Fundusz ma pizzę
Na początku Dominium oferowało tylko pizzę, koncentrując się głównie na dowozach. Z czasem liczba lokali rosła i w 2001 roku Dominium przekształciło się z sieci pizzerii w sieć restauracji casual dining. Spółka wprowadziła również rozwój na licencji, ale wkrótce potem zrezygnowała ze współpracy z franczyzobiorcami. Postawiła na rozwój placówek własnych.
- Rozpoczęliśmy również ekspansję zagraniczną i planujemy giełdowy debiut – mówi Tomasz Plebaniak, założyciel i prezes zarządu Dominium.
Strategia firmy na najbliższe lata przewiduje dalsze wykorzystanie pozytywnych trendów na rynku restauracji casual dining. Według szacunków, ten segment ma do 2011 roku wzrosnąć o ponad 20 proc.
– Wzrost zamożności społeczeństwa, zmiana nawyków żywieniowych Polaków, którzy coraz chętniej odwiedzają restauracje oraz ciągle jedne z najniższych wydatków na gastronomię w Europie, są dla nas ogromną szansą. Dlatego też dostosowujemy nasze menu do zmieniających się gustów klientów i stale wzbogacamy je o nowe pozycje – uważa prezes Plebaniak.
W tym roku Dominium zamierza otworzyć co najmniej 10 nowych lokali. Chce również przyspieszyć ekspansję zagraniczną.
– Rozwijamy się na rynku rumuńskim, gdzie działa już pierwsza restauracja. Wkrótce otworzymy kolejną. Chcemy także wejść z naszą ofertą do kolejnych krajów jak Ukraina, Litwa czy Irlandia – dodaje Plebaniak.
Środki na rozwój sieci restauracji Dominium w najbliższych miesiącach zapewni spółce inwestor finansowy – BBI Capital NFI. Jest notowaną na warszawskiej giełdzie spółką inwestycyjną działającą w obszarze venture capital i private equity. Partner finansowy objął 12,5 proc. akcji Dominium za 5 mln zł, zobowiązał się także do udzielenia spółce pożyczki w wysokości 6 mln zł.
– Pozwoli nam to na dofinansowanie rozwoju w najbliższych kilkunastu miesiącach – tłumaczy prezes Plebaniak. Dodaje, że zwiększanie liczby restauracji w kolejnych latach będzie możliwe dzięki wpływom z publicznej emisji akcji. – Giełdowy debiut planujemy na przyszły rok. Bardziej konkretny termin uzależniony będzie między innymi od koniunktury na parkiecie – mówi prezes Dominium.
W tym roku spółka planuje osiągnąć 6 mln zł zysku netto przy przychodach ze sprzedaży na poziomie 70–80 mln zł.
(aw)
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
– Przy rzemieślniczej produkcji nie da się konkurować cenowo z lodami przemysłowymi. Jednak jakość przyciąga, nawet jeśli cena jest wyższa – mówi Dariusz Stykowski, współwłaściciel Autorskich Lodów Piccolo.
Tommy Żelazny, franczyzobiorca Stopiątki pokazuje, że czasem aby odnaleźć swoje miejsce, trzeba wrócić do korzeni.
Od 300 do nawet 1,5 tys. sztuk – tyle pączków dziennie sprzedaje się w punktach Dobrej Pączkarni. Czy w takim razie pączki to opłacalny biznes?
Felix Chicken nastawia się na mocną ekspansję. Franczyzobiorcom proponuje kilka formatów lokali.
Paweł Kamiński był pierwszym franczyzobiorcą Cofix. Dziś prowadzi już trzy kawiarnie marki i zdobył tytuł TOP Franczyzobiorcy na zeszłorocznych Targach Franczyza.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie!
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Planujesz zostać franczyzodawcą i chcesz rozwinąć sieć, ale nie wiesz jak? Eksperci od franczyzy podpowiedzą, jak to zrobić.
Kultowy Laska z „Chłopaki nie płaczą”, czyli Tomasz Bajer zjechał pół świata w poszukiwaniu pomysłu na siebie. Wybrał Polskę i własną firmę SzkoleniePDR.pl – gdzie dziś wraz ze wspólnikiem naprawia i szkoli innych, jak usuwać wgniecenia z karoserii samochodów.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali