Wakacyjny szczyt
Leśne Runo otwiera swoje restauracje w sąsiedztwie stacji paliw położonych przy głównych drogach krajowych, czyli w miejscach o nasilonym ruchu samochodowym – zarówno w celu turystycznym, jak i biznesowym. Główne pozycje menu zajmują dania polskiej kuchni, co zdaniem spółki zarządzającej marką - Towarzystwa Przyjaciół Polskiej Kuchni – pozwoli skutecznie konkurować z zachodnimi sieciami typu fast-food. Klienci Leśnego Runa mogą zamówić m.in. pierogi, naleśniki, krokiety i inne zestawy obiadowe.
W 2010 roku spółka uruchomiła dwie restauracje – w Stopce k. Bydgoszczy i w Nowej Dębie w województwie podkarpackim. Obecnie sieć liczy 14 punktów, z czego cztery należą do franczyzobiorców. Jeszcze w sierpniu zostanie otwarta placówka w okolicach Golubia Dobrzynia przy drodze krajowej nr 15.
- Sezon wakacyjny to okres, w którym obroty rosną z uwagi na ruch turystyczny – twierdzi Tomasz Sztylko, specjalista ds. rozwoju sieci Leśne Runo. - Wzrost ten szczególnie odczuwają restauracje położone przy drogach krajowych na linii północ-południe. Liczymy ponadto na zapowiadaną gruntowną modernizację dróg przed EURO 2012, co dodatkowo zachęci Polaków do korzystania z samochodów.
Innym czynnikiem wpływającym na wzrost sprzedaży w restauracjach sieci są imprezy, które ściągają dziesiątki tysięcy uczestników, np. Opener Festival czy inscenizacja Bitwy pod Grunwaldem.
Optymalna wielkość lokalu to 100-150 m2, z czego 50 m2 zajmuje zaplecze kuchenne. Restauracja powinna dysponować liczbą co najmniej 25 miejsc siedzących. Franczyzodawca zapewnia partnerom przygotowanie projektu restauracji, pomoc w zakupie surowców i elementów wyposażenie w korzystnej cenie, szkolenie dla trzech osób, oznakowanie zewnętrzne lokalu, zastawę dla 30 osób oraz informatyczny program sprzedażowy i magazynowy.
(dw)
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
– Przy rzemieślniczej produkcji nie da się konkurować cenowo z lodami przemysłowymi. Jednak jakość przyciąga, nawet jeśli cena jest wyższa – mówi Dariusz Stykowski, współwłaściciel Autorskich Lodów Piccolo.
Tommy Żelazny, franczyzobiorca Stopiątki pokazuje, że czasem aby odnaleźć swoje miejsce, trzeba wrócić do korzeni.
Od 300 do nawet 1,5 tys. sztuk – tyle pączków dziennie sprzedaje się w punktach Dobrej Pączkarni. Czy w takim razie pączki to opłacalny biznes?
McDonald’s w Polsce to 550 restauracji, które w ponad 90 proc. są prowadzone przez lokalnych przedsiębiorców.
Felix Chicken nastawia się na mocną ekspansję. Franczyzobiorcom proponuje kilka formatów lokali.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie! Cena rocznej subskrybcji to 59 zł – oszczędzasz czas i 61 zł. Nowe wydanie wyślemy co miesiąc pocztą na wskazany adres, a przesyłka nic Cię nie będzie kosztować.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Sfinks podsumowuje pierwszy kwartał, a Żabka namawia do nauki. Przegląd tygodnia 6-12 kwietnia.
Planujesz zostać franczyzodawcą i chcesz rozwinąć sieć, ale nie wiesz jak? Eksperci od franczyzy podpowiedzą, jak to zrobić.
Balijski masaż, ręcznie robiona biżuteria, a może decluttering – Polacy nie oszczędzają na wygodzie. Na jakich produktach i usługach premium można dzisiaj zarobić?
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali