McDonald’s liczy zyski

Obecnie w Polsce działa 239 restauracji McDonald’s. Pierwsza placówka sieci została otwarta w 1992 roku w Warszawie.
Poniedziałek
31.05.2010
McDonald’s na początku czerwca przekaże we franczyzę setną restaurację.
 

Jubileuszowa restauracja mieści się w Lubinie i będzie ją prowadził franczyzobiorca, który zarządza już jednym lokalem z logo McDonald's w Lubinie i dwoma lokalami mieszczącymi się w Gubinie i Legnicy.

Przychody McDonald's Polska wyniosły w ubiegłym roku 961 mln zł (nie licząc lokali franczyzowych). To wzrost o 8,8 proc. w porównaniu do 2008 roku, zysk netto wzrósł o 11 proc. Przedstawiciele firmy nie ujawniają prognoz na bieżący rok, mówią natomiast o nowych restauracjach.
- Do końca 2010 planowane jest otwarcie około 20 restauracji w Polsce, na co McDonald's może przeznaczyć nawet 100 mln zł - mówi dyrektor generalny firmy McDonald's Polska Piotr Jucha.

Średni koszt otwarcia jednej restauracji McDonald's wynosi około 5 mln zł. Osoba, która chciałaby zostać franczyzobiorcą sieci musi dysponować kwotą co najmniej 1,2 mln zł, pozostała część inwestycji może być sfinansowana kredytem. Obecnie w Polsce działa 239 restauracji McDonald's.

- 100 naszych restauracji prowadzi 49 franczyzobiorców. Już niedługo do tego grona dołączą dwie kolejne osoby, które są już w trakcie szkolenia i niebawem przejmą restauracje w Warszawie i we Wrocławiu ­- mówi Monika Dąbrowska, franchising menedżer McDonald's Polska. - Nadal poszukujemy nowych partnerów, ale jednocześnie rozszerzamy współpracę z obecnymi franczyzobiorcami. Jest coraz większa liczba partnerów sieci prowadzących więcej niż jedną restaurację, liczba czterech, pięciu czy sześciu restauracji w rękach jednej osoby nikogo już nie zaskakuje.

(smoli)


Magdalena Krocz