Dom Sushi nad Bałtykiem

Kaitenzushi to pływający bar, wokół którego na wysokich krzesłach siedzą goście. Mistrzowie Sushi przygotowują potrawy na oczach gości.
Czwartek
19.11.2009
Na początku grudnia przy ulicy Targ Rybny w Gdańsku zostanie otwarta trzecia w Polsce restauracja spod znaku Dom Sushi.
 

Dwa pozostałe lokale działają w Sopocie i Toruniu. Będzie to kolejna placówka własna firmy SAN, operatora sieci restauracji japońskich typu premium. Sieć aktualnie prowadzi rozmowy z przyszłymi franczyzobiorcami, zainteresowanymi otwarciem kolejnych restauracji w całej Polsce.

- Rynek kuchni japońskiej nie jest w Polsce jeszcze nasycony –twierdzą właściciele firmy SAN. - Z wyjątkiem największych miast zauważamy nadal duży potencjał dla rozwoju zarówno małych barów sushi, jak i większych restauracji japońskich oferujących również dania kuchni ciepłej.

Sercem każdej restauracji japońskiej Dom Sushi jest kaitenzushi - bar z pływającymi łódeczkami. Pozwala on gościom zająć miejsce na wysokim krześle i dogodnie wybierać "przepływające" potrawy. Podczas ceremonii otwarcia Domu Sushi nad Motławą pokażą, jak przygotować japońskie specjały, opowiedzą też o kulinarnych tajemnicach orientalnej kuchni. Niespodzianką dla gości ma być sushi z kawiorem.

(gum)


Grzegorz Morawski
dziennikarz