10 restauracji na wiosnę
Mijający rok w Sfinksie obfitował w wiele zmian: nowy zarząd, nowe zasady współpracy z franczyzobiorcami i gruntowna reorganizacja sieci. Jesienią z sieci zniknęło kilkanaście restauracji Sphinx, teraz przyszedł czas na otwarcie nowych. Na pierwsze półrocze zaplanowano otwarcie co najmniej 10 placówek z logo Sphinx i Wook. Pierwszy z nowych Sphinxów ruszył 17 grudnia w poznańskiej Galerii Malta.
- Te dziesięć restauracji to nasz plan minimum na pierwszą połowę roku. Cały czas poszukujemy atrakcyjnych lokalizacji i prowadzimy rozmowy z potencjalnymi franczyzobiorcami, tak by ekspansja grupy nabrała tempa odpowiedniego do naszej skali. Nasze marki mają duży potencjał. Sphinx został uznany ostatnio za najmocniejszą polską markę pięciolecia w handlu i usługach. Jednak najbardziej dynamiczny rozwój ma przed sobą Wook i z tą siecią wiążemy duże oczekiwania w nadchodzącym roku – komentuje Bogdan Bruczko, wiceprezes zarządu Sfinks Polska.
Nowe restauracje powstaną głównie w galeriach handlowych zarówno w dużych, jak i w mniejszych miastach Polski. Na styczeń 2010 r. przewidziano otwarcie pierwszego Sphinksa w Słupsku. Restauracje Sphinx i Wook powstaną także w Łodzi, gdzie w marcu tego roku zostanie uruchomione jedno z największych centrów handlowych - Port Łódź. Ponadto, planowane są także otwarcia kolejnych restauracji na Dolnym Śląsku – w Legnicy, Opolu i Zgorzelcu. Obecnie w sieci działa 96 restauracji Sphinx, 10 restauracji Chłopskie Jadło i 5 restauracji Wook.
(mak)
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Od 300 do nawet 1,5 tys. sztuk – tyle pączków dziennie sprzedaje się w punktach Dobrej Pączkarni. Czy w takim razie pączki to opłacalny biznes?
Franczyzodawca Sayuri Sushi zapewnia, że restauracje pod tym szyldem są rentowne od pierwszego miesiąca działalności.
W ubiegłorocznym sezonie Lodolandia pobiła rekordy sprzedaży. Wśród franczyzobiorców marki jest dużo kobiet, które bardzo dobrze radzą sobie w biznesie.
– Sukces naszych lokali potwierdza słuszność idei otwierania wine barów, w opozycji do dużych restauracji z kartami win – mówi Piotr Stryszowski z Subtilité Wine&Bar.
Szwedzka marka Taco Bar chce wejść na polski rynek. Jakie warunki współpracy proponuje?
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Już w serialu „Czterdziestolatek” Janusz Gajos żartował, że w Złotym Linie trzeba uważać na Rolexy, bo można zatracić się w zabawie. Tajniki tego sukcesu zdradza właściciel Złotego Lina, Jakub Olszewski.
Franczyza pojawiła się na polskim rynku wraz z upadkiem komunizmu, a dziś jest fundamentem rozwoju małej i średniej przedsiębiorczości. W 2023 roku chętni do założenia firmy mają do wyboru 1350 konceptów franczyzowych.
Nowoczesny sprzedawca musi przełamywać schematy i ciągle zaskakiwać klienta. Tylko wtedy będzie mógł zwiększyć skuteczność swoich działań i pozyskiwać atrakcyjne kontrakty.
Aby zarobić, trzeba sprzedać rzecz należącą do klienta, którą czasowo przechowujemy, bo nie jest naszą własnością. Lombardy świetnie prosperują, a pożyczki pod zastaw są wysoko oprocentowane.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali