Yogen Früz ponawia atak
Yogen Früz zajmuje się sprzedażą lodów owocowych na bazie jogurtu. Firma obecna jest w 22 krajach i współpracuje z 1100 punktami handlowymi – w Polsce znajduje się ich 13.
-Dotychczasowa forma sprzedaży jak i wizerunek firmy znacząco odbiegał od wymogów stawianych przez rynek dla tego typu produktów. Stąd efekty były dla nas niezadowalające. Nie podejmowaliśmy jednak na rynku polskim żadnych aktywnych działań, ponieważ oczekiwaliśmy na nowości przygotowane przez specjalistów od zdrowych deserów w centrali w Kanadzie – mówi Marek Szołdrowski z Yogen Früz.
Yogen Früz zmienił wystrój lokali, logo, wprowadził do sprzedaży nowe produkty – ma to służyć odbudowie marki.
-Zmiany, które firma wprowadziła, w krótkim czasie przyniosły znakomite efekty sprzedażowe na świecie. Daje to i nam pewność, że rynek polski takich produktów właśnie oczekiwał. Najlepszym przykładem jest bardzo szybko rosnąca liczba potencjalnych franczyzobiorców zainteresowanych otwarciem stanowiska Yogen Früz w centrach handlowych w Polsce – dodaje Marek Szołdrowski.
Yogen Früz przygotował dla potencjalnych franczyzobiorców trzy typy licencji do wyboru: licencję pełną (koszt 12 tys. zł) na prowadzenie punktu pod szyldem Yogen Früz i sprzedaż produktów wyłącznie z oferty firmy, licencję mini (10 tys. zł) na sprzedaż produktów Yogen Früz w punktach działających pod innym szyldem, w którym produkty Yogen Früz stanowią uzupełnienie menu oraz licencję na punkt mobilny (6 tys. zł), czyli w pełni wyposażony ruchomy punkt sprzedaży produktów Yogen Früz. Licencja pełna i mini udzielane są na 10 lat, natomiast licencja na punkt mobilny na 5 lat.
W ramach licencji, franczyzobiorca może uruchomić punkt sprzedaży w postaci kawiarni, wyspy w centrum handlowym, punktu gastronomicznego sezonowego lub całorocznego bądź punktu mobilnego bez ograniczenia jego powierzchni i lokalizacji.
W przypadku budowy kawiarni sugerowana powierzchnia całości sklepu powinna wynosić ok. 70 m2, z czego 20 m2 przeznaczone będzie na produkcję i zaplecze. Natomiast wyspa lub punkt w ciągu zabudowy w centrum handlowym powinna mieć powierzchnię min. 15 m2 (najlepiej 20 m2) z dodatkową powierzchnią na stoliki i krzesła (może być powierzchnia współdzielona z innymi punktami gastronomicznymi). Z kolei punkt mobilny, dostarczony przez Yogen Früz, o wymiarach podstawy 3mx1m powinien być usytuowany w miejscu zacienionym o powierzchni min. 5 m2. W punkcie mobilnym można serwować desery jogen tradycyjne oraz koktajle.
Koszt wykonania punktu typu wyspa waha się, w zależności od powierzchni zabudowy od 100 do 150 tys. zł. Powyższe kwoty uwzględniają wykonanie zabudowy stoiska (mebli i rusztowań), instalacji wodno-kanalizacyjnych oraz elektrycznej i oświetleniowej, elementów trwałych reklamy wizualnej (kasetony podświetlane itp.).
Wykonanie zabudowy kawiarni zależy od rodzaju i ilości prac budowlanych niezbędnych do przystosowania lokalu do funkcji gastronomicznej. Przykładowo, adaptacja pomieszczenia o powierzchni 70 m2 w nowym centrum handlowym, z uwzględnieniem takich prac budowlanych jak: budowa zaplecza produkcyjnego i sanitarnego, wykonanie podłóg i posadzek oraz sufitów i ścian, wykonanie mebli, instalacji wodno-kanalizacyjnej i elektrycznej, wykonanie oświetlenia i elementów stałych reklamy wizualnej to koszt 250 tys. zł.
Punkt mobilny Yogen Früz dostarczony jest jako kompletne rozwiązanie, z maszyną firmową oraz blenderem, witrynką mroźniczą oraz autonomiczną instalacją wodną. Koszt takiego punktu, wraz z licencją Yogen Früz na punkt mobilny, wynosi 70-80 tys. zł.
(smoli)
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
– Przy rzemieślniczej produkcji nie da się konkurować cenowo z lodami przemysłowymi. Jednak jakość przyciąga, nawet jeśli cena jest wyższa – mówi Dariusz Stykowski, współwłaściciel Autorskich Lodów Piccolo.
Tommy Żelazny, franczyzobiorca Stopiątki pokazuje, że czasem aby odnaleźć swoje miejsce, trzeba wrócić do korzeni.
Od 300 do nawet 1,5 tys. sztuk – tyle pączków dziennie sprzedaje się w punktach Dobrej Pączkarni. Czy w takim razie pączki to opłacalny biznes?
McDonald’s w Polsce to 550 restauracji, które w ponad 90 proc. są prowadzone przez lokalnych przedsiębiorców.
Felix Chicken nastawia się na mocną ekspansję. Franczyzobiorcom proponuje kilka formatów lokali.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Balijski masaż, ręcznie robiona biżuteria, a może decluttering – Polacy nie oszczędzają na wygodzie. Na jakich produktach i usługach premium można dzisiaj zarobić?
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie! Cena rocznej subskrybcji to 59 zł – oszczędzasz czas i 61 zł. Nowe wydanie wyślemy co miesiąc pocztą na wskazany adres, a przesyłka nic Cię nie będzie kosztować.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Planujesz zostać franczyzodawcą i chcesz rozwinąć sieć, ale nie wiesz jak? Eksperci od franczyzy podpowiedzą, jak to zrobić.
Gastronomia, bankowość, usługi? Sprawdzamy, jakie branże i koncepty franczyzowe dobrze radzą sobie na rynku i jaki pomysł na biznes najprawdopodobniej sprawdzi się w 2024 roku.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali