoczęcie działalności gospodarczej, możesz skorzystać z różnych źródeł finansowania. Najlepiej jeśli pozyskane środki będą bezzwrotne i aby w najtrudniejszym dla nowej firmy czasie – czyli na początku działalności – raty i odsetki nie obciążały budżetu.

Jak cię widzą, tak cię kupują
Dlaczego ludzie bez problemów rozpoznają daną markę? I na dodatek mają do niej zaufanie? Ogromny wpływ na ludzi ma logo – atrakcyjność jego kształtu, dobrane kolory i grafika.

Moje terytorium, mój zysk
Wyznaczenie obszaru wyłączności terytorialnej, na której ma działać franczyzobiorca jest standardową klauzulą w umowach franczyzowych. Ale nie każda jest zgodna z prawem.

Wzrośnie spadnie

Na czym zarobimy w 2007 roku?
Specjaliści z rynku finansowego opisują, w co zainwestowaliby własne 300 tysięcy złotych w nadchodzącym roku.

Leszcze płyną na rzeź, czy byki idą na gody?
O giełdzie papierów wartościowych znów można fachowo pogadać w autobusie albo u teściowej na imieninach.

Miesięcznik Własny Biznes FRANCHISING możesz zamówić przez internet w księgarni (pojedyncze egzemplarze, prenumerata, numery archiwalne). Magazyn jest dostępny także w sprzedaży detalicznej w sieci salonów prasowych EMPiK, Inmedio / Relay, Kolporter, Ruch oraz FranPress.


Zasady i warunki zakupów

Prenumerata roczna - 12 numerów w promocyjnej cenie

Prenumerata obejmuje 12 kolejnych numerów miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" i jest sprzedawana w promocyjnej cenie 59 zł. Zamawiający wybiera wydanie, od którego rozpocznie się okres prenumeraty. W pierwszej przesyłce wysyłamy miesięczniki, które ukazały się dotychczas. Kolejne numery będą nadawane w pierwszym dniu sprzedaży bezpośrednio z drukarni.

Koszt dostawy

Dostawa na terenie Polski jest bezpłatna, dotyczy to wszystkich produktów dostępnych na Franchising.pl. Koszt dostawy poza Polskę:

  • Europa (w tym Rosja, Turcja i Izrael) - 25 zł (w przypadku prenumeraty 300 zł);
  • Ameryka Północna i Afryka - 30 zł (w przypadku prenumeraty 360 zł);
  • Ameryka Południowa i Azja - 36 zł (w przypadku prenumeraty 432 zł);
  • Australia i Oceania - 50 zł (w przypadku prenumeraty 600 zł).

Warunki dostawy

Zamówienia wysyłamy w ciągu 2 dni roboczych po potwierdzeniu otrzymania zapłaty lub potwierdzeniu zamówienia pobraniowego. Zamówienia wysyłamy za pośrednictwem Poczty Polskiej. Czas dostawy zamówienia na terenie Polski to zazwyczaj od 1 do 5 dni roboczych. Czas dostawy kurierem Inpost to zazwyczaj 1-2 dni robocze. Przesyłki zagraniczne nadajemy wyłącznie Pocztą Polską. Czas dostawy zamówienia za granicę to zazwyczaj od 7 do 14 dni roboczych. 

Formy płatności

Lista dostępnych form płatności:

  • BLIK
  • Google Pay, Apple Pay, Masterpass,
  • karta: Visa, Mastercard, Maestro: (debetowa lub kredytowa),
  • bankowość internetowa: Alior Bank, Bank Nowy, BNP Paribas, BOŚ, Banki Spółdzielcze, CitiHandlowy, Crédit Agricole, Getin, ING, iPKO, Inteligo, mBank, Millennium, Nest Bank, Pekao, Plus Bank, Santander,
  • tradycyjny przelew bankowy: (potwierdzenie wpłaty otrzymujemy wraz z wyciągiem bankowym za dzień poprzedni),
  • pobranie: zapłata kurierowi Inpost przy odbiorze za dopłatą 9,50 zł.

Płatności BLIK i przez system bankowości internetowej realizowane są przez PayU S.A.

Proforma

Jeżeli potrzebują Państwo proformy do dokonania płatności przelewem prosimy o zamieszczenie informacji w uwagach podczas składania zamówienia. Proformę prześlemy na wskazany adres mailowy.

Zwroty i reklamacje

Prasa nie podlega zwrotom, w przypadku pozostałych artykułów nabywca może je zwrócić 14 dni od otrzymania przesyłki. Prosimy o odesłanie zwracanych artykułów na adres firmy podany poniżej. Pytania i reklamacje prosimy kierować na adres zakupy@franchising.pl lub telefonicznie na numer +48 22 560 80 22.

Dane firmy

PROFIT system Sp. z o.o.
ul. Brązownicza 16
01-929 Warszawa
NIP 5222550821, REGON 016299073, KRS:183748