Sklepy wielkoformatowe obsługują jedną trzecią rynku spożywczego, na hipermarkety przypada 13,2 proc. spożywczej sprzedaży detalicznej, na sklepy dyskontowe 8 proc., a na supermarkety 12,1 proc.
Poniedziałek
09.03.2009
Kryzys gospodarczy sprawi, że regionalne sieci sklepów spożywczych oraz właściciele pojedynczych sklepów będą dążyć do połączenia się z większą siecią.
 

- Obecna sytuacja gospodarcza sprawi, że konsolidacją mogą być zainteresowane przede wszystkim regionalne sieci sklepów spożywczych. Będą czuły się zagrożone, dlatego będą dążyć do połączenia się z większą siecią. Te firmy, który będą dysponować własnym kapitałem, staną przed szansą nabycia sieci po okazyjnych cenach – mówi Andrzej Faliński, dyrektor generalny Polskiej Organizacji Handlu i Dystrybucji.

Właściciele pojedynczych sklepów spożywczych również będą chętnie przyłączali się do sieci, w pojedynkę coraz trudniej będzie im stworzyć konkurencyjną ofertę.
- Przynależność do sieci ze znaną marką to najlepsze rozwiązanie, by ugruntować pozycję na lokalnych rynkach. Łączenie sieci przynosi partnerom większą siłę negocjacyjną i korzyści skali – mówi Michał Wiśniewski, dyrektor ds. franchisingu PROFIT system.

Dlatego sieci franczyzowe mimo kryzysu mają ambitne plany na bieżący rok.
- Aktualnie w sieciach Groszek i Milea jest zrzeszonych ponad 920 placówek handlowych. W bieżącym roku zakładamy pozyskanie kolejnych lokalizacji dla sklepów Groszek i umocnienie pozycji sieci we wszystkich województwach – mówi Dariusz Bożek, prezes sieci Detal Koncept. - Planujemy także dynamiczny rozwój nowego formatu delikatesów Milea. Aktualnie sieć Milea to 48 delikatesów. Zakładamy, że do końca przyszłego roku delikatesy będą liczyć już 150 placówek i obejmą zasięgiem cały kraj – dodaje.

(smoli)


NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

Jak odnieść sukces we franczyzie? /01.06.2018

Planujesz inwestycję w biznes franczyzowy? Podpowiadamy czym się kierować, żeby wybrać właściwą franczyzę dla siebie i odnieść sukces w biznesie. Analizujemy czy bardziej opłaca się otworzyć firmę transportową, piwny ogródek, drukarnię internetową czy firmę produkującą pościel. Ponadto prezentujemy 15 sprawdzonych pomysłów na sklep odzieżowy znanej marki. Zdradzamy 10 najczęstszych błędów franczyzobiorców. Radzimy, jakie triki marketingowe opłaca się zastosować, żeby sprzedać więcej. Zbigniew Inglot opowiada nam jak z małej firmy rodzinnej zbudować koncern znany niemal na całym świecie.

Kto może mieć McDonalda? /29.08.2015

Własny McDonald to nieosiągalny cel dla niejednego biznesowego marzyciela. Kto więc może mieć swojego McDonalda? Aneta Czaplicka ma pięć restauracji pod tym szyldem.

Franczyza - czym to się je? /27.10.2008

Franczyza to sposób na własny biznes pod znanym logo. Korzystają z niej największe światowe marki, warto więc wiedzieć czym jest biznes na licencji franczyzowej.

Wypożyczalnia samochodów: zysk na czterech kółkach /08.06.2015

Uruchomienie wypożyczalni samochodów jest kosztowne. Jednak wydatek szybko się zwraca, bo za kierownicą pożyczonego auta najczęściej siadają turyści, którzy podczas urlopu nie oszczędzają.

Biznesplan: jak policzyć przyszłe zyski /16.03.2009

Zanim zainwestujemy we własny biznes spróbujmy oszacować jego rentowność.