Chińska kuchnia we franczyzie

Wnętrze restauracji sieci Wook fot. Wook
Środa
19.11.2008
Sfinks Polska, właściciel sieci Wook, planuje powiększenie liczby restauracji w kraju oraz rozwój tej sieci za granicą.
 

Wook to restauracje oferujące dania kuchni chińskiej. W kraju działają obecnie 4 punkty: dwa w Łodzi oraz po jednym w Warszawie i Wrocławiu. W tym roku powstać ma jeszcze jedna restauracja – w Gdańsku. Szybka rozbudowa sieci planowana jest na 2009 r. Uruchomionych zostanie 10 nowych restauracji. Wook zadebiutuje także poza granicami Polski, być może pierwszym krajem gdzie się pojawi będą Czechy.

- Polską sieć zamierzamy rozwijać poprzez franczyzę – informuje Bartosz Ziółek, business development manager. - Mamy bowiem świetnie funkcjonujący sprawdzony i system franczyzowy, na zasadach którego działa sieć Sphinx. To będzie podstawa modelu, który obecnie jest dopracowywany i który wykorzystamy do rozwoju sieci Wook.

Ziółek dodaje, że szybszy rozwój sieci spowodowany jest kłopotami z pozyskiwaniem atrakcyjnych lokalizacji pod restauracje. Dodatkową trudnością jest sprowadzenie kucharzy, bowiem ci pracujący w Wook-ach, to rodowici Chińczycy.

Obecnie w restauracjach wprowadzany jest system elektronicznego składania zamówień oraz tzw. „mobilny” kelner pozwalający m.in. na przywoływanie kelnera, wezwanie kierownika restauracji czy poproszenie o rachunek. Oba udogodnienia będą już wkrótce dostępne także dla klientów sieci Sphinx.

(bog)


Michał Bogurat
dziennikarz