Dominium zapowiada ekspansję
Znaczna ich część, bo aż osiem, będzie znajdowała się za granicą: w Rumunii, Irlandii, Ukrainie i na Litwie. Spółka kontynuuje podbój rynków zagranicznych - celem są przede wszystkim Europa Środkowo-Wschodnia i Wyspy Brytyjskie. Na pierwsze dwa kwartały przyszłego roku Dominium zaplanowało otwarcie kolejnych restauracji w Bukareszcie oraz Dublinie. Około sześciu kolejnych powstanie w trzecim i czwartym kwartale, m.in. w Wilnie i we Lwowie.
- Od 2003 roku prawie dwukrotnie zwiększyliśmy liczbę naszych restauracji w kraju. Osiągnęliśmy czterdziestoprocentowy wzrost, dzięki czemu mogliśmy pomyśleć o nowych lokalach nie tylko w Polsce, ale także poza jej granicami - mówi Tomasz Plebaniak, prezes Dominium.
Na 2009 rok Dominium zaplanowało również otwarcie kilkunastu nowych lokali w Polsce. W pierwszym kwartale m.in. w Słupsku, Białymstoku oraz dalszą ekspansję w aglomeracji warszawskiej, a pomiędzy drugim i czwartym kwartałem m.in. w Kłodzku, Bielsku Białej, Zamościu, Tarnowie, Kaliszu.
- Poza placówkami w największych miastach, przybędzie nam jeszcze sześć, siedem lokali w mniejszych miejscowościach - mówi Tomasz Plebaniak.
Obecnie Dominium posiada ponad 60 restauracji na terenie całego kraju. Najwięcej w województwie mazowieckim, małopolskim i na Śląsku, stąd w planach pojawiły się zupełnie nowe kierunki. Wraz z rozwojem sieci lokali, Dominium poszerza także swoją ofertę produktową, wprowadzając do menu nowe pozycje z kuchni włoskiej, np. dania z łososia norweskiego.
(agaka)
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Od 300 do nawet 1,5 tys. sztuk – tyle pączków dziennie sprzedaje się w punktach Dobrej Pączkarni. Czy w takim razie pączki to opłacalny biznes?
Franczyzodawca Sayuri Sushi zapewnia, że restauracje pod tym szyldem są rentowne od pierwszego miesiąca działalności.
W ubiegłorocznym sezonie Lodolandia pobiła rekordy sprzedaży. Wśród franczyzobiorców marki jest dużo kobiet, które bardzo dobrze radzą sobie w biznesie.
– Sukces naszych lokali potwierdza słuszność idei otwierania wine barów, w opozycji do dużych restauracji z kartami win – mówi Piotr Stryszowski z Subtilité Wine&Bar.
Szwedzka marka Taco Bar chce wejść na polski rynek. Jakie warunki współpracy proponuje?
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Już w serialu „Czterdziestolatek” Janusz Gajos żartował, że w Złotym Linie trzeba uważać na Rolexy, bo można zatracić się w zabawie. Tajniki tego sukcesu zdradza właściciel Złotego Lina, Jakub Olszewski.
Franczyza pojawiła się na polskim rynku wraz z upadkiem komunizmu, a dziś jest fundamentem rozwoju małej i średniej przedsiębiorczości. W 2023 roku chętni do założenia firmy mają do wyboru 1350 konceptów franczyzowych.
Targi Franczyza w Pałacu Kultury i Nauki to 3 dni spotkań biznesowych, 150 konceptów franczyzowych i kilka tysięcy przedsiębiorców zainteresowanych otwarciem własnej firmy pod znaną marką.
Aby zarobić, trzeba sprzedać rzecz należącą do klienta, którą czasowo przechowujemy, bo nie jest naszą własnością. Lombardy świetnie prosperują, a pożyczki pod zastaw są wysoko oprocentowane.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali