Tylko co piąty restaurator przetrwa

Łukasz Kowalski, manager do spraw franchisingu Pierogarni Stary Młyn
Poniedziałek
11.10.2010
O działalności w branży gastronomicznej opowiada Łukasz Kowalski, manager do spraw franchisingu Pierogarni Stary Młyn.
 

Co składa się na sukces w branży gastronomicznej?
Jest wiele czynników – począwszy od lokalizacji, obsługi i cen, kończąc na ciężkiej i mozolnej pracy, bez której żaden biznes nie może się powieść. Statystyki przeżywalności nowych konceptów restauracyjnych zarówno w Polsce jak i na całym świecie są nieubłagane – lwia część restauracji umiera w ciągu pierwszego roku, powyżej pięciu lat przeżywa tylko 20 proc. punktów gastronomicznych. Osoby, które widzą siebie zasiadających z cygarem w fotelu w swoim lokalu z przyjaciółmi u boku, opowiadający jak to spełnia się ich marzenie – te właśnie osoby należą do grupy 80 proc., które nie poradzą sobie na rynku. Natomiast restauratorzy gotowi na pracę 17 godzin na dobę minimum przez pierwszy rok działalności ich nowego punktu, którzy przez dwa lata od otwarcia nie pojadą na wakacje, a znajomi staną się plagą zabierającą cenny czas pracy, należą do pozostałych 20 proc. szczęściarzy.

Jakie są wymogi dotyczące lokalizacji Pierogarni?
Lokalizacja Pierogarni podobnie jak pizzerii, fast-foodów, czy nawet sushi barów powinna być wybrana z wielkim rozmysłem. Z punktu widzenia naszej sieci idealny jest lokal o powierzchni 150-250 m2 w starej, piętrowej kamienicy w centrum miasta lub na starówce miasta liczącego co najmniej 50 tys. mieszkańców. Projekt Pierogarni Stary Młyn jest elastyczny i można go adaptować do indywidualnych warunków. Ważne aby restauracja miała możliwość rozstawienia letniego ogródka, co pozwoli pozyskać większą liczbę klientów w okresie od maja do września.

rozmawiał (dw)


POPULARNE NA FORUM

Naleśnikarnia

Dobry pomysł, dużo ludzi lubi naleśnikarnie. Tu macie namiar na sprawdzonego dostawcę pieczarek: Lomania http://lomania.pl/ Od dawna zajmują się przetwórstwem...

5 wypowiedzi
ostatnia 21.09.2018
Dobre miejsce na pizzerię

Really I Appreciate The Effort You Made To Share The Knowledge. This Is Really A Great Stuff For Sharing. Keep It Up. Thanks For Sharing. Αληθινή Ιστορία...

1 wypowiedzi
ostatnia 21.09.2018
Sprzęt do knajpy

Akurat konkurencja jest taka sobie, bo mało który sklep jest w stanie zaoferować wyposażenie wysokiej jakości. Jeśli jednak liczysz na coś naprawdę solidnego, to postaw...

2 wypowiedzi
ostatnia 20.09.2018
Fast food na kółkach

A ja z kolei polecam Wam marven - https://marven.pl/Akcesoria/Alternatywne-metody-parzenia-kawy/Aeropressy

7 wypowiedzi
ostatnia 19.09.2018
Fast food na kółkach

Dobrego dnia, chcę Wam poradzić specjalne programy dla tego. Przedtem sam zajmował się podobnym biznesem i jak nikt inny znam się na tym. Teraz dosyć trudno konkurować...

7 wypowiedzi
ostatnia 18.09.2018
Fast food na kółkach

Dobrego dnia, chcę Wam poradzić specjalne programy dla tego. Przedtem sam zajmował się podobnym biznesem i jak nikt inny znam się na tym. Teraz dosyć trudno konkurować...

7 wypowiedzi
ostatnia 18.09.2018
Odsstapie

Witam, proszę o kontakt dziekuje Lukasz.

2 wypowiedzi
ostatnia 30.08.2018
Fast food na kółkach

Food truck jest obecnie bardzo popularny, gdzie się nie rozejrzymy, to tylko to jedzenie na kółkach.

7 wypowiedzi
ostatnia 28.08.2018