Staf Beems, prezes zarządu Fornetti
Poniedziałek
01.09.2008
- mówi Staf Beems, prezes zarządu Fornetti.
 

Czy można wyróżnić miesiące bądź miejsca w których Państwa produkty sprzedają się lepiej?
Ciastka Fornetti kochają miesiące chłodne, w tym w szczególności jesień. Jednak w pozostałych miesiącach również sprzedają się dobrze. Jeśli chodzi o lokalizacje, w których odnotowujemy najlepszą sprzedaż, to są to przede wszystkim centra handlowe oraz miejscowości turystyczne.

Kto może zostać franczyzobiorcą Fornetti?
Cenimy franczyzobiorców z doświadczeniem w prowadzeniu własnego biznesu, szczególnie w branżach spożywczej i gastronomicznej, jednak nie są to warunki konieczne. Przyszły partner sieci powinien posiadać kapitał na inwestycję początkową i pokrycie kosztów w pierwszych miesiącach działalności - w sumie ok. 20-25 tys. zł.

Jakie wymagania lokalowe firma stawia franczyzobiorcom?
Posiadanie praw do dysponowania lokalem o powierzchni do 30 m2 to dodatkowy atut potencjalnego franczyzobiorcy. Dobrze, aby do lokalu można było wstawić stoliki i aby znajdował się w mieście zamieszkałym przez ponad 40 tys. mieszkańców lub w miejscowości turystycznej. Dobre lokalizacje to centra handlowe, pasaże, ale także dworce kolejowe, okolice szkół i urzędów.

Ile mają Państwo własnych punktów, a ile franczyzowych?
Obecnie działa blisko 300 minipiekarni Fornetti, z czego ponad 240 to punkty franczyzowe.

rozmawiała (smoli)