Subway wrócił na Nowy Świat
- W ciągu najbliższych pięciu lat planujemy otworzyć 200 punktów w kraju, w budowie są już 23. Do połowy czerwca uruchomimy bar na Starym Mieście oraz w biurowcu Mokotów Plaza w stolicy – mówi Michał Doroszewski, agent ds. rozwoju sieci Subway.
Pierwszy bar Subwaya powstał w Warszawie w 2000 roku.
– Dwa lata później prowadziliśmy już trzy placówki, w tym jedną na Nowym Świecie i jedną w centrum handlowym na Sadybie. W Sadybie sprzedaż szła źle, z kolei na Nowym Świecie budynek w którym funkcjonowaliśmy odzyskał prawowity właściciel i nas z niego wyrzucił – mówi Michael Moritz, właściciel sieci restauracji Subway. – Nagle została tylko jedna działająca restauracja w Galerii Mokotów. Gdyby nie ona, pewnie porzuciłbym Subwaya. Jednak ten jeden punkt miał tak wysokie obroty, że przestałem mieć jakiekolwiek obiekcje czy prowadzić nadal ten biznes – dodaje.
Michael Moritz zaznacza, że otwarcie jednego baru nie przyniesie jego właścicielowi fortuny. Dochody nie będą aż tak wielkie, żeby franczyzobiorca mógł pozwolić sobie na zatrudnienie ekipy pracowników i nieinteresowanie się biznesem.
– Dlatego radzę każdemu, kto kupuje od nas licencję na jedną restaurację, żeby sam też w niej pracował. Jeśli ktoś inwestuje w pięć punktów, może sobie pozwolić na większą swobodę. Mimo to powinien dbać o swój biznes. Zgodnie z koncepcją Subwaya, właściciel powinien być na miejscu – mówi Michael Moritz.
Obecnie w Polsce znajduje się 20 placówek Subwaya, pięć z nich mieści się w Warszawie, po trzy w Poznaniu i Krakowie, dwie w Gdańsku i Lublinie oraz po jednej w Łodzi, Płocku, Szczecinie, Opolu i Wrocławiu.
- Na razie otwieramy restauracje w miastach zamieszkałych przez ponad 100 tys. mieszkańców. Jednocześnie poszukujemy niestandardowych lokalizacji jak stacje benzynowe, dworce, centra sportowe. Zastanawiamy się również nad ekspansją na lotniskach – mówi Michał Doroszewski.
Przedsiębiorca, który chciałby otworzyć bar Subwaya musi liczyć się ze sporym wydatkiem. Koszt licencji na Polskę to 7,5 tys. euro. Do tej kwoty potencjalny franczyzobiorca powinien doliczyć koszt pozyskania lokalu o powierzchni minimum 60 m2 oraz jego wyposażenia.
(smoli), (awh)
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Subway chce przyspieszyć rozwój sieci w Polsce. Ile trzeba zainwestować, żeby móc prowadzić restaurację tej marki?
Styczniowy numer miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" już w sprzedaży!
W który biznes najlepiej zainwestować w 2024 roku, co zrobić, żeby wygrać placówkę partnerską banku, czy bardziej opłaca się otworzyć Subwaya, pączkownię czy sklep z fajerwerkami?
Subway chce przyspieszyć rozwój sieci w Polsce. Kto może zostać franczyzobiorcą tej międzynarodowej marki?
Ruszyły targi i konferencje! Zarezerwuj czas na warszawskie Targi Franczyza w Pałacu Kultury i Nauki, 15-17 października.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Kultowy Laska z „Chłopaki nie płaczą”, czyli Tomasz Bajer zjechał pół świata w poszukiwaniu pomysłu na siebie. Wybrał Polskę i własną firmę SzkoleniePDR.pl – gdzie dziś wraz ze wspólnikiem naprawia i szkoli innych, jak usuwać wgniecenia z karoserii samochodów.
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie!
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Z wykształcenia nawigator statku, z zawodu pilot samolotu. Konrad Hanc godzi pracę na etacie z prowadzeniem własnego biznesu. Od roku jest franczyzobiorcą sieci Fresh Bike.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali