Z Burger Kingiem i Starbucksem po prymat
AmRest, który jest operatorem marek KFC, Burger King, Pizza Hut oraz Starbucks, Freshpoint i Rodeo Drive w ciągu najbliższych kilku lat chce potroić przychody ze sprzedaży. Firma zamierza także otwierać w Europie Środkowej 100 restauracji rocznie przez najbliższe 3 lata.
W pierwszym kwartale bieżącego roku firma zanotowała wzrost sprzedaży na poziomie 33 proc. a przychody wyniosły 177 596 tys. zł. Według prezesa firmy Henry'ego McGoverna rynek w tej części kontynentu jest docelowo w stanie wchłonąć około 5 tys. barów sieci i do takiej liczby firma będzie dążyć.
Jak na razie AmRest uruchomił w połowie maja pierwszą restaurację Burger Kinga w warszawskich Złotych Tarasach. Niedługo powstanie kolejna, która oferować będzie posiłki także dla kierowców. Prezes McGovern w rozmowie z portalem Franchising.pl był pełen optymizmu co do rozwoju BK w Polsce.
- W ciągu kilku lat chcemy mieć tyle samo restauracji co nasi najbliżsi rynkowi konkurenci (chodzi o McDonald'sa), czyli mieć ponad 200 barów – mówi prezes. - Jednak nie obawiamy się ich, bo nasze jedzenie jest lepsze.
Prezes AmRest potwierdził także informacje o powstaniu w tym roku pierwszej w Polsce kawiarni Starbucks. Nie chciał jednak zdradzić gdzie i kiedy dojdzie do otwarcia.
Firma zamierza nadal rozwijać i umacniać pozostałe swoje marki: KFC, Pizza Hut oraz dwie nowe Freshpoint i Rodeo Drive poprzez otwieranie nowych barów zarówno w Polsce jak i w Rosji oraz Bułgarii, na Węgrzech i w Czechach.
(bog)ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
– Przy rzemieślniczej produkcji nie da się konkurować cenowo z lodami przemysłowymi. Jednak jakość przyciąga, nawet jeśli cena jest wyższa – mówi Dariusz Stykowski, współwłaściciel Autorskich Lodów Piccolo.
Tommy Żelazny, franczyzobiorca Stopiątki pokazuje, że czasem aby odnaleźć swoje miejsce, trzeba wrócić do korzeni.
Od 300 do nawet 1,5 tys. sztuk – tyle pączków dziennie sprzedaje się w punktach Dobrej Pączkarni. Czy w takim razie pączki to opłacalny biznes?
Felix Chicken nastawia się na mocną ekspansję. Franczyzobiorcom proponuje kilka formatów lokali.
Paweł Kamiński był pierwszym franczyzobiorcą Cofix. Dziś prowadzi już trzy kawiarnie marki i zdobył tytuł TOP Franczyzobiorcy na zeszłorocznych Targach Franczyza.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
McDonald’s w Polsce to 550 restauracji, które w ponad 90 proc. są prowadzone przez lokalnych przedsiębiorców.
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie!
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Z wykształcenia nawigator statku, z zawodu pilot samolotu. Konrad Hanc godzi pracę na etacie z prowadzeniem własnego biznesu. Od roku jest franczyzobiorcą sieci Fresh Bike.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali