Polskie firmy wygrywają
Jak ocenia Pan przyszłość rynku casual dining w Polsce?
Mimo spowolnienia gospodarczego ta branża będzie się rozwijała. Poszukując oszczędności, klienci chętniej wybierają restauracje tego typu. Do wzrostu przyczynia się też zmiana przyzwyczajeń żywieniowych konsumentów oraz ekspansja centrów handlowych. Ludzie rzadziej mają czas na samodzielne przygotowywanie posiłków, a galerie handlowe prezentują coraz szerszą ofertę gastronomiczną.
Dlaczego na polskim rynku casual dining dominują firmy polskie? Czy to znaczy, że radzą sobie lepiej niż światowi potentaci?
W ostatnich latach wyraźnie widać, że rodzimych marek jest więcej na polskim rynku gastronomicznym. Zagraniczne koncepty są często niedostosowane do polskich realiów, a każdy rynek charakteryzuje się odmienną kulturą konsumencką. Wiele polskich marek gastronomicznych, w czołówce których znajduje się Dominium, wypracowało sobie renomę na rynku lokalnym. Dzięki temu ich silna pozycja zapewne długo pozostanie niezachwiana.
W 2008 roku Dominium została przekształcona w spółkę akcyjną i zapowiadała wejście na giełdę.
Debiut na giełdzie planujemy na 2010 rok. W tej chwili opracowujemy m.in. prospekt emisyjny. Pozyskane środki z oferty publicznej chcemy przeznaczyć na dalszy rozwój sieci restauracji w kraju i za granicą.
rozmawiała (js)
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
– Przy rzemieślniczej produkcji nie da się konkurować cenowo z lodami przemysłowymi. Jednak jakość przyciąga, nawet jeśli cena jest wyższa – mówi Dariusz Stykowski, współwłaściciel Autorskich Lodów Piccolo.
Tommy Żelazny, franczyzobiorca Stopiątki pokazuje, że czasem aby odnaleźć swoje miejsce, trzeba wrócić do korzeni.
Od 300 do nawet 1,5 tys. sztuk – tyle pączków dziennie sprzedaje się w punktach Dobrej Pączkarni. Czy w takim razie pączki to opłacalny biznes?
McDonald’s w Polsce to 550 restauracji, które w ponad 90 proc. są prowadzone przez lokalnych przedsiębiorców.
Felix Chicken nastawia się na mocną ekspansję. Franczyzobiorcom proponuje kilka formatów lokali.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie! Cena rocznej subskrybcji to 59 zł – oszczędzasz czas i 61 zł. Nowe wydanie wyślemy co miesiąc pocztą na wskazany adres, a przesyłka nic Cię nie będzie kosztować.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Sfinks podsumowuje pierwszy kwartał, a Żabka namawia do nauki. Przegląd tygodnia 6-12 kwietnia.
Planujesz zostać franczyzodawcą i chcesz rozwinąć sieć, ale nie wiesz jak? Eksperci od franczyzy podpowiedzą, jak to zrobić.
Balijski masaż, ręcznie robiona biżuteria, a może decluttering – Polacy nie oszczędzają na wygodzie. Na jakich produktach i usługach premium można dzisiaj zarobić?
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali