Tomasz Plebaniak, prezes Dominium SA
Poniedziałek
31.08.2009
O rozwoju restauracji casual dining w Polsce mówi Tomasz Plebaniak, prezes Dominium SA.
 

Jak ocenia Pan przyszłość rynku casual dining w Polsce?
Mimo spowolnienia gospodarczego ta branża będzie się rozwijała. Poszukując oszczędności, klienci chętniej wybierają restauracje tego typu. Do wzrostu przyczynia się też zmiana przyzwyczajeń żywieniowych konsumentów oraz ekspansja centrów handlowych. Ludzie rzadziej mają czas na samodzielne przygotowywanie posiłków, a galerie handlowe prezentują coraz szerszą ofertę gastronomiczną.

Dlaczego na polskim rynku casual dining dominują firmy polskie? Czy to znaczy, że radzą sobie lepiej niż światowi potentaci?
W ostatnich latach wyraźnie widać, że rodzimych marek jest więcej na polskim rynku gastronomicznym. Zagraniczne koncepty są często niedostosowane do polskich realiów, a każdy rynek charakteryzuje się odmienną kulturą konsumencką. Wiele polskich marek gastronomicznych, w czołówce których znajduje się Dominium, wypracowało sobie renomę na rynku lokalnym. Dzięki temu ich silna pozycja zapewne długo pozostanie niezachwiana.

W 2008 roku Dominium została przekształcona w spółkę akcyjną i zapowiadała wejście na giełdę.
Debiut na giełdzie planujemy na 2010 rok. W tej chwili opracowujemy m.in. prospekt emisyjny. Pozyskane środki z oferty publicznej chcemy przeznaczyć na dalszy rozwój sieci restauracji w kraju i za granicą.

rozmawiała (js)