Payda to sieć lokali gastronomicznych prowadzących sprzedaż gorących kanapek z gyrosem i dodatkami, hamburgerów, zapiekanek, tortilli i innych produktów fastfoodowych. Odpowiadając na potrzeby klientów, do menu wprowadzono również pizzę oraz w okresie letnim lody włoskie. Dodatkową usługą, w wybranych lokalach, jest dowóz jedzenia na telefon.
Firma istnieje od 2002 r. i początkowo posiadała jeden lokal własny. Później jej właściciel, Marek Wieteska, zdecydował się na rozbudowę i skorzystał z możliwości rozwoju poprzez franczyzę.
- Dajemy możliwość poprowadzenia własnego lokalu gastronomicznego w jednym z trzech wariantów: niewielki bar kanapkowy z oknem podawczym prowadzący sprzedaż na wynos, bar kanapkowy z lodziarnią lub lokal z salą konsumpcyjną, którego oferta rozszerzona jest o sprzedaż pizzy - mówi szef firmy. - Wybór zależy od potencjalnego franczyzobiorcy i jego możliwości inwestycyjnych. Najbardziej pożądani są partnerzy z doświadczeniem gastronomicznym, posiadający lokal w dogodnym handlowo położeniu.
Na początku sierpnia sieć barów kanapkowych i pizzerii Payda otworzyła kolejny lokal. To czwarty punkt prowadzony w systemie franczyzowym. Firma posiada także jeden punkt własny.
Oprócz rozwijania sieci, firma koncentruje się też na odświeżeniu swojego wizerunku.
- Właśnie zakończyliśmy proces budowy nowej identyfikacji wizualnej - mówi Wieteska. - Modyfikacjom uległa nie tylko kolorystyka, ale również wystrój i oferta. Lokal oferujący dania na wynos może być nowoczesny, atrakcyjny i przyjazny - dodaje.
Jeszcze w tym roku Payda planuje otwarcie kolejnych lokali. Najatrakcyjniejsze dla franczyzodawcy są lokalizacje w dużych miastach: Warszawie, Wrocławiu i Poznaniu.
(mip)
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
– Przy rzemieślniczej produkcji nie da się konkurować cenowo z lodami przemysłowymi. Jednak jakość przyciąga, nawet jeśli cena jest wyższa – mówi Dariusz Stykowski, współwłaściciel Autorskich Lodów Piccolo.
Tommy Żelazny, franczyzobiorca Stopiątki pokazuje, że czasem aby odnaleźć swoje miejsce, trzeba wrócić do korzeni.
Od 300 do nawet 1,5 tys. sztuk – tyle pączków dziennie sprzedaje się w punktach Dobrej Pączkarni. Czy w takim razie pączki to opłacalny biznes?
McDonald’s w Polsce to 550 restauracji, które w ponad 90 proc. są prowadzone przez lokalnych przedsiębiorców.
Felix Chicken nastawia się na mocną ekspansję. Franczyzobiorcom proponuje kilka formatów lokali.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Balijski masaż, ręcznie robiona biżuteria, a może decluttering – Polacy nie oszczędzają na wygodzie. Na jakich produktach i usługach premium można dzisiaj zarobić?
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie! Cena rocznej subskrybcji to 59 zł – oszczędzasz czas i 61 zł. Nowe wydanie wyślemy co miesiąc pocztą na wskazany adres, a przesyłka nic Cię nie będzie kosztować.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Planujesz zostać franczyzodawcą i chcesz rozwinąć sieć, ale nie wiesz jak? Eksperci od franczyzy podpowiedzą, jak to zrobić.
Gastronomia, bankowość, usługi? Sprawdzamy, jakie branże i koncepty franczyzowe dobrze radzą sobie na rynku i jaki pomysł na biznes najprawdopodobniej sprawdzi się w 2024 roku.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali